Με βασικό ομιλητή τον πρώην υπουργό και καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Γιώργο Σταθάκη, πραγματοποιήθηκε η ανοιχτή συγκέντρωση της «Νέας Αριστερά Κηφισιάς», με θέμα «Ακρίβεια-Στέγη».
Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο Δημαρχείο της πόλης στις 15 Φεβρουαρίου με τον Γιώργο Σταθάκη, να περιγράφει και να αναπτύσσει τις συνθήκες, σε παγκόσμιο αλλά και ελληνικό επίπεδο, οι οποίες συνέτειναν στις σημερινές συνθήκες ακρίβειας αλλά και στεγαστικής κρίσης. Χαρακτηριστικά η «Νέα Αριστερά», σημειώνει ότι «κατά τον πρώην υπουργό, η οικονομική κρίση που πέρασε η χώρα την τελευταία 15ετία εντάσσεται στο πλαίσιο των διεθνών κρίσεων στην οικονομία αλλά και στην κρίση στέγης. Ήδη από το 2008 κατέρρευσε η δοξασία ότι «οι αγορές γνωρίζουν καλύτερα», ακολούθησε το πάγωμα της οικονομίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ παρουσιάστηκαν προβλήματα και κατά την επαναφορά της “κανονικότητας”.
Ειδικότερα για την Ελλάδα, ο “πληθωρισμός της απληστίας”, όπως τον χαρακτήρισε, προκάλεσε στην πραγματικότητα έναν πληθωρισμό υπερκερδών των επιχειρήσεων, υπερκέρδη στα οποία η κυβέρνηση δεν θέλει ούτε να παρέμβει με μηχανισμούς ελέγχου επί του ποσοστού κερδών τους ούτε να φορολογήσει.
Συγκεκριμένα, ενώ ο πληθωρισμός ανακοινώνεται μεσοσταθμικά στο 3%, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα ξεπερνά το 15% και στη στέγαση στο 20%, πράγμα που οφείλεται και στις ολιγοπωλιακές ιδιαιτερότητες της ελληνικής οικονομίας.
Συνεχίζοντας, η «Νέα Αριστερά» αναφέρει ότι για την ακρίβεια των τροφίμων, «προτείνει ελεγκτικούς μηχανισμούς του περιθωρίου κέρδους στους μεσάζοντες και τις επιχειρήσεις επεξεργασίας. Όσον αφορά τη στέγαση το ποσοστό ιδιοκατοίκησης από 87% (2010) υποχώρησε στο 72% το 2023! Η προτεινόμενη από την “Νέα Αριστερά» λύση είναι η δημιουργία κοινωνικών κατοικιών, η κατάργηση της golden visa και ο έλεγχος της βραχυχρόνιας μίσθωσης, που θα συμβάλλουν στην εκλογίκευση του προβλήματος στέγασης. Από την άλλη, οι εταιρείες ενέργειας καταγράφουν τεράστια κέρδη εξαιτίας της ολιγοπωλιακής διάρθρωσης της αγοράς ενέργειας ενώ είναι προφανής η παντελής απουσία πολιτικών παρεμβάσεων για τη μείωση των επιπτώσεων των φαινομένων αυτών στην κοινωνία, κατά τα πρότυπα άλλων χωρών. Ενώ λοιπόν η απάντηση της κυβέρνησης θα έπρεπε να είναι η φορολόγηση των υπερκερδών -δεδομένου ότι τα κέρδη των εισηγμένων το 2019 ήταν 1% του ΑΕΠ και το 2023 ήταν το 5% του ΑΕΠ, σχεδόν 10 δις ευρώ- η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωρά ακάθεκτη περαιτέρω στην ιδιωτικοποίηση και άλλων κρίσιμων τομέων, όπως η επικουρική ασφάλιση, οι εξετάσεις στα δημόσια νοσοκομεία και τώρα τα πανεπιστήμια, ενώ ταυτόχρονα θέσπισε φοροαπαλλαγές στον πλούτο και τις επιχειρήσεις.»
Την ομιλία του πρώην υπουργού ακολούθησε συζήτηση και τοποθετήσεις από το κοινό με γενικό συμπέρασμα ότι μια τέτοια κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με σύγκρουση με τον πυρήνα των μεγάλων συμφερόντων, καταλήγει η σχετική ενημέρωση.
Ειδήσεις από τη Κηφισιά – Νέα Ερυθραία – Εκάλη στο amarysia.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter