Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Digital Educational Network for Cultural Projects’ Implementation and Direction πραγματοποιεί δράσεις που αφορούν ενδιαφερόμενους που ασχολούνται με τον τομέα της πολιτιστικής διαχείρισης
Το DEN-CuPID (Digital Educational Network for Cultural Projects’ Implementation and Direction) είναι μια Στρατηγική Συμμαχία (ΣΣ) μεταξύ Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων, Μικρομεσαίων Εταιρειών και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που στοχεύει κατά κύριο λόγο στη βελτίωση των εγκάρσιων δεξιοτήτων, όπως η συνδυαστική σκέψη, αλλά και επιχειρηματικών δεξιοτήτων, όπως η ικανότητα διαχείρισης και διοίκησης έργων, και στην ενίσχυση της γνώσης στον τομέα της πολιτιστικής διαχείρισης. Είναι πραγματικά δύσκολο να καθορίσεις την έννοια της πολιτιστικής κληρονομιάς. Στο πέρασμα του χρόνου η έννοια έχει γίνει περιεκτικότερη και ευρεία. Στον όρο πολιτιστική κληρονομιά περιλαμβάνονται όχι μόνο τα απτά μέσα αλλά και τα άυλα.
Η άυλη κληρονομιά αναφέρεται στις «παραδόσεις ή ζωντανές εκφράσεις που κληρονομήθηκαν στους προγόνους μας και μεταβιβάστηκαν στους απογόνους μας, όπως προφορικές παραδόσεις, τέχνες, κοινωνικές πρακτικές, τελετουργίες, εορταστικές εκδηλώσεις, γνώσεις και πρακτικές που αφορούν τη φύση και το σύμπαν γνώση και δεξιότητες για την παραγωγή παραδοσιακών τεχνών» (UNESCO 2003).Στην υλική κληρονομιά περιλαμβάνεται ακίνητη πολιτιστική κληρονομιά όπως μνημεία, τοποθεσίες και κτίρια, καθώς και κινητά πολιτιστικά αγαθά (όπως αντικείμενα, συλλογές κ.λπ.) και υποβρύχια πολιτιστικά αγαθά (UNESCO 1972). Στον όρο της πολιτιστικής κληρονομιάς σήμερα έχουν προστεθεί τοπία και αξίες που μας υπενθυμίζουν ότι ο όρος εξελίσσεται χέρι-χέρι με τις ανάγκες της κοινωνίας.
Ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής υπέβαλε πρόταση και επιλέχθηκε να συμμετάσχει σε άυλες δράσεις προβολής και ανάδειξης του πολιτιστικού του έργου και κυρίως του έργου της Δημοτικής του Βιβλιοθήκης. Το θέμα του Project: “Festival of Culture and Humanism: Knowing the culture of the refugees”
Με επίκεντρο το προσφυγικό πρόβλημα και αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού και Εφηβικού βιβλίου, το project αναφέρεται στον μεγάλο αριθμό προσφύγων που διεισδύουν καθημερινά στη χώρα μας σε σχέση με τη συνύπαρξή τους στην τοπική ελληνική κοινωνία και πως η δημοτική βιβλιοθήκη μπορεί να ένα πραγματικό σημείο πολιτισμού και συνάντησης διαφορετικών κόσμων, ένα σημείο ελεύθερης έκφρασης και ανταλλαγής ιδεών, σκέψεων και συναισθημάτων για ένα θέμα που μπορεί να αντιμετωπιστεί με όπλο την παιδεία σε κάθε της μορφή.
Με όπλο το βιβλίο και σύνθημα «Αγάπη για το διάβασμα» ο Δήμος συνεχίζει να οργανώνει διαφορετικά γεγονότα που θα φέρουν τον κόσμο πιο κοντά στην ανάγνωση βιβλίων, αλλά παράλληλα να δείχνει ένα πρόσωπο ανθρωπισμού, αγάπης, συμπόνοιας και κατανόησης στον ανθρώπινο πόνο και στη μοναξιά.
Ο Δήμος Ηρακλείου μέσα από τις υπηρεσίες της Διεύθυνσης Παιδείας, Αθλητισμού, Πολιτισμού και κυρίως της Βιβλιοθήκης εκπόνησε ένα πρόγραμμα δράσεων ευαισθητοποίησης των πολιτών για την κρίση των προσφύγων, το οποίο παρουσιάστηκε από τη Διευθύντρια Αθανασία Καλαντζή στο 2ο Workshop που πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα και στο 3ο Workshop που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Cori της Ιταλίας, του προγράμματος DEN-CuPID.
Η αρχική προγραμματισμένη δράση είναι στις 30 Μαρτίου και περιέχει την παρουσίαση του βιβλίου «Melak, μόνος» από την συγγραφέα του, Αργυρό Πίπινη και τον εικονογράφο του, Αχιλλέα Ραζή. Θα περιλαμβάνονται επίσης:
Έκθεση με θέμα το προσφυγικό, για νέους και ηλικιωμένους.
Θεατρική παράσταση και όχι μόνο.
Διαδραστική ζωγραφική για παιδιά.
Γευσιγνωσία. Επιθυμία του Δήμου είναι να προσκληθεί μια ομάδα παιδιών ή νέων προσφύγων από τη δομή του Σχιστού και, ει δυνατόν, να παρουσιάσουν τον δικό τους πολιτισμό (τραγούδι, χορό ή κάτι άλλο). Επίσης να παρουσιαστούν παραδοσιακά πιάτα της χώρας τους, με υλικά που θα παρέχει ο Δήμος. Επιπλέον, ο Δήμος εξασφάλισε τη δωρεά βιβλίων για τα προσφυγόπουλα του Σχιστού, από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.
Σε ανακοίνωσή του, ο Δήμος αναφέρει: «Τη δράση αυτή, αποσκοπούμε να ακολουθήσουν μια σειρά από εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε ομάδες παιδιών προσφύγων στις εγκαταστάσεις βιβλιοθήκης μας, οι οποίες είναι κατάλληλα εξοπλισμένες με παιδικά έπιπλα, εφόσον οι υπεύθυνοι της δομής το επιτρέψουν. Οι δραστηριότητες δύναται να περιλαμβάνουν την ανάγνωση ενός παραμυθιού ή μιας σύντομης ιστορίας και να ακολουθήσει κάποια δημιουργική δραστηριότητα όπως ζωγραφική σε σχέση με την αφήγηση.
Επιπλέον, διερευνάμε τη δυνατότητα διοργάνωσης μιας έκθεσης όπου θα μπορούσαν παιδιά των προσφύγων σε συνεργασία με Έλληνες μαθητές να παρουσιάσουν έργα τους, παραδοσιακά παιχνίδια, χορούς, τραγούδια κλπ.»