Η νομικός, μεταφράστρια και ερευνήτρια Ζωή Ξαρλή, παρουσιάζει στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Κηφισιάς, το θέμα «Η μορφή της μάνας στην ελληνική παράδοση».
Η ίδια σημειώνει με λίγα λόγια για το θέμα:
«Η μάνα και η μητρότητα, η σχέση μάνας και παιδιού είναι βεβαίως στοιχεία διαχρονικά και παγκόσμια, μια από τις σταθερές τού ανθρώπινου βίου. Η παγκοσμιότητα όμως δεν αναιρεί την ιδιοπροσωπία λαών και πολιτισμών, έτσι όπως διαμορφώνεται κατά τόπους ανάλογα με τις εκάστοτε κρατούσες συνθήκες. Υπ´ αυτό το πρίσμα παρουσιάζομε την μορφή της μάνας στα καθ’ ημάς, την εικόνα της όπως προβάλλει στην παράδοσή μας από την απώτερη αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας».
«Η θρησκεία στην ομηρική μυθολογία»
Παράλληλα, η ομότιμη καθηγήτρια Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών Νικολίτσα Γεωργοπούλου – Λιαντίνη, στο πλαίσιο του κύκλου μαθημάτων «Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία», παρουσίασε στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Κηφισιάς το θέμα « Η θρησκεία στην ομηρική μυθολογία».
Λίγα λόγια για το θέμα από την ίδια:
«Στον Όμηρο εμφανίζεται μεγαλόπρεπη η παράσταση του ελληνικού πανθέου. Ο Όμηρος στον τρόπο που υπήρξε η αφετηρία και η πηγή του πολιτιστικού προσώπου των Ελλήνων, ο γλωσσικός γενάρχης, και η πνευματική δεξαμενή της κλασικής γραμματείας, είναι ο πρώτος που δεν αναφέρεται απλά μόνο και εισαγωγικά στους ελληνικούς θεούς, αλλά μάς οδηγεί απροειδοποίητα στο κέντρο μιας ώριμης και φτασμένης πραγματικότητας.
Ο Όμηρος χάρισε στους Έλληνες τους θεούς τους. Και σ’ αυτόν οφείλεται η ανθρωπόμορφη φυσιογνωμία που έλαβαν. Τους θεούς ο ποιητής του ηρωικού έπους τους θέλει μέσα στην ανθρώπινη ειδή τους, τους θέλει αθάνατους, αιώνια νέους, δυνατούς, και σοφούς.
Οι ομηρικοί θεοί είναι τέλειοι κατά την έννοια ότι ο ποιητής στα πρόσωπά τους θα επιδιώξει να προσδώσει την ιδεωδέστερη εικόνα με την οποία μπορεί να φανταστεί ο άνθρωπος τον άνθρωπο».
Ειδήσεις από τη Κηφισιά – Νέα Ερυθραία – Εκάλη στο amarysia.gr