Το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Δήμου Κηφισιάς- ΟΚΑΝΑ «ΠΡΟΝΟΗ» πραγματοποίησε δύο πολύ σημαντικές δράσεις το τελευταίο διάστημα, οι οποίες έχουν άμεσο και θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και τους πολίτες.
Ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Δύο εξ αποστάσεως εργαστήρια τα οποία είχαν στόχο να στηρίξουν τους εκπαιδευτικούς και να ενδυναμώσουν το ρόλο τους ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας, υλοποίησε η «ΠΡΟΝΟΗ» μέσα στην ακαδημαϊκή χρονιά 2020-21.
Τα εργαστήρια, στα οποία συμμετείχαν συνολικά 32 εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκαν με την αξιοποίηση της διαδικτυακής πλατφόρμας «zoom», η οποία έδωσε την ευκαιρία να επικοινωνήσουν και να τηλε-συναντηθούν εκπαιδευτικοί από την Κηφισιά, αλλά και από άλλες περιοχές, εντός και εκτός Ελλάδος (Χαλάνδρι, Μαρούσι, Μελίσσια, Πειραιάς, Βόλος, Σάμος, Βρυξέλλες).
Όπως σημειώνει το Κέντρο, για την υλοποίηση των εργαστηρίων αυτών, αξιοποιήθηκε το εργαλείο του «Αθηνά Υγεία», με τίτλο «Πρόληψη κατ` οίκον: Από το Α έως το Ω». Η ιδιαιτερότητα αυτού του εργαλείου εδράζεται στο ότι μπορεί να εφαρμοστεί εξ ολόκληρου εξ αποστάσεως, αξιοποιώντας την τεχνολογία με σύγχρονες, αλλά και ασύγχρονες μεθόδους εκπαίδευσης. Πρόκειται για ένα αλφαβητάρι προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης και ενδυνάμωσης, μέσω της ανάπτυξης ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών σε συνθήκες αβεβαιότητας, με έμφαση στις βασικές αρχές της Θετικής ψυχολογίας.
Από την γραπτή και προφορική αξιολόγηση των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών στα εργαστήρια, επισημάνθηκε:
– ότι τους «συντρόφευαν» και τους υποστήριζαν στη δουλειά τους,
– ότι τους έδωσαν την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν, ότι παρόλο που διανύουμε συνθήκες αβεβαιότητας, μπορεί να προκύψουν και συνθήκες «ζεστής» και ανθρώπινης επικοινωνίας με την αξιοποίηση του διαδικτύου,
– ότι δεν περίμεναν ότι θα κατάφερναν να επικοινωνήσουν μπροστά από μια οθόνη, όμως τελικά συνέβη,
– ότι τα εργαστήρια παρείχαν μια λυτρωτική αποφόρτιση, μια αίσθηση του «ανήκειν» σε μια περίοδο κοινωνικής αποστασιοποίησης,
– ότι έδωσαν την ευκαιρία της συνειδητοποίησης της αξίας του «ευχαριστώ και ευγνωμονώ» για όσα έχω καταφέρει κι όσα μπορώ να επιτύχω,
– ότι ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες τους για ψυχική ενδυνάμωση και εξέλιξη.
Όπως τονίζει το Κέντρο, οι εκπαιδευτικοί μετά την ολοκλήρωση της συμμετοχής τους, ζήτησαν να συνεχιστεί και να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα τους να μπορούν να λαμβάνουν υποστήριξη στο ρόλο τους, χωρίς οικονομική επιβάρυνση κι αυτό να πραγματοποιείται σε αξιόπιστα πλαίσια, όπως αυτό που βίωσαν στο «ΠΡΟΝΟΗ». Θεωρούν ότι θα ήταν χρήσιμο τέτοιας μορφής εργαστήρια να διαρκούν περισσότερο για να καλύπτουν όσο το δυνατό περισσότερες ανάγκες, σε μια εποχή δύσκολη και με μεγάλες απαιτήσεις. Η επαφή με συναδέλφους και η ανταλλαγή απόψεων και σκέψεων βοηθάει στην αντιμετώπιση δυσκολιών και την αλληλοϋποστήριξη, τόνισαν.
Συντονίστρια της ομάδας, ήταν η Βασιλική Αλεξάκη, κοινωνική λειτουργός – ψυχοθεραπεύτρια Οικογένειας και Ζεύγους- μέλος της Επιστημονικής Ένωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στον τηλεφωνικό αριθμό 2108082673 και στο e-mail:info@pronoi.org.gr.
«ΖΟΟΜ &… Στοπ στο Κάπνισμα!» για κηφισιώτες και όχι μόνο
Λίγο πριν την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (31η Μαΐου), ολοκληρώθηκε ο κύκλος των οκτώ δίωρων ομαδικών διαδικτυακών συναντήσεων του νέου καινοτόμου προγράμματος συνεργασίας του «ΠΡΟΝΟΗ» με το εργαστήριο Προληπτικής Καρδιολογίας της Β’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής Π.Γ.Ν ΑΤΤΙΚΟΝ (Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος) και την Ειδική Ακαδημαϊκή Μονάδα Μελέτης Καπνισματικής Συμπεριφοράς (Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας) του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Οι 11 συμμετέχοντες καπνιστές που ολοκλήρωσαν την διαδικτυακή ομάδα «ΖΟΟΜ &… Στοπ στο Κάπνισμα!» έκαναν πράξη το σύνθημα #committoquit, δηλαδή «Δεσμεύομαι και Σταματώ», που είναι το κεντρικό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος για φέτος, και μας έδειξαν ότι με την αξιοποίηση της κατάλληλης βοήθειας και κινητοποίησης μπορεί κανείς να καταφέρει να κόψει το κάπνισμα.
Το πρόγραμμα «ΖΟΟΜ &… Στοπ στο Κάπνισμα!» είναι μια ψυχοκεκπαιδευτική παρέμβαση που μέσω ψυχολογικής υποστήριξης στόχο είχε να ενισχύει τους συμμετέχοντες στην απόφαση τους να κόψουν το κάπνισμα και να τους παρέχει την βοήθεια που χρειάζονται προκειμένου να διατηρήσουν την διακοπή καπνίσματος μακροπρόθεσμα. Παράλληλα, κατά την διάρκεια του προγράμματος το οποίο συντόνιζε το ΚΠ «ΠΡΟΝΟΗ», πραγματοποιήθηκε ενημέρωση και παρεμβάσεις από όλη την επιστημονική ομάδα του ιατρείου διακοπής καπνίσματος της Β’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής Π.Γ.Ν ΑΤΤΙΚΟΝ και παραπομπή σε όσους επιθυμούσαν την υποστήριξη μέσω των κατάλληλων φαρμακοθεραπειών. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν ενημερώσεις και συμβουλευτική παρέμβαση από ειδικούς Υγείας της Ειδικής Ακαδημαϊκής Μονάδας Μελέτης Καπνισματικής Συμπεριφοράς του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Στο πρόγραμμα συμμετείχαν ενήλικες καπνιστές όχι μόνο από την Κηφισιά αλλά και από άλλες περιοχές εντός και εκτός νομού Αττικής λόγω της προσβασιμότητας που προσφέρει η διαδικτυακή υλοποίηση του. Με την λήξη του προγράμματος είχαν κόψει το κάπνισμα το 63,4% των συμμετεχόντων, ένα 18,1% μείωσε τον καθημερινό αριθμό τσιγάρων και ένα 18,1% παρέμεινε στα ίδια επίπεδα χρήσης καπνού με την αρχή της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα.
Στην ποιοτική αξιολόγηση που έκαναν οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν το πόσο σημαντική επίδραση είχε άμεσα η διακοπή του καπνίσματος όχι μόνο στην σωματική τους υγεία αλλά στην ενίσχυση και ενδυνάμωση της αυτοεκτίμησής του αφού κατάφεραν κάτι που το θεωρούσαν εξαιρετικά δύσκολο.
Επιπλέον, δήλωσαν ότι έμειναν εξαιρετικά ικανοποιημένοι από το περιεχόμενο του προγράμματος (επιστημονικό υπόβαθρο, τεκμηρίωση, υλικά, τεχνικές, tips κτλ) και από την συνεργασία των φορέων και των διαφορετικών ειδικοτήτων όσο και από την ομαδική μορφή που τους πρόσφερε ενδυνάμωση στο κίνητρο, αλληλεγγύη, μοίρασμα, κατανόηση και αλληλοϋποστήριξη.
Πληροφορίες για το Πρόγραμμα: Σωτηρία Μακαρώνη: ψυχολόγος Υγείας MSc – ψυχοθεραπεύτρια, επ. υπεύθυνη Κ.Π «ΠΡΟΝΟΗ» Δήμου Κηφισιάς. Ώρες επικοινωνίας: καθημερινά 09:00-14:30 στο 210.8082673 ή μέσω e-mail:info@pronoi.org.gr.
Διαβάστε: Κέντρο Κοινότητας Δήμου Κηφισιάς: Δράσεις για την υποστήριξη των ανέργων