Αναγνωρισμένες και αξιόλογες γυναίκες, εκπροσωπώντας διάφορους τομείς και χωρισμένες σε τρία θεματικά πάνελ, συμμετείχαν σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στη Βίλα Μπότση.
Η εκδήλωση με θέμα «Χτίζοντας την Κλιματική Ανθεκτικότητα: Προς μια ολιστική προσέγγιση», ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο της Κλιματικής Εβδομάδας που διοργάνωσε ο Δήμος Κηφισιάς και έβαλε επί τάπητος την Κλιματική Ανθεκτικότητα υπό το πρίσμα της γυναικείας ευαισθησίας, οξυδέρκειας και ενσυναίσθησης, με απώτερο σκοπό να προκύψει μια δημιουργική και εμπνευσμένη συνεργασία με βάση την καινοτομία και την εξωστρέφεια.
Η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στην εκδήλωση, αναφέρθηκε στην επισφάλεια στον χώρο εργασίας που επιφέρει η κλιματική αλλαγή και τόνισε πως «με δεδομένο τα εργατικά ατυχήματα που αυξάνονται με επιβαρυντικό παράγοντα τη ζέστη και τις υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες, όπως και την επικινδυνότητα των ακραίων φαινομένων, βροχής, πλημμυρών και φυσικών καταστροφών, επανασχεδιάζουμε τα μοντέλα εργασίας, με γνώμονα την προσαρμοστικότητα και την προστασία των εργαζομένων, των πολιτών, σε νέες συνθήκες, σε νέα περιβάλλοντα εργασίας».
Κατά τον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Βασίλης Ξυπολυτάς αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην καινοτόμα πρωτοβουλία που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στον Δήμο Κηφισιάς, στάθηκε ιδιαίτερα στην αστική βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα, ως «στόχοι στρατηγικής προτεραιότητας για τον Δήμο, καθώς η δημοτική Αρχή καθοδηγείται από το όραμα μιας πόλης πιο “πράσινης” και πιο ανθεκτικής για τις μελλοντικές γενιές».
Αμαλία Βραχνού: «Η Κλιματική Ανθεκτικότητα επηρεάζει την καθημερινότητα όλων μας»
Η Αμαλία Βραχνού (πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού Κηφισιάς και εντεταλμένη σύμβουλος Αστικής Αναζωογόνησης και Ανθεκτικότητας του Δήμου), της οποίας ήταν πρωτοβουλία η εν λόγω εκδήλωση, τόνισε μεταξύ άλλων πως «η Κλιματική Ανθεκτικότητα δεν είναι μια αφηρημένη, θεωρητική έννοια, αλλά κάτι το πολύ χειροπιαστό που επηρεάζει την καθημερινότητα όλων μας και απαιτεί μια ολιστική προσέγγιση. Πρέπει να κατανοήσουμε την πόλη ως ένα ζωντανό οικοσύστημα όπου κάθε στοιχείο -από τους ανθρώπους μέχρι τις υποδομές- αλληλεπιδρά συνεχώς. Έτσι, η ανθεκτικότητα προκύπτει όχι μόνο ως τεχνοκρατικός όρος ή εργαλείο, αλλά και ως μια αξία ή μια κουλτούρα που ενισχύει και την ενεργή αλληλεπίδραση με τους πολίτες που θα κληθούν να εφαρμόσουν αυτές τις πολιτικές διαχείρισης και αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης».
– Στο 1ο πάνελ με θέμα «Αστικές πολιτικές και στρατηγικές για την ανθεκτικότητα στις πόλεις και στις περιφέρειες», συζητήθηκαν οι αστικές πολιτικές και στρατηγικές για την ανθεκτικότητα στις πόλεις και τις περιφέρειες μέσα από εφαρμοσμένα παραδείγματα σε Ευρωπαϊκές πόλεις, όπως η Βιέννη και η Μπολόνια.
Παράλληλα «έπεσαν επί τάπητος» οι προκλήσεις που συναντώνται σε τοπικό επίπεδο και αφορούν θέματα όπως η πολιτική προστασία, η διαχείριση του πρασίνου, της έντονης αστικοποίησης και των φυσικών πόρων, ο πολεοδομικός σχεδιασμός σε συνάρτηση με την εξασφάλιση βιώσιμων δημόσιων χώρων πρασίνου και της αύξησης του πληθυσμού, καθώς και προτάσεις και προγράμματα προς την ανάπτυξη στρατηγικών, που ενσωματώνουν την ανθεκτικότητα σε όλες τις πτυχές του αστικού σχεδιασμού.
Σε αυτό το πάνελ συμμετείχαν: Κατερίνα Μαϊχόσογλου δήμαρχος Διονύσου, Μαρία Βασιλάκου τ. αντιδήμαρχος Βιέννης, μέλος Συμβουλευτικής Επιτροπής «100 Climate – Neutral & Small cities by 2030», Αλίς Κοροβέση, διευθύνουσα σύμβουλος ΙΝΖΕΒ, συντονίστρια του Συμφώνου για το Κλίμα (EU Climate Pact) στην Ελλάδα, πρόεδρος Κόμβου Κλιματικής Αλλαγής Μαρία Λογοθέτη, δρ. Ζέφη Δημαδάμα τ. γενική γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μέλος ΔΣ Παγκόσμιο Δίκτυο Γυναίκες Ηγέτιδες για τους Ωκεανούς, Anna-Lisa Boni, Ιταλίδα αντιδήμαρχος ΕΕ/Ταμείων Ανάκαμψης, Οικολογικής Μετάβασης και Διεθνών Σχέσεων της Μπολόνια.
– Στο 2ο πάνελ με θέμα «Πολλαπλές κοινωνικές και επιστημονικές διαστάσεις για την ανθεκτικότητα, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανάλυση των πολλαπλών κοινωνικών και επιστημονικών διαστάσεων για την ανθεκτικότητα, και κυρίως αναφορικά με τους τρόπους που η κλιματική κρίση έχει κινητοποιήσει εκπαιδευτικά ιδρύματα και ερευνητικούς οργανισμούς, όπως και την τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να προσαρμόσουν και να αναπτύξουν καινοτόμα προγράμματα που ενισχύουν την ανθεκτικότητα, προάγουν τη βιωσιμότητα και ευαισθητοποιούν την κοινωνία για τις περιβαλλοντικές προκλήσεις.
Σε αυτό, έλαβαν μέρος: Ιφιγένεια Κεραμιτσόγλου, διευθύντρια Ερευνών, Εθνικό Αστεροσκοπείο, Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ), Ναυσικά Παπαβλασοπούλου, υπεύθυνη Εκπαιδευτικού τμήματος ΓΑΙΑ, Εθνικό Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, Ελισάβετ Χατζηγάκη, γγ ΔΣ, επικεφαλής Προγραμμάτων & Επικοινωνίας, Ίδρυμα Χατζηγάκη, Αμαλία Βραχνού.
Ακολούθησε η παρουσίαση του project Parthenis Reworked by SOFFA- Horizon Fabrix με σκοπό τη δημιουργία οικοσυστημάτων αστικής κυκλικής παραγωγής και εμπνευσμένης επαναχρησιμοποίησης υφασμάτων παλαιότερων συλλογών σε νέες μορφές προς μία βιώσιμη μόδα ενώ η εκδήλωση έκλεισε με την ομιλία της Maria Cristina Finucci, Ιταλίδας αρχιτέκτονα και καλλιτέχνη, με θέμα «Πώς η Τέχνη μπορεί να σώσει τον πλανήτη», η οποία για να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με το πρόβλημα του πλαστικού στους ωκεανούς, ίδρυσε το Garbage Patch State στην UNESCO.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους -μεταξύ άλλων- η Βασιλική Θάνου, π. πρόεδρος Αρείου Πάγου και π. πρωθυπουργός, ο Ιταλός πρέσβης Paolo Cuculi, η αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αττικής Λουκία Κεφαλογιάννη, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λίλα Παπαδημητρίου, ο γενικός γραμματέας Γιώργος Κοκκόλης, αντιδήμαρχοι, εντεταλμένοι σύμβουλοι, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων συλλόγων και κομμάτων. Το συντονισμό της βραδιάς είχε η δημοσιογράφος, αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Άρια Αγάτσα.
Ειδήσεις από τη Κηφισιά – Νέα Ερυθραία –Εκάλη στο amarysia.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook