Με αφορμή τον αγιασμό που πραγματοποιήθηκε στη δομή που φιλοξενεί 30 Ουκρανούς πρόσφυγες, η Αμαρυσία, μίλησε με κάποιους από τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από αυτή την προσπάθεια.
Ρεπορτάζ: Ξένια Γιαννάκου
Ένα ηλιόλουστο πρωινό, την τελευταία ημέρα του Μαΐου, ο χώρος του Ζαννείου ιδρύματος στην Εκάλη, γεμίζει κόσμο, χαμόγελα και παιδικές φωνές.
Σχεδόν δύο μήνες τώρα, το Ίδρυμα έχει ανοίξει τις πόρτες του και δίνει στέγη, τροφή, ηρεμία, αγάπη και μία ζεστή αγκαλιά σε δεκάδες -μητέρες με τα παιδιά τους- πρόσφυγες από την Ουκρανία. Σήμερα, πραγματοποιείται ο αγιασμός, χοροστατούντων του Μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ. Κυρίλλου και των π. Γεώργιου και π. Αθανασίου.
Στον προαύλιο χώρο «αναμειγνύονται», οι μητέρες και τα παιδιά, οι άνθρωποι του Ζαννείου και του Δήμου που έχουν πρωτοστατήσει στην πρωτοβουλία αυτή, υπουργοί, πολιτικοί, δημοτικοί σύμβουλοι Κηφισιάς, εθελοντές και πολίτες.
Μεταξύ άλλων, ξεχωρίζουν η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, η υφυπουργός Υγείας αρμόδια για τα θέματα Ψυχικής Υγείας Ζωή Ράπτη, ο πρέσβης της Ουκρανίας Σεργίι Σουτένκο και η πρόξενος της χώρας Άννα Τισένκο, η αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Λουκία Κεφαλογιάννη, οι δύο «μπροστάρηδες» της δράσης Δημήτρης Λιανός (μέλος του Δ.Σ του Ιδρύματος και δημοτικός σύμβουλος) και Γιάννης Παντελεάκης (δημοτικός σύμβουλος και εντεταλμένος Επιχειρηματικότητας και Διεθνών Σχέσεων), ο αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας, Υποδομών κι Εκτέλεσης του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού Αλέξιος Μακρής, η δημοτική σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Κοινωνία Παρούσα» Αγγελική Παπάζογλου, η πρόεδρος και η αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Κέντρου Πρόληψης «Προνόη» Αγγελική Βαλασοπούλου και Λάουρα Αλιμπράντη, η επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Λόμπι Γυναικών Μίκα Ιωαννίδου κ.α.
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, η Νίκη Κεραμέως αφού συνεχάρη τους συντελεστές της προσπάθειας, τόνισε ότι αυτή περνάει το πολύ ηχηρό μήνυμα της στήριξης της ουκρανικής Κοινότητας. «Η Πολιτεία έχει στηρίξει από την αρχή του πολέμου τον ουκρανικό λαό. Βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με τον πρέσβη και σε θέματα εκπαίδευσης, στηρίζουμε με όλους τους τρόπους όσους έρχονται στη χώρα μας και με ενσωμάτωση στο σχολικό περιβάλλον και με διερμηνείες και με ψυχολογική υποστήριξη».
Ο Μητροπολίτης Κύριλλος σημείωσε: «Εύχομαι και προσεύχομαι ο Θεός να φωτίζει τον νου των ηγετών, να δίνουν ειρηνικές λύσεις και να μην νομίζουν ότι είναι παντοδύναμοι. Όμως όταν οι άνθρωποι δεν θέλουν να δώσουν ειρηνικές λύσεις, τις δίνει ο Θεός αλλά αυτές είναι σκληρές για τους πρωταγωνιστές όλων αυτών των επεισοδίων. Γι’ αυτό προτιμώ να δοθούν λύσεις διπλωματικές παρά να τις δώσει ο Θεός».
Συγκινημένος ο πρέσβης της Ουκρανίας ανέφερε ότι «όταν μας επιτέθηκε άγρια η Ρωσία και πολλοί συμπατριώτες άρχισαν να ψάχνουν μέρη για να ξεφύγουν από τον πόλεμο, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε είναι η στέγασή τους. Ευχαριστώ το Ζάννειο και όλους για τις καλές συνθήκες που δημιούργησαν για τα παιδιά μας. Αυτά είναι το μεγαλύτερό μας αγαθό και θέλουμε να μεγαλώσουν με πίστη στους ανθρώπους και τον Θεό και να μην ξαναπεράσουν κάτι τέτοιο. Είναι κατανοητό ότι στην καρδιά τους θα είναι πάντα η Ελλάδα. Αυτό που γίνεται στο Ζάννειο τώρα δεν είναι μόνο για να βοηθήσουμε σήμερα αλλά αποτελεί το θεμέλιο για την ελληνοουκρανική φιλία, τη συνεργασία μας το μέλλον», κατέληξε ο κ. Σουτένκο.
Υπενθυμίζεται ότι η πρωτοβουλία είχε παρθεί από τον Δήμο Κηφισιάς και σύμφωνα με το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψαν ο δήμαρχος, ο πρόεδρος του Ζαννείου Ιδρύματος Παιδικής Προστασίας και Αγωγής Πειραιώς και Εκάλης Γεώργιος Γαβριήλ και η ΑΜΚΕ Βορυσθένης που εξουσιοδοτήθηκε από την Ουκρανική Πρεσβεία, συνολικά 36 πρόσφυγες, θα βρουν στέγη και φροντίδα για τρεις έως πέντε μήνες, στη δομή της Εκάλης.
Σε σχετική ενημέρωση η δημοτική Αρχή είχε σημειώσει ότι «οι εγκαταστάσεις προσφέρθηκαν δωρεάν για τη φιλοξενία. Ευχαριστούμε τον πρόεδρο του Ιδρύματος Γεώργιο Γαβριήλ και το μέλος του Δ.Σ του Ιδρύματος – δημοτικό σύμβουλο Δημήτρη Λιανό». Η ιδέα της φιλοξενίας ανήκει στον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο Διεθνών Σχέσεων Γιάννη Παντελεάκη, ο οποίος συντονίζει τη δράση. Αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι χωρίς να επιθυμούν δημοσιότητα, έχουν συνδράμει με διάφορους τρόπους και στην εξεύρεση χορηγών για την ποιοτική φιλοξενία των προσφύγων. Με την πολύτιμη προσφορά των χορηγών- τους οποίους ευχαριστούμε – οι άνετοι χώροι του Ζαννείου ανακαινίστηκαν και εξοπλίστηκαν. Όλοι μαζί εργαζόμαστε προκειμένου η Κηφισιά να στηρίξει έμπρακτα το δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας», κατέληγε ο Δήμος.
«Ευχόμαστε να επιστρέψουν γρήγορα στα σπίτια τους»
Μιλώντας στην Αμαρυσία, τόσο η υφυπουργός Υγείας όσο και η αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα, τόνισαν ότι η Πολιτεία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα είναι αρωγοί στην προσπάθεια που γίνεται στο Ζάννειο.
Ζωή Ράπτη: Ερχόμενη σήμερα στο Ζάννειο είδα ήταν μια μεγάλη αγκαλιά. Άνοιξε τις πόρτες του για να υποδεχθεί τις οικογένειες από την Ουκρανία, τις μητέρας και τα παιδιά τα οποία χρειάζονται την υποστήριξή μας. Μικρά κρεβατάκια, χώροι δημιουργικής απασχόλησης για να ζωγραφίζουν τα παιδιά, δημιουργήθηκαν και με τη βοήθεια των εθελοντών, πολλών χορηγών αλλά και του Δήμου Κηφισιάς.
Θέλω να συγχαρώ κατ’ αρχήν όλους όσοι βοήθησαν αλλά και να πω πόσο μου έκανε εντύπωση και με άγγιξε το έργο ενός κοριτσιού. Ζωγράφισε έναν αγρό και μία κούνια πάνω στην οποία είναι η ίδια. Η κούνια είναι μαύρη και το κορίτσι είναι μαύρο, αυτό δείχνει το μαύρο της ψυχής της. Γι’ αυτό είμαστε εδώ, για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε κι εμείς ως Υπουργείο Υγείας την κατάσταση και τα συναισθήματα που ζουν, το πάρα πολύ ισχυρό τραύμα, το οποίο θα πάρει χρόνο για να ιανθεί. Στεκόμαστε δίπλα στον ουκρανικό λαό έχουμε δημιουργήσει τη γραμμή 10306 με την επιλογή 4, με ψυχολόγους που τους βοηθούν και ευχόμαστε να είναι μικρή η παραμονή τους. Εμείς θα τους υποστηρίζουμε για όσο χρειαστεί, ευχόμαστε γρήγορα να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Λουκία Κεφαλογιάννη: Συγχαρητήρια από τον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη στον κ. Λιανό και τον κ. Παντελεάκη για αυτή την πρωτοβουλία. Στηρίζουμε τους πρόσφυγες, ο ελληνικός λαός τους έχει αγκαλιάσει και τους βοηθάει και είμαστε δίπλα τους.
Δημήτρης Λιανός: Στόχος να γίνει το Ζάννειο χώρος για ΑμΕΑ
«Νομίζω ότι εδώ τους έχουμε προσφέρει τόσα που δεν θα μπορούσαν να τα βρουν αλλού κι αυτό το οφείλουμε στους χορηγούς και στους ανθρώπους που μας αγκάλιασαν», μας τονίζει ο πρώην αντιδήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος Κηφισιάς, Δημήτρης Λιανός. Αυτή τη στιγμή πρέπει να πάρουν τη σκυτάλη νέοι άνθρωποι όπως ο Γιάννης Παντελεάκης γιατί μπορεί να ξεκίνησε η προσπάθεια με εκείνον και να στηρίχτηκε πάνω μου αλλά χωρίς την προθυμία ανθρώπων δεν γίνεται τίποτα
Ως μέλος του Δ.Σ του Ζαννείου Ιδρύματος, έχει μία ιδιαίτερη σχέση με την όλη προσπάθεια. «Το Ζάννειο είναι σε αποδρομή σε σχέση με αυτό που ήταν. Μιλάμε για έναν ωραίο χώρο ο οποίος είναι 35 στρέμματα, με 7.500 τετραγωνικά κτισμένο χώρο, υποδομές όπως σχολείο, θέατρο, γήπεδο…
Πρέπει να ευγνωμονούμε τους ιδρυτές και τους χορηγούς γι’ αυτό τον χώρο ενώ είναι υποχρέωσή μας να τον συντηρούμε κι αυτό είναι το δυσκολότερο. Γιατί ουσιαστικά πρέπει να το οργανώσεις ώστε να αποφέρει σήμερα που δεν υπάρχει πλέον ορφανοτροφείο και χρειάζεται εναλλακτικές θέσεις, οι οποίες μπορούν να προκύψουν από ένα ΚΔΑΠ, έναν παιδικό σταθμό ή άλλες δράσεις. Δεν κρύβω ότι το όνειρό μου είναι να τον προσφέρουμε σε ΑμΕΑ, σε ανθρώπους που έχουν πραγματικά ανάγκη. Στόχος μου είναι να γίνει μια μόνιμη εγκατάσταση για ΑμΕΑ. Και πιστεύω ότι σε αυτό θα βρω μεγαλύτερη ανταπόκριση από την απλή εγκατάσταση ανθρώπων. Βέβαια αυτή τη στιγμή οφείλουμε να είμαστε αρωγοί σε αυτούς που δεν έχουν σπίτι, όπως οι Ουκρανοί πρόσφυγες».
Γιάννης Παντελεάκης: Πρέπει να υπερισχύσει το καλό
Ως ένας εκ των ανθρώπων που πρωτοστάτησαν σε αυτή την πρωτοβουλία, ο δημοτικός σύμβουλος Κηφισιάς περιγράφει στην Αμαρυσία ότι ο δικός του ρόλος άρχισε μετά την πρώτη επαφή με την Σβιτλάνα Τσορνένκα, την οποία γνώριζε μέσω του Ukrainian Festival που έχει φιλοξενηθεί στο Άλσος Κηφισιάς και η οποία τον πλησίασε προκειμένου να βοηθήσει ώστε να φιλοξενηθούν κάποιοι πρόσφυγες. «Ένα τηλέφωνο πήρα σε ξενοδοχείο κι αμέσως εισέπραξα το κλίμα και κατάλαβα ότι αυτό πρέπει να στηριχτεί σε δικές μας δυνάμεις. Υπήρχε ανασφάλεια από τον Δήμο αλλά και από την πλευρά του Ζαννείου. Όταν κάλεσα τον Δημήτρη (σ.σ. Λιανό) και του ζήτησα προχωρήσουμε, μου απάντησε ότι δεν έχουμε χρήματα, θα εκτεθούμε. Αυτό ακριβώς μου είπε και ο Δήμος. Τους έκανα να νιώσουν ασφαλείς, ότι μπορούν να εξασφαλιστούν όλοι οι πόροι για να τα καταφέρουμε και ήδη διανύουμε τον δεύτερο μήνα και όλα πηγαίνουν πάρα πολύ καλά.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον δήμαρχο Γιώργο Θωμάκο για τις ενέργειές του πάνω σε αυτή την πρωτοβουλία. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή οι Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου παρασκευάζουν όλα τα γεύματα.
Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν τεράστια και από τοπικές επιχειρήσεις αλλά και από μεγάλες εταιρείες όπως η Coca Cola, το Δειπνοσοφιστήριο, τα Μπισκότα Παπαδοπούλου, η εταιρεία Βιολάντα, είναι πάρα πολλοί.
Το όνειρό μου είναι να αξιοποιηθεί το Ζάννειο Ίδρυμα. Νομίζω ότι η κοινωνία μας πια έχει ανάγκη από ανθρώπινες καρδιές, περισσότερο από ποτέ, μετά από όλα αυτά που έχουμε βιώσει. Χρειαζόμαστε ιδιωτικές, ατομικές και συλλογικές πρωτοβουλίες και προσπάθειες. Πρέπει να υπερισχύσει το καλό και όχι το κακό, όχι οι μαύρες ψυχές γιατί δυστυχώς έχουμε πολλές, με πολλούς ανθρώπους οι οποίοι αποφασίζουν για εμάς χωρίς να ενδιαφέρονται καθόλου για εμάς».
Σβιτλάνα Τσορνένκα: Εδώ έχουν πάρει μια ανάσα
Βρίσκεται στην Ελλάδα 27 χρόνια και συμμετέχει στον Σύλλογο Γυναικών Ουκρανίας και τη ΜΚΟ Βορυσθένης. Ήταν εκείνη που έκανε την πρώτη επαφή προκειμένου να ζητήσει βοήθεια για τους συμπατριώτες της και ήταν εκείνη που κανόνισε τη συνάντηση με τον πρέσβη της Ουκρανίας προκειμένου να γνωριστεί με τους διοργανωτές της δράσης και να τους εμπιστευτεί. Είναι ο «στυλοβάτης» της προσπάθειας, όπως την χαρακτηρίζει ο Δημήτρης Λιανός.
«Όταν άρχισε ο πόλεμος», μας λέει, «οι ουκρανικές οργανώσεις στην Ελλάδα οργανωθήκαμε και μοιράσαμε υποχρεώσεις. Εγώ ήμουν μία από αυτές που ανέλαβαν τη στέγαση των ανθρώπων, τότε το ελληνικό κράτος δεν είχε οργανωθεί, το σύστημα δεν ήταν έτοιμο να υποδεχθεί Ουκρανούς πρόσφυγες και η πρώτη μας πρόσκληση ήταν προς τον ελληνικό λαό, ιδρύματα, Δήμους. Σε αυτές τις 90 ημέρες του πολέμου έχω αποκτήσει πάρα πολλούς φίλους, οι οποίοι φιλοξένησαν Ουκρανούς και ζητούν να συνεχίσουν να φιλοξενούν κι άλλους, όταν εκείνοι φεύγουν. Πλέον έχουμε στις ουκρανικές ιστοσελίδες πληροφορίες για το που να απευθύνεται κάποιος για οποιαδήποτε ανάγκη του κι έτσι προχωρούμε ακόμα.
Η ψυχολογική κατάστασή τους είναι ανάλογη με την κάθε περίπτωση. Αν κάποια έχει τον σύζυγό της ή τον αδερφό της στον πόλεμο ή τους ηλικιωμένους γονείς της, ζει μέσα στο άγχος. Εδώ έχουν πάρει μια ανάσα κι εκτός από τις ανάγκες που τους καλύπτει το Ίδρυμα σε συνεργασία με τις άλλες οργανώσεις όπως οι «Γιατροί του κόσμου» τους προσφέρεται μία άνεση. Ζουν σε μία ελευθερία και αυτό τους δίνει ηρεμία. Ακόμα και η αβεβαιότητα, το ότι δεν ξέρουμε πόσο θα μπορέσουν να μείνουν εδώ, ακόμα κι αυτό το ξεπερνούν γιατί γνωρίζουν ότι γύρω τους υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι θα τους στηρίξουν αν θα βρεθούν σε ανάγκη θα έχουν κάπου να ακουμπήσουν.
Τα παιδιά είναι χαρούμενα, ήρθαν κάπως μαγκωμένα αλλά τρεις ημέρες έφτασαν για να γίνουν «τερατάκια». Παίζουν παιχνίδια, κάνουν ποδήλατο, προπονούνται με την ακαδημία ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού, με εθελοντές γυμναστές. Πηγαίνουν στο σχολείο (μόνο για τα τρίχρονα δεν έχει βρεθεί ακόμα λύση) και συναναστρέφονται με τα άλλα παιδιά.
Έχουμε εδώ γυναίκες με ταλέντα, μια καταπληκτική αγιογράφο, μια ταλαντούχα χορογράφο, μία που παίζει βιολί. Έχουμε επαγγελματίες οι οποίες έχουν αρχίσει να εργάζονται, έχουν μπει σε μια καθημερινότητα που μοιάζει πιο φυσιολογική. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ξένοιαστες. Η γυναίκα Ουκρανή πάντα είχε αξιοπρέπεια, δεν είναι συνηθισμένη να ζητάει από κάποιον να τη συντηρεί. Κι όταν βρίσκεται σε τέτοια κατάσταση που χρειάζεται να ακουμπήσει κάπου, νιώθει κάπως, δεν έχει ποιότητα η καθημερινότητά της. Μόλις αρχίζουν και βρίσκουν δουλειά και κάποιο εισόδημα, ανθίζουν. Η αξιοπρέπεια είναι το παν για εμάς, μας ξεχωρίζει από τους άλλους λαούς. Δεν αγαπάμε απλά την πατρίδα μας. Νοιαζόμαστε για αυτή και το κάνουμε πράξη».
Εθελοντικό.. training
Από την Βάσω Πετρά
Η «Training Pro» αποτελούμενη από τους Νίκο Λαγό, Νίκο Γλένη και Εμμανουέλα Περδίκη είναι μια ομάδα ανθρώπων με πάθος για τον αθλητισμό. Επαγγελματίες personal trainers παρέχουν τόσο προπόνηση όσο και φυσικοθεραπεία στον χώρο τους, ο οποίος απαρτίζεται από ένα φυσικοθεραπευτήριο και ένα γυμναστήριο και στεγάζεται μέσα στο Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας.
«Ολοκληρωνόμαστε μέσα από αυτό, είναι πολύ συγκινητική εμπειρία»
Οι ίδιοι συνδράμουν και ως εθελοντές στην προσπάθεια του Ζαννείου, στηρίζοντας τους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Συγκεκριμένα έχουν αναλάβει τη φυσική κατάσταση των παιδιών στο πλαίσιο της δημιουργικής απασχόλησης τους. Δύο φορές την εβδομάδα τα παιδιά κάνουν από ενδυνάμωση και διατάσεις μέχρι ευλυγισία και λειτουργική προπόνηση ενώ, οι μητέρες που φιλοξενεί το ίδρυμα, διδάσκονται από την κ. Περδίκη και παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς.