Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Δήμου Ηρακλείου φέρνει στο προσκήνιο, με πρόσφατη ανακοίνωσή της, η Πολιτική Κίνηση ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Ηρακλείου Αττικής, τονίζοντας ότι η συμπεριφορά της εταιρίας ΗΣΑΠ αποτελεί τη «χειρότερη προσβολή προς τους πολίτες». H επιστολή έχει ως εξής:
«Ζούμε σε μια εποχή δύσκολη για τα δημοκρατικά, εργασιακά κι ασφαλιστικά μας κεκτημένα. Η επίθεση της κυβέρνησης στα δικαιώματα των πολιτών είναι ανήθικη, προκλητική, ανάλγητη και καταστροφική για τη συνοχή των κοινωνικών δομών. Την ίδια ώρα το κεφάλαιο συσσωρεύει κέρδη με αρωγό το ΠΑΣΟΚ και την «Ιερή Τρόϊκα».
Οι δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου 2010 θα γίνουν στην πόλη μας με ειδικά ζητήματα να ταλαιπωρούν τους πολίτες της, από τα προβλήματα της πλατείας, αλλά και την τρομακτική ταλαιπωρία που υφίστανται όσοι χρησιμοποιούν για τη μετακίνησή τους το ηλεκτρικό τρένο.
Η πλατεία απειλείται από τον ΗΣΑΠ και τον δήμαρχο, που προσπαθούν να την κάνουν υπόγειο γκαράζ, χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρχει κάποια υποχώρηση στο θέμα αυτό. Οι μαγαζάτορες, από την άλλη πλευρά, θεωρούν την πλατεία δική τους ιδιοκτησία και επεκτείνουν τα καταστήματά τους, με κατάληψη δημόσιου χώρου και καταστρέφοντας το ελάχιστο πράσινο. Αυτό γίνεται με την ανοχή του Δήμου και των ελεγκτικών αρχών, με τρόπο προκλητικό.
Όμως σήμερα η χειρότερη προσβολή στους συμπολίτες μας είναι η συμπεριφορά του ΗΣΑΠ, μιας εταιρείας που φέρεται στους πολίτες με τρόπο απαράδεκτο. Η ταλαιπωρία, όσων χρησιμοποιούν το τρένο, που ξεκίνησε πριν από 18 μήνες και συνεχίζεται επιδεινούμενη μέχρι σήμερα, δεν έχει κανένα ορατό τέλος. Τελευταίο γεγονός που ξεχείλισε την υπομονή μας είναι η κατάργηση του τμήματος Μοναστηράκι – Αττική, με αποτέλεσμα μια απίστευτη αποδιοργάνωση στον προγραμματισμό μας και απώλεια της όποιας υπομονής μας.
Η εταιρεία αυτή:
Ενώ πληρώνεται από τους πολίτες, ποτέ δεν τους σεβάστηκε. Ποτέ δεν ανακοίνωσε τον προγραμματισμό της έγκαιρα, ώστε να μπορούμε να λύνουμε το πρόβλημα της μετακίνησής μας. Καθυστερεί απαράδεκτα τα έργα, με ανεξήγητες παύσεις εργασιών, με γελοίο προγραμματισμό (πέρυσι έκλεισαν τον Αύγουστο τη γραμμή Ηράκλειο – Νέα Ιωνία και έφτιαξαν μόνο τη μισή), με ανεξήγητες καθυστερήσεις. Μας αντιμετωπίζουν σαν τρίτης κατηγορίας πολίτες, όταν θα διαμαρτυρηθούμε δικαιολογημένα. Κάνουν τα δρομολόγια χωρίς κανένα προγραμματισμό, με προκλητικές καθυστερήσεις, τις ώρες της μεγάλης κίνησης το μεσημέρι.
Η υπομονή μας, όσο καλή διάθεση κι αν διαθέτουμε, έχει χαθεί. Η εταιρεία αυτή οφείλει να διορθώσει τον προγραμματισμό της, να κάνει τακτικά τα δρομολόγιά της, να μας ενημερώνει, όπως οφείλει, έγκαιρα για τα δρομολόγια, αλλά και για τα ενεργούμενα έργα. Άμεσα οφείλει να ενημερώσει και να έχει αναρτημένα σε εμφανή πίνακα στον σταθμό Ηρακλείου:
- Κάθε πόσα λεπτά περνάει το τρένο από το Ηράκλειο.
- Πόσα λεπτά κάνει το τρένο κάθε μέρα από το Ηράκλειο μέχρι την Αττική.
- Πότε θα ανοίξει η γραμμή Αττική – Μοναστηράκι.
- Τι ποσοστό των έργων έχει γίνει κάθε μέρα και την ακριβή μέρα που θα τελειώσουν.
Σε διαφορετική περίπτωση, έχουμε το δικαίωμα να ζητήσουμε την τιμωρία των υπεύθυνων για την απίστευτη δοκιμασία στην οποία υποβάλλουν, ηλικιωμένους κι ευπαθείς ομάδες, αλλά και να τους πούμε ότι δεν πληρώνουμε την ταλαιπωρία μας.
Ο Δήμος δεν πρόκειται να προβεί σε κάποια ενέργεια; Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων ασχολείται μόνο με τη διάλυση και μετέπειτα πώληση των δημόσιων συγκοινωνιών σε αυτόκλητους «σωτήρες» που σκοπεύουν να θησαυρίσουν σε βάρος μας;
Ο ΣΥΝ θα κάνει ότι μπορεί για να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση».