Η φετινή χρονιά φέρει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό καθώς συμπληρώνεται ένας αιώνας από τη Μικρασιατική Καταστροφή, τη μεγαλύτερη καταστροφή που υπέστη ποτέ ο ελληνισμός. Για τη Νέα Ερυθραία, η οποία είναι «δεμένη» με την παράδοση της Μικράς Ασίας καθώς ιδρύθηκε από Έλληνες πρόσφυγες από την περιοχή της Χερσονήσου της Ερυθραίας, το 2022 αποτελεί χρονιά ιστορικής μνήμης και τιμής για τις πατρίδες που χάθηκαν.
Ήδη περπατώντας στην πόλη της Νέας Ερυθραίας, οι πολίτες αντικρίζουν «προσκλητήρια» μνήμης και τιμής για τα 100 χρόνια, τα οποία έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία της. Το Κέντρο Έρευνας & Μελέτης της Μικρασιατικής Ερυθραίας (ΚΕΜΜΕ) του Δήμου Κηφισιάς με πρόεδρο την Έφη Κούτση έχει προγραμματίσει εκδηλώσεις για τη συγκεκριμένη επέτειο, ξεχωριστής σημασίας για την Νέα Ερυθραία, όπως σημειώνει η δημοτική Αρχή.
Η πρώτη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Αναξαγόρειο Λύκειο Νέας Ερυθραίας το οποίο οφείλει το όνομά του στην Αναξαγόρειο Σχολή Βουρλών Μικράς Ασίας.
Στο σχολείο φιλοξενείται επίσης και Έκθεση φωτογραφίας σπιτιών και στοιχείων από τα ελληνικά χωριά της Χερσονήσου της Ερυθραίας, με τη σημερινή τους μορφή.
Κάθε φωτογραφία αποτελεί ένα μοναδικό ντοκουμέντο που αποτυπώνει τον ξεριζωμό του Μικρασιατικού Ελληνισμού αλλά και ένα σεργιάνι στα χωριά της Ιωνικής Ερυθραίας. Μάλιστα, στην είσοδο του σχολείου υπάρχει και η φωτογραφία της Αναξαγορείου Σχολής Βουρλών Μικράς Ασίας.
Επίσης, το Σάββατο 14 Μαΐου στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου παρουσιάστηκε η θεατρική παράσταση «Θεόφιλος». Η παράσταση σε κείμενο του Θανάση Σκρουμπέλου, με τον ηθοποιό Θοδωρή Προκοπίου και τη δυναμική συμβολή της παρουσίας και της φωνής της Τούλας Σιδέρη, συγκλόνισε τους θεατές.
«Τα βήματα του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου από την εφηβεία και το πρώτο του ταξίδι από την Μυτιλήνη στη Σμύρνη για να βρει το δρόμο του και ακολουθώντας το όνειρο για την “ζωγραφιά” θα φτάσει μέχρι το Βόλο… το Πήλιο… να πολεμήσει για την πατρίδα, τα οράματά του…! Ο ανεκπλήρωτος έρωτας για την Αθηνά, η απόρριψη, ο χλευασμός, η φτώχεια, είναι η καθημερινότητα του. Η επιστροφή στη γενέτειρα και η λυτρωτική συνάντηση με τον Στρατή Ελευθεριάδη θα είναι η πρώτη αναγνώριση, η ουσιαστική δικαίωση όμως θα έρθει μέσα από τα ίδια του τα έργα»…
Τη βραδιά προλόγισε η πρόεδρος του ΚΕΜΜΕ Έφη Κούτση ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο λυκειάρχης Παναγιώτης Σπιθουράκης.
Διαβάστε: Νέα Ερυθραία: Πρώτο πανελλήνιο βραβείο για το Αναξαγόρειο Λύκειο