Τη δυνατότητα στους πολίτες να ανακυκλώσουν στη γειτονιά τους με τη μέθοδο της διαλογής στην πηγή, δίνουν οι 29 γωνιές ανακύκλωσης, οι οποίες λειτουργούν στον Δήμο Κηφισιάς.
Συγκεκριμένα, οι πολίτες έχουν στη διάθεσή τους ξεχωριστούς κάδους προκειμένου να πετούν και να ανακυκλώνουν χαρτί, πλαστικό, γυαλί, μέταλλο αλλά και ξύλο, ύφασμα και μικρές ηλεκτρικές συσκευές.
Όπως σημειώνει η δημοτική Αρχή, τους τελευταίους μήνες έχουν τοποθετηθεί στη Δημοτική Ενότητα Κηφισιάς 22 συστήματα χωριστής διαλογής, σε συνεργασία με τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ).
Σημεία Χωριστής Διαλογής:
– 8 συστήματα των 4 ρευμάτων (μέταλλο, χαρτί, γυαλί, πλαστικό):
• Ρέμβης και Χελιδονούς
• Αισώπου και Π. Ελευθερώτριας (πλατεία Αισώπου)
• Πάρνηθος και Ιλισίων (έναντι πλατείας Ηρώων Πολυτεχνείου)
• Κηφισού και Ερυμάνθου
• Καραμανλή και Κουντουριώτου
• Απόλλωνος και Μαυρομιχάλη (πάρκο Μαυρομιχάλη)
• Αίαντος και Σκουφά (παρκάκι)
• Παράδρομος Ε.Ο., Ποταμού και Αυγής (παρκάκι)
– 8 συστήματα των 5 ρευμάτων (μέταλλο, χαρτί, γυαλί, πλαστικό, ξύλο):
• Κρέσνας και Κρίνων (πάρκο Φραγκοπούλου – Λύρα)
• Λεβίδου Κυβέλης και Γορτυνίας
• Χ. Τρικούπη και Αιγίνης (παρκάκι)
• Σαρανταπόρου και Αγίας Άννης
• Ανθέων και Πωγωνίου
• Φιγαλείας και Ανοίξεως
• Π. Μελά και Α. Διάκου (παιδική χαρά – Α.Ο.Κ.)
• Παράδρομος Ε.Ο. και Πάρνηθος (παρκάκι)
– 6 των 6 ρευμάτων (μέταλλο, χαρτί, γυαλί, πλαστικό, ξύλο, ύφασμα):
• Σ. Ανεμοδουρά και Ροδοδάφνης
• Όθωνος και Πολυδεύκους (έναντι γήπεδου τένις)
• Ξενίας και Π. Ελευθερώτριας (πάρκο Ξενίας)
• Άνδρου (έναντι εισόδου Ζηρίνειου)
• Ποταμού (έμπροσθεν ανοιχτού γηπέδου μπάσκετ)
• Αιγίου και Γυθείου (παρκάκι)
Επιπλέον με ίδιους πόρους του Δήμου Κηφισιάς τοποθετήθηκαν 4 γωνιές ανακύκλωσης:
Σημεία Χωριστής Διαλογής:
– 2 των 3 ρευμάτων (μέταλλο, χαρτί, πλαστικό):
• Λεβίδου και Όθωνος, Κηφισιά
• Ψαρών και Σπετσών (2ο -3ο Δημοτικό Ν. Ερυθραίας), Ν. Ερυθραία
– 1 των 3 ρευμάτων (μέταλλο, χαρτί, ηλεκτρικές συσκευές):
• Ν. Καζαντζάκη (Γενικό Αναξαγόρειο Λύκειο Ν. Ερυθραίας), Ν. Ερυθραία
– 1 των 4 ρευμάτων (μέταλλο , χαρτί, πλαστικό, μικρές ηλεκτρικές συσκευές):
• Εθν. Αντιστάσεως και Καππαδοκίας (πλησίον πάρκου Παπανδρέου), Ν. Ερυθραία
Άλλες 3 γωνιές ανακύκλωσης στις Δ.Ε. Κηφισιάς και Δ.Ε. Εκάλης σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ)
– 3 των 3 ρευμάτων (μέταλλο, χαρτί, πλαστικό)
• Δ. Γούναρη και Π. Μπακογιάννη, Κηφισιά
• Δωδεκανήσου και Χίου, Κηφισιά
• Πλατεία Τζον Κένεντι, (Κοινοτικό Κατάστημα Εκάλης), Εκάλη
Τα οφέλη
Η μέθοδος της χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών συνιστά τον πλέον δόκιμο τρόπο, προκειμένου να επιτευχθεί η αναδιανομή και εξοικονόμηση φυσικών πόρων, σημειώνει ο Δήμος Κηφισιάς. «Μειώνουμε επίσης τη συνολική ποσότητα σύμμεικτων αποβλήτων προς το ΧΥΤΑ, η οποία διατίθεται για υγειονομική ταφή. Με τον τρόπο αυτό συμβάλλουμε στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, αποκομίζοντας κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη.
Η προσπάθεια μας θα οδηγήσει στον περιορισμό του κόστος από την επιβολή της αύξησης στο τέλος ταφής κατά 20 ευρώ/τόνο για το 2022 και πρόσθετη αύξηση κατά 5 ευρώ/τόνο το 2023. Αυτό πρακτικά σημαίνει πρόσθετη δαπάνη στον κατά 1.000.000 ευρώ το 2022 και 1.500.000 ευρώ το 2023.
Παράλληλα εναρμονιζόμαστε με τις ισχύουσες διατάξεις της Ε.Ε. και τις κατευθύνσεις της κυκλικής οικονομίας, επιδιώκοντας το καλύτερο αποτέλεσμα στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων».
Ειδήσεις από τη Κηφισιά – Νέα Ερυθραία – Εκάλη στο amarysia.gr