Σε δημόσια διαβούλευση είχε τεθεί -μέχρι το πρωί της Παρασκευής 28 Φεβρουαρίου- από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη, σχέδιο νόμου, με στόχο τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Δ.ΕΥ.Α.) και τις οικείες δημοτικές υπηρεσίες ύδρευσης, αποχέτευσης και διαχείρισης δικτύων ομβρίων υδάτων.
Στις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου, με τίτλο «Εκσυγχρονισμός του πλαισίου των Υπηρεσιών Ύδρευσης και Αποχέτευσης και Επείγουσες Ενεργειακές και Πολεοδομικές Ρυθμίσεις», προβλέπεται -μεταξύ άλλων- η «οικειοθελής συγχώνευση των υφιστάμενων Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.), καθώς και των δημοτικών υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης» και «η υποχρεωτική απορρόφηση από την Ε.ΥΔ.Α.Π. όλων των παρόχων ύδρευσης και αποχέτευσης της Περιφέρειας Αττικής».
Η συνεδρίαση και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου
Το βράδυ της Τρίτης 25 Φεβρουαρίου συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς με αποκλειστικό θέμα την υποβολή απόψεων του Δήμου για το εν λόγω σχέδιο νόμου.
Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Βασίλης Ξυπολυτάς, το -στην ουσία έκτακτο- δημοτικό συμβούλιο συγκλήθηκε προκειμένου να προλάβει να κατατεθεί στην συνεδρίαση της ΚΕΔΕ (26/02) για το θέμα το ψήφισμα του Δ.Σ. και να απαιτηθεί κομμάτι αυτού να ενταχθεί στη θέση της Ένωσης αλλά και να αναρτηθεί στη δημόσια διαβούλευση ως θέση του Δήμου Κηφισιάς.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τέθηκαν υπόψη του Σώματος στοιχεία τα οποία -όπως σημειώθηκε- δείχνουν ότι με το εν λόγω σχέδιο νόμου, «προωθείται από την κυβέρνηση η άμεση αφαίρεση της αρμοδιότητας ύδρευσης από τον ενιαίο Δήμο Κηφισιάς καθώς και του προσωπικού που υπηρετεί σε αυτή».
Στην εισήγηση για το θέμα σημειώθηκε ότι -μεταξύ άλλων- με το νομοσχέδιο αυτό, «αφαιρείται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση μια κρίσιμη αρμοδιότητα χωρίς επαρκή αιτιολόγηση», «παραβλέπεται εντελώς το γεγονός ότι στον ενιαίο Δήμο Κηφισιάς-Ν.Ερυθραίας-Εκάλης, υφίσταται μεικτό σύστημα ύδρευσης (…), το οποίο καθιστά αδύνατη πρακτικά, την προσαρμογή στην επιχειρούμενη γεωγραφική ενοποίηση με την ΕΥΔΑΠ ΑΕ», «δεν διασφαλίζεται η διατήρηση του περιαστικού πρασίνου για το οποίο άλλωστε πρωτοστατήσαμε και στο ζήτημα του ΝΟΚ», «δεν αντιμετωπίζεται το ζήτημα της αποζημίωσης για το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης, το οποίο δύναται να μεταβιβαστεί κατά κυριότητα στην ΕΥΔΑΠ», «δεν διευκρινίζεται το θέμα της κυριότητας των χρηματοδοτούμενων ή συγχρηματοδοτούμενων, εκτελούμενων ή εκτελεθησόμενων έργων και προμηθειών», «τίθεται σε κίνδυνο η συντήρηση του δημοτικού δικτύου ύδρευσης» κ.α.. (…) «Εν κατακλείδι, φρονούμε ότι, ακόμα και αν ο Δήμος Κηφισιάς διατηρεί την κυριότητα των παγίων της υπηρεσίας ύδρευσης, η ΕΥΔΑΠ ΑΕ αποκτά τη νομή και χρήση του δικτύου αυτού, συμπεριλαμβανομένων και των παγίων του, με αποτέλεσμα να συντελείται εν τοις πράγμασι απαλλοτρίωση των περιουσιακών του στοιχείων, με αμφίβολη τη δημόσια ωφέλεια και, σε κάθε περίπτωση, χωρίς πλήρη αποζημίωση σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 17 του Συντάγματος.»
Ψήφισμα του Συλλόγου Υπαλλήλων του Δήμου
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος, ο Σύλλογος Υπαλλήλων του Δήμου Κηφισιάς, κατέθεσε ψήφισμα διαμαρτυρίας, αφού, όπως ανέφερε, «βάσει των άρθρων του υπό κατάθεση προς διαβούλευση νομοσχεδίου:
Α) καταργείται η αυτοτέλεια των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Β) παραχωρούνται και δεσμεύονται περιουσιακά στοιχεία των Δήμων χωρίς την δική τους συναίνεση έναντι μηδενικής αποζημίωσης
Γ) μετακινείται προσωπικό από μία Δημόσια Υπηρεσία σε μία Ανώνυμη Εταιρεία που αντιβαίνει σε συνταγματικές διατάξεις Αρ. Απόφασης Δ.Σ. 24/2025 7
Δ) γίνεται σαφής διάκριση των Δημοτικών Υπηρεσιών Ύδρευσης έναντι των αντιστοίχων ιδιωτικών εταιρειών ύδρευσης
Ε) αποτελεί μία οριζόντια ρύθμιση δίχως να λαμβάνει υπόψη δημογραφικά, οικονομικά και άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε Δήμου
ΣΤ) δεν συνοδεύεται από μελέτη που να αποδεικνύει βελτίωση και αναβάθμιση της ποιότητας υδροδότησης ανά Δήμο καθώς και πρόβλεψη εξοικονόμησης ύδατος με δεδομένο ότι πολλές πηγές και γεωτρήσεις θα μπουν σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας τους
Ζ) δεν λαμβάνονται υπόψη τα μέτρα πρόληψης για την λειψυδρία που έχει λάβει ή προγραμματίσει ο κάθε Δήμος και που ενδεχομένως να μπορούν να αποδώσουν ουσιαστικότερα αποτελέσματα από αυτά μιας μία συγκεντρωτικής πολιτικής η μεταβατική περίοδος της οποίας θα επιφέρει πολλές δυσκολίες με σημαντικό αντίκτυπο στους ίδιους τους πολίτες
Η) ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την κατάργηση και άλλων Υπηρεσιών των Δήμων με αποτέλεσμα την συρρίκνωση των ίδιων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την μείωση θέσεων εργασίας με την απομάκρυνση υπάρχοντος προσωπικού.
Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να υπερψηφίσει το εν λόγω ψήφισμα προκειμένου να συμπεριληφθεί στα πρακτικά της σημερινής συνεδρίασης.»
Το ψήφισμα του Δ.Σ.
Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα να υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα διαβούλευσης opengov.gr το παρακάτω ψήφισμα. Υπέρ, μόνο ως προς το ψήφισμα του Συλλόγου των Εργαζομένων ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ.κ. Δημητρόπουλος, Καρναβάς, οι οποίοι δήλωσαν αποχή από την πρόταση του δημάρχου.
Αναλυτικά το ψήφισμα αναφέρει:
1) Το νερό αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα, κατοχυρωμένο και αναγνωρισμένο από τα Ηνωμένα Έθνη ως δημόσιο αγαθό. Συνεπώς κάθε συζήτηση που γίνεται με διαφορετικούς όρους από αυτούς της παροχής δημόσιας υπηρεσίας μας βρίσκει κατ’ αρχήν αντίθετους.
2) Απορρίπτουμε πλήρως την επέκταση των χωρικών ορίων αρμοδιότητας της ΕΥΔΑΠ ΑΕ στους ΟΤΑ Α’ βαθμού της Περιφέρειας Αττικής εκτός αν αυτή γίνεται σε εθελοντική βάση, κατά ρητή πρόβλεψη και σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στην παρ. 6 του άρθρου 40 του προτεινόμενου νομοσχεδίου.
3) Υποστηρίζουμε τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις της ΚΕΔΕ, όπως αυτά διατυπώθηκαν διαχρονικά αναφορικά με τα θέματα της ύδρευσης/ΔΕΥΑ και ειδικότερα τις αποφάσεις του συνεδρίου μας στη Ρόδο.
4) Αρνούμαστε την επιχειρούμενη απαλλοτρίωση του δικτύου και των παγίων της δημοτικής υπηρεσίας ύδρευσης, χωρίς την κατά νόμο αποζημίωση.
5) Δεν παραχωρούμε υπαλλήλους που εργάζονται στο Τμήμα Ύδρευσης του Δήμου Κηφισιάς με οιανδήποτε σχέση εργασίας και για κανένα λόγο, καθώς η εν λόγω υπηρεσία απασχολεί υπαλλήλους διαφόρων ειδικοτήτων των οποίων το αντικείμενο δεν αφορά μόνο στη συντήρηση του δικτύου ύδρευσης αλλά το σύνολο κρίσιμων δημοτικών υποδομών (δημοτικά κτήρια, σχολεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί, άρδευση κοιν. χώρων κα.).
6) Ζητούμε την εισαγωγή ειδικού τιμολογίου για την άρδευση κοινοχρήστων χώρων, ιδιωτικών κήπων και καλλιεργειών και την τροποποίηση του άρθρου 51 ούτως ώστε στο άρθρο 16 του Ν.1068/80 οι κήποι, οι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου και οι μικρές καλλιέργειες να εξαιρούνται του τέλους υπονόμου και ύδρευσης.
7) Ζητούμε την τροποποίηση του άρθρου 55 του νομοσχεδίου προκειμένου και οι Δήμοι ως ΝΠΔΔ να μπορούν να διαθέτουν μέσω των γεωτρήσεών τους ακατέργαστο ύδωρ, προς πώληση στην ΕΥΔΑΠ, με αντίστοιχη τροποποίηση του άρθρου 2 του Ν. 2744/99.
8) Θεωρούμε απαράδεκτες τις εκ του πονηρού εισαχθείσες διατάξεις των άρθρων 75 και 76 περί αυτεπάγγελτου και εκτός ωραρίου ελέγχου συγκεκριμένων οικοδομικών αδειών με μη δημοσιευτέα (!) απόφαση του ΓΓ Χωρικού Σχεδιασμού οι οποίοι θα έχουν και το ακαταδίωκτο, καθώς αποδεικνύουν την πλήρη αδιαφορία του ΥΠΕΝ για τον αγώνα του Δήμου Κηφισιάς και των κατοίκων και φυσικά των αποφάσεων του ΣτΕ.
9) Εξουσιοδοτούμε τον δήμαρχο όπως προχωρήσει στην αποτύπωση των ανωτέρω θέσεων στην πλατφόρμα ηλεκτρονικής διαβούλευσης opengov.gr επ’ ονόματι του Δήμου Κηφισιάς.
Ειδήσεις από τη Κηφισιά – Νέα Ερυθραία – Εκάλη στο amarysia.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook