Την ανάγκη συνεχούς παρακολούθησης από τους αρμόδιους φορείς έχει πλέον το δάσος Φασίδερη, καθώς υπάρχει ανά πάσα στιγμή ο κίνδυνος πυρκαγιάς από την ώρα που η θερμοκρασία άρχισε να ανεβαίνει.Αυτό μας πιστοποίησαν δημότες που «κρούουν τον κώδωνα» του κινδύνου, τονίζοντας την ανάγκη να προστατευθεί αυτός ο «πνεύμονας πρασίνου»των Βορείων Προαστίων.
Ωστόσο, αξίζει να επισημανθεί ότι το προηγούμενο χρονικό διάστημα το Δασαρχείο Πεντέλης προχώρησε σε μερική αποψίλωση του χώρου, ενώ η Πολιτική Προστασία του Δήμου Κηφισιάς σε απομάκρυνση ξερών χόρτων και άλλων υλικών (σκουπίδια κλπ). Παρά τις παραπάνω ενέργειες, όμως, το δάσος ακόμα και σήμερα σε αρκετά σημεία έχει ξερά χόρτα, τα οποία αποτελούν «πηγή κινδύνου» και θα πρέπει να απομακρυνθούν το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να μειωθεί, όσο αυτό είναι εφικτό, ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Άλλωστε, αρκετοί κάτοικοι της περιοχής θυμούνται την πυρκαγιά του 1989 που ξεκίνησε από κομμάτι του δάσους Φασίδερη.
Να σημειώσουμε, επίσης, ότι μετά την τραγωδία στο Μάτι το καλοκαίρι του 2018, ενεργοποιήθηκε η Δασική Υπηρεσία και καθάρισε πολύ καλά ένθεν και ένθεν του δρόμου και των δρόμων που υφίστανται μέσα στο δάσος, όπως οι οδοί Δήμητρος, Νυμφών, Γυμναστηρίου, Παπαδάκη κ.ά. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι το δάσος Φασίδερη, αυτή τη στιγμή, είναι στο καλύτερο δυνατό επίπεδο καθαρισμού, κυρίως, στο εσωτερικό του, ενώ το καλύτερο θα ήταν, όπως μας δήλωσαν περίοικοι, το δάσος να φυλάσσεται σε 24ωρη βάση, αν και θεωρούν πως αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο.
Μια επικίνδυνη «πυριτιδαποθήκη»
Πάντως, οι κάτοικοι της περιοχής χαρακτηρίζουν το δάσος Φασίδερη μια επικίνδυνη «πυριτιδαποθήκη» στην καρδιά της Εκάλης και εκφράζουν, με τον πιο γλαφυρό τρόπο, την αγωνία τους για την προστασία του δάσους, αλλά και για τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει για την περιοχή σε περίπτωση πυρκαγιάς. Κι αυτό, γιατί, λόγω της πυκνότητας που έχει το συγκεκριμένο δάσος, είναι δύσβατο. Υπάρχουν μεν εσωτερικοί χωματόδρομοι, αλλά δεν είναι οι καταλληλότεροι, ώστε να διευκολύνουν την εύκολη πρόσβαση στα πυροσβεστικά οχήματα. Σε περίπτωση πυρκαγιάς, μπορεί να υπάρχει ακόμη και περίπτωση εγκλωβισμού πυροσβεστών ή οχημάτων, αφού οι δρόμοι που ανοίχθηκαν μετά την πυρκαγιά του 1989 έχουν πλέον καταστραφεί!
Το «μπέρδεμα» με δασικούς χάρτες
Εξάλλου,όπως τονίζουν οι κάτοικοι,ένα θέμα που «μπερδεύει» την όλη «ιστορία» είναι οι ιδιοκτησίες μέσα στο δάσος Φασίδερη. Έτσι, μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών θα «ξεκαθαρίσει το τοπίο», καθώς θα φανεί ποιοι από τους ιδιοκτήτες του δάσους είναι εν ζωή και ποιοι είναι διατεθειμένοι να «παλέψουν για τις περιουσίες τους». Μετά από αυτό, ο Δήμος Κηφισιάς θα πρέπει να επέμβει ουσιαστικότερα, να καλέσει τους ιδιοκτήτες και να τους δημιουργήσει πλέον την υποχρέωση για την κοπή των ξερών κλαδιών. Όταν, λοιπόν, ξεκαθαρίσει το τοπίο του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, τότε μόνο θα δημιουργηθεί ευκολία προς τον Δήμο επιβολής όλων αυτών που προβλέπονται και αφορούν τον καθαρισμό κ.ά. του δάσους, γεγονός που, μέχρι πριν περίπου ένα χρόνο, ήταν το θέμα συζήτησης στις συνεδριάσεις του Συντονιστικού ΤοπικούΟργάνου. Έτσι, το μόνο που μένει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των περιοίκων, είναι η τοποθέτηση περισσότερων κρουνών μέσα στο δάσος, οι οποίοι μάλιστα θα ελέγχονται σε ετήσια βάση. Επίσης, όπως μας τόνισαν, υπάρχει και η άμεση ανάγκη ύπαρξης δρόμων για την ευκολότερη πρόσβαση και διαφυγή, αλλά και η ανάγκη συνεχούς παρακολούθησης στο δάσος.
Τι δήλωσε σχετικά ο Δημήτρης Λιανός
Για το θέμα μίλησε στην «ΑΜΑΡΥΣΙΑ» ο πρώην αντιδήμαρχος Εκάλης, δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Λιανός, ο οποίος από το 2014 και για τέσσερα συνεχή χρόνια είχε την ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κηφισιάς, ενώ και παλιότερα ήταν αρμόδιος για αντίστοιχα θέματα στον πρώην Δήμο Εκάλης. Ο κ. Λιανός εξέφρασε την άποψη ότι ένα δάσος προστατεύεται μόνο εάν υπάρχει ιδιωτική πρωτοβουλία, τονίζοντας: «Να δοθούν προς τους ιδιώτες που έχουν τα δάση κίνητρα διαφύλαξής τους. Κίνητρα για την αξιοποίηση τους. Γιατί ένα δάσος, εάν δεν αξιοποιηθεί, θα καταστραφεί. Κι όταν λέω αξιοποιηθεί, εννοώ μία ήπια δράση ή μία κατασκήνωση». Σε ερώτηση μας για το τι θα γινόταν στο δάσος Φασίδερη αν έπιανε φωτιά, ο κ. Λιανός απάντησε: «Φοβάμαι ότι θα καιγόταν όλο και, αν υπήρχαν ισχυροί άνεμοι, ίσως να έμπαιναν σε κίνδυνο και ανθρώπινες ζωές», αν και επισήμανε ότι, σε αντίθεση με το Μάτι, η Εκάλη έχει δρόμους διαφυγής και μία πιο δόκιμη χαρτογράφηση.
Τέλος, ο κ. Λιανός επισήμανε ότι «η Πολιτική Προστασία του Δήμου δεν μπορεί να είναι τμήμα της Υπηρεσίας Καθαριότητας, όπως είναι σήμερα, καθώς το συγκεκριμένο προσωπικό πρέπει να είναι ειδικά εκπαιδευμένο στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων», ενώ εξήρε τη συνδρομή των εθελοντών δασοπροστατευτών- δασοφυλάκων, λέγοντας ότι είναι άριστα εκπαιδευμένοι και άρτια εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσουν δύσκολες καταστάσεις, γι’ αυτό και «μας βγάζουν πάντα ασπροπρόσωπους», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ολοκληρώνοντας ο κ. Λιανός επισήμανε ότι οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να ενημερώνουν τους δημότες για το πώς πρέπει να δράσουν σε περίπτωση τέτοιων φαινομένων.
Και οι εθελοντές δασοπυροσβέστες
Το μέλος των εθελοντών δασοπυροσβεστών, Φοίβος Μπαρτσιώκας, μιλώντας στην εφημερίδα μας τόνισε ότι η ομάδα είναι σε ένα στρατηγικό σημείο, καθώς βρίσκεται κοντά στο δάσος Φασίδερη, κοντά στην Κηφισιά και την Εθνική Οδό. Οι εθελοντές έχουν δύναμη περισσότερα από 30 άτομα, ενώ διαθέτουν και τρία (3) οχήματα, από τα οποία δύο(2) ανήκουν στον σύλλογο και ένα (1) στον Δήμο Κηφισιάς. «Καθημερινά επανδρώνουμε ένα όχημα και σε μεγάλο στάδιο επικινδυνότητας επανδρώνουμε και τα τρία» είπε ο κ. Μπαρτσιώκας και πρόσθεσε ότι οι εθελοντές κατά βάση βρίσκονται σε επιφυλακή όλο το 24ωρο, όμως τις εργάσιμες ημέρες και ώρες αυτό δεν είναι εφικτό, λόγω εργασίας των εθελοντών. Πρόσθεσε ότι οι εθελοντές πραγματοποιούν περιπολίες στο δάσος Φασίδερη μόνο όταν υπάρχει στάδιο επικινδυνότητας, ενώ, όταν δεν υπάρχει, μένουν στη βάση τους.
Απαντώντας στο ερώτημα αν μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην αντιμετώπιση ενδεχόμενης πυρκαγιάς στο δάσος Φασίδερη, ο κ. Μπαρτσιώκας τόνισε: «Ναι μπορούμε! Άλλωστε, η Πυροσβεστική, έπειτα από δική μας πίεση, μας έχει πιστοποιήσει στις δασικές πυρκαγιές». Επισήμανε ότι οι εθελοντές εκπαιδεύονται μία φορά τον χρόνο από το Πυροσβεστικό Σώμα και, ύστερα από δική τους πρωτοβουλία,κάνουν άλλες 7-10 εκπαιδεύσεις τον χρόνο (διαφέρουν τα σενάρια της εκπαίδευσης).
Να σημειώσουμε ότι η έδρα της ομάδας βρίσκεται στη Νέα Ερυθραία (Ελευθερίου Βενιζέλου και Κερκύρας) και πρόκειται για μία κατασταλτική ομάδα, η οποία 365 ημέρες τον χρόνο βρίσκεται στις «επάλξεις» και ασχολείται με όλο το πυροσβεστικό φάσμα επιχειρήσεων(κοπές δέντρων, πλημμύρες, αστικές πυρκαγιές, τροχαία ατυχήματα, διασώσεις κ.ά.). Τέλος, η Εθελοντική Ομάδα είναι ενταγμένη στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αλλά παίρνει οδηγίες αποκλειστικά και μόνο από το Πυροσβεστικό Σώμα.
«Δύσκολο το έργο, αλλά σημαντική η προσπάθεια μας στο Φασίδερη»
Ο υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κηφισιάς, αντιδήμαρχος Ευάγγελος Αυλήτης, μιλώντας στην «ΑΜΑΡΥΣΙΑ» για το θέμα, τόνισε ότι ο καθαρισμός στο δάσος Φασίδερη ξεκίνησε από τον Ιανουάριο, λίγο μετά τον καθαρισμό του δάσους Καραϊσκάκη. Όπως τόνισε, η συγκεκριμένη δράση γίνεται σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δασών. Μάλιστα, είπε ότι η συγκεκριμένη Υπηρεσία διέθεσε αριθμό δασεργατών στον Δήμο, ο οποίος, στη συνέχεια, ανέλαβε τον εξοπλισμό τους για να προχωρήσουν στο καθαρισμό τους. Παράλληλα, η Πολιτική Προστασία, σε συνεργασία με τα συνεργεία του Δήμου Κηφισιάς, έχει προχωρήσει σε γενικότερη αποξήλωση στον χώρο του δάσους και πρόσθεσε ότι το Δασαρχείο έδωσε την απαραίτητη άδεια προκειμένου τα συνεργεία του Δήμου να μπουν μέσα στο δάσος και να το καθαρίσουν.
«Είναι δύσκολο το έργο μέσα στο δάσος Φασίδερη, αλλά έχουμε κάνει σημαντική προσπάθεια. Πέρα από σκουπίδια, έχουμε απομακρύνει και καύσιμη ύλη. Σταδιακά και διακριτικά ξεκινάμε και κλείνουμε κάποιους δρόμους που βρίσκονται δίπλα από το δάσος, ενώ υπάρχει φύλαξη και περιπολίες» επισήμανε ο κ. Αυλήτης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι: «Το Φασίδερη είναι το πιο επικίνδυνο κομμάτι για όλη την Βορειοανατολική Αττική. Για αυτό, υπάρχει Κλιμάκιο της Πυροσβεστικής που φυλάει στον σταθμό της Εκάλης σε 24ωρη βάση. Το βόρειο τμήμα του δάσους φυλάσσεται από την Πυροσβεστική, το εσωτερικό του από την Πολιτική Προστασία του Δήμου και στο νότιο τμήμα από τους δασοπυροσβέστες».Τέλος, ο κ. Αυλήτης ζήτησε τη βοήθεια των πολιτών, καλώντας τους να ευαισθητοποιηθούν και να ενταχθούν στην Πολιτική Προστασία, λέοντας ότι:«Είναι σημαντική η εθελοντική προσφορά, γιατί πλέον οι καταστάσεις και η αλλαγή των καιρικών φαινομένων είναι έντονες. Αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε ότι μέσα στον Ιούλιο θα έχουμε καταιγίδες, ενώ θα υπάρχουν και υψηλές θερμοκρασίες. Έτσι, καλώ τους δημότες να παρακολουθούν το portal της Πολιτικής Προστασίας για το τι πρέπει να κάνουν κάθε φορά που υπάρχει κάποιο στάδιο, να επικοινωνούν μαζί μας για οποιαδήποτε πληροφορία»
Η εγγραφή των εθελοντών μπορεί να γίνει μέσω του portal του Δήμου Κηφισιάς www.kifissia.gr στον οποίο, παράλληλα, μπορούν να βρουν χρήσιμες πληροφορίες.