Κόκκινες όμορφες τουλίπες, που αποτελούν λεπτομέρεια από έναν πίνακα ζωγραφικής της Νίκης Γουλανδρή, ενέπνευσαν τον χαράκτη της Τράπεζας της Ελλάδος στο να δημιουργήσει το πρώτο συλλεκτικό νόμισμα (κέρμα)της σειράς «Tulipa goulimui», τιμώντας με τον τρόπο αυτό τη μεγάλη Ελληνίδα, η οποία αφιέρωσε τη δράση της στη διάσωση της χλωρίδας της χώρας μας.
Μάλιστα,ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του κέρματος είναι ότι η πρόσθια όψη είναι έγχρωμη, όπου αποδίδεται το σχέδιο του φυτού, όπως το έχει σχεδιάσει η Νίκη Γουλανδρή,η δε οπίσθια όψη του απεικονίζει ανάγλυφα το λουλούδι με πιο αφαιρετική διάθεση. Να επισημάνουμε ότι το Εθνικό Νομισματοκοπείο, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και στο πλαίσιο του Νομισματικού Προγράμματος 2019, αποφάσισε να εκδώσει μία νέα σειρά αργυρών συλλεκτικών νομισμάτων αφιερωμένη στα ενδημικά φυτά της Ελλάδας.
Και ποιά θα ήταν καλύτερη «πρέσβειρα» αυτού του είδους από τη Νίκη Γουλαδρή, η οποία από μικρή ασχολήθηκε με τη ζωγραφική απεικόνιση της ελληνικής χλωρίδας; Πρόκειται για μια διεθνώς αναγνωρισμένη βοτανική ζωγράφο που έχει απεικονίσει περίπου 800 ελληνικά φυτά, καθώς το έργο της είναι αφιερωμένο στη διάσωσή τους και το 2014, στα 89χρόνια της, άφησε άφωνους τους στενούς της συνεργάτες όταν ένα πρωινό τους υποδέχτηκε στην αίθουσα συσκέψεων του Μουσείου Γουλανδρή, στην Κηφισιά, με μια σειρά ελαιογραφίες της με θέμα τη νεκρή φύση!
Έτσι, κατόπιν στενής συνεργασίας με το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, πραγματοποιήθηκε το πρώτο νόμισμα της σειράς «Tulipagoulimui» (τουλίπα η γουλίμειος), ιδιαίτερα που το Μουσείο,στην ανακοίνωση του, σημειώνει ότι η ελληνική χλωρίδα είναι μία από τις πλουσιότερες και πιο ενδιαφέρουσες στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη καταμέτρηση (Ιούνιος 2018), περιλαμβάνει 5.837 είδη και 1.985 υποείδη αγγειοφύτων. Από αυτά, τα 1.103 είδη (18,4%) και 456 υποείδη (23,1%) είναι ενδημικά, δηλαδή, δεν απαντούν αυτοφυή πουθενά αλλού στον κόσμο.
-Το νόμισμα διατίθεται σε συσκευασία τρίπτυχου έντυπου blister και πωλείται από τα Ταμεία της Τράπεζας της Ελλάδος (Σταδίου 14, Αθήνα_. Για παραγγελίες μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος μπορείτε να επισκεφθείτε: http://www.bankofgreece.gr/Pages/el/Euro/Notes-coins/Collectors/default.aspx
Ποιά είναι η «Tulipa goulimui»
Η «Tulipagoulimui» (τουλίπα η γουλίμειος)εντοπίστηκε από τον δικηγόρο και ερασιτέχνη βοτανολόγο, ΚωνσταντίνοΓουλιμή, τον Απρίλιο του 1954, ενώοι βοτανολόγοι των Βασιλικών ΒοτανικώνΚήπωνKew του Λονδίνου, Τζόσεφ Ρομπέρ Σέλι (J.RobertSealy) και Ουίλιαμ Τούριλ (WilliamTurill), περιέγραψαν επίσημα το φυτό το 1955 από υλικό που συνέλεξαν στα Κύθηρα και του έδωσαν το όνομά του πρώτου που το εντόπισε.
Εξαπλώνεται στη νοτιοανατολική Πελοπόννησο, την Ελαφόνησο, τα Κύθηρα (όπου είναι αρκετά κοινή), τα Αντικύθηρα και τη βορειοδυτική Κρήτη (όπου είναι πολύ σπάνια) και φύεται συνήθως σε χαμηλά υψόμετρα (0-600 μ.), κυρίως ανάμεσα σε φρύγανα και σε πετρώδη, χαλικώδη και αμμώδη εδάφη.
Η τουλίπα του Γουλιμή είναι πολυετές ποώδες φυτό, με βολβό που έχει μαλλιαρές δερματώδεις χιτώνες με πυκνό, καφέ τρίχωμα στο εσωτερικό. Ο βλαστός έχει ύψος 15-35 εκ. αλλά το υπέργειο τμήμα είναι 6-18 εκ. Τα φύλλα είναι λεπτά και μακριά και βγαίνουν από 5 έως 6. Τα άνθη έχουν 6 ελεύθερα πέταλα (σέπαλα) με χρώμα λαμπρό κόκκινο-πορτοκαλί ως έντονο κόκκινο. Τα σέπαλα έχουν σχήμα έλλειψης και είναι χαρακτηριστικά στενά, με οξέα άκρα.
Ανθίζει νωρίς την Άνοιξη, την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου. Η τουλίπα του Γουλιμή προστατεύεται από τη Σύμβαση της Βέρνης και το Π.Δ. 67/1981. Η συνολική έκταση στην οποία εξαπλώνεται είναι μικρή και δέχεται πιέσεις από τις καλλιέργειες που διαρκώς επεκτείνονται ή τον Τουρισμό, κυρίως απότη συλλογή των εδώδιμων βολβών της από κατοίκους των γειτονικών χωριώνή τη συλλογή από ερασιτέχνες ή επαγγελματίες βοτανικούς. Για τους λόγους αυτούς,έχει συμπεριληφθεί στο Βιβλίο Ερυθρών Δεδομένων των Σπάνιων & Απειλούμενων Φυτών της Ελλάδας (1995) με τον χαρακτηρισμό Τρωτό (VU).