Με ένα λόγο δυναμικό, χειμαρρώδη και ορμητικό, με γλώσσα τολμηρή κι εκφραστική γεμάτη εικόνες, σύμβολα, ο Καζαντζάκης μας κάνει δέκτες του στοχασμού και οραματισμού του για τον άνθρωπο και τη ζωή, που δεν άλλο παρά ένας συνεχής αγώνας, μία διαρκής ανάβαση.
Κατά τη συνάντηση, διαβάστηκαν και ερμηνεύτηκαν αποσπάσματα από την Ασκητική, αλλά και από το Έτσι μίλησεν ο Ζαρατούστρα του Νίτσε, από τα Άπαντα του Ηράκλειτου σε μία προσπάθεια να διευκρινιστούν κοινά σημεία των φιλοσοφικών αναζητήσεων του Καζαντζάκη με τους δύο αυτούς μεγάλους φιλόσοφους. Επίσης, ακούστηκαν αποσπάσματα από την Αναφορά στον Γκρέκο του Καζαντζάκη, που αποτελεί το αποκορύφωμα και το καταλάγιασμα της πνευματικής πορείας και του φιλοσοφικού στοχασμού του.
Είναι φανερό ότι ο χρόνος που διαρκεί μία Λέσχη Ανάγνωσης είναι πολύ λίγος προκειμένου να προσεγγιστεί σε όλες του τις παραμέτρους ένα τόσο ανήσυχο, ελεύθερο και δημιουργικό πνεύμα και ένα έργο τόσο περιεκτικό σε συμβολισμούς, ιδέες και στοχασμούς, όπως είναι η Ασκητική. Για το λόγο αυτό προτιμήθηκε κι επιχειρήθηκε μία πιο σφαιρική προσέγγιση του συγγραφέα και στοχαστή Νίκου Καζαντζάκη προκειμένου να κατανοηθεί όσο το δυνατό καλύτερα ο λόγος και η σκέψη του.
Σημειώνεται ότι η συζήτηση θα επεκταθεί στην όγδοη και τελευταία για τη φετινή χρονιά συνάντηση των μελών της Λέσχης Ανάγνωσης, στις 13 Ιουνίου, και της οποίας, κατά τα άλλα, η θεματική δεν θα επικεντρωθεί σε ένα συγκεκριμένο βιβλίο. Κάθε μέλος θα παρουσιάσει ένα ποίημα ή ένα μικρό απόσπασμα επιλεγμένο μεταξύ των κειμένων που μας απασχόλησαν μέσα στη χρονιά ή από ένα βιβλίο ή αγαπά ιδιαίτερα στο πλαίσιο των όσων ειπώθηκαν και της όποιας θεματολογίας μας προβλημάτισε κατά τη διάρκεια των συναντήσεών μας.
Τέλος, αναφέρεται ότι, μετά το πέρας της συζήτησης, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με τα μέλη της πρώην Κινηματογραφικής Λέσχης, που λειτουργούσε στο Δήμο Ηρακλείου, τους Τάκη Μπαστέα (πρώην υπεύθυνο του Δημοτικού Κινηματογράφου Νοσταλγία), Γιώργο Πολύζο και Λευτέρη Λαγόπουλο, με σκοπό να συζητηθεί η δυνατότητα και το εν δυνάμει πλαίσιο συνεργασίας, προκειμένου να ενταχθεί, κατόπιν επιθυμίας των μελών της, η δράση “Λογοτεχνία και Κινηματογράφος” στις δραστηριότητες της Λέσχης Ανάγνωσης».








































































































