Διάφορους «δρόμους» και «παράθυρα», προκειμένου να αξιοποιήσει, να βελτιώσει και να αναβαθμίσει την αθλητική περιουσία του Δήμου Κηφισιάς, υποστήριξε ότι βρίσκει ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου «Δημήτριος Βικέλας» Μανώλης Κουρμαδιάς, μαζί με το Διοικητικό Συμβούλιο.
Μιλώντας στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ, τόνισε ότι υπάρχουν περιθώρια για οικονομία στον αθλητισμό, όπως έγινε ήδη στον πολιτισμό.
«Το καλοκαίρι που μας πέρασε, καταφέραμε να οργανώσουμε το Φεστιβάλ Μενανδρείων με 35.000 ευρώ, όταν άλλες χρονιές θέλαμε 300.000 ευρώ! Αισθάνομαι φοβερά ικανοποιημένος με αυτό, καθώς δεν μειώσαμε την ποιότητα των πολιτιστικών εκδηλώσεων, ούτε επιβαρύναμε τον δημότη, αλλά πήραμε χορηγίες. Αντίστοιχα, λοιπόν, μπορούμε να κάνουμε οικονομία στον αθλητισμό. Δεν νοείται να υπάρχει μια τεράστια περιουσία που να μένει ανεκμετάλλευτη ή κακώς εκμεταλλευόμενη» δήλωσε.
Εξάλλου, όπως είπε, με το σημερινό σύστημα, ο εκάστοτε πρόεδρος θα ελέγχεται για το αν κατόρθωσε να αξιοποιήσει την περιουσία του και να εισπράξει τα χρήματα που έπρεπε να εισπράξει.
Για να καταφέρει, πάντως, να κάνει οικονομία στον αθλητισμό, ο πρόεδρος αναγκάστηκε να τα «βάλει» με νοοτροπίες ανθρώπων, παραγόντων, συλλόγων και φορέων. Μία από αυτές τις νοοτροπίες ήταν η δωρεάν χρήση των αθλητικών δημοτικών χώρων από αθλητικούς συλλόγους. Όπως μας ενημέρωσε, «πλέον, τόσο από τον νόμο όσο και από την κακή οικονομική συγκυρία, είμαστε υποχρεωμένοι να κινούμαστε σε ανταποδοτική βάση. Πιστεύω ότι κάνω μια πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια να πείσω τους αθλητικούς συλλόγους να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και να δώσουν κάποια ποσοστά από αυτά που εισπράττουν στον Δήμο, για να μπορέσει να λειτουργήσει τους χώρους. Δεν ζητάω ανταποδοτικά τέλη, αλλά ενοίκιο παραχώρησης χρήσης της δημοτικής περιουσίας».
Ποια είναι όμως η αντίδραση των αθλητικών συλλόγων, που τόσα χρόνια είχαν μάθει στη δωρεάν παραχώρηση;
Όπως δήλωσε ο Μαν. Κουρμαδιάς, «ορισμένοι το ενστερνίστηκαν και ήδη συμμετέχουν, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Κάποιοι όμως έχουν αντιδράσει, με το επιχείρημα ότι δεν επαρκούν τα οικονομικά τους και έτσι πρόκειται να συμβιβαστούμε μαζί τους, με κάποιο χαμηλότερο ποσό». Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος του Ν.Π. υπογράμμισε ότι οι συμφωνίες δεν γίνονται με εκείνον, αλλά με όλο το Διοικητικό Συμβούλιο.
«Ελαφρυντικό», πάντως, έδωσε ο Μ. Κουρμαδιάς σε ορισμένους συλλόγους, καθότι είναι η πρώτη χρονιά που ζητά ο Δήμος ποσό για ενοικίαση και έτσι δικαιολογημένα κάποιοι δεν το είχαν συμπεριλάβει στον οικονομικό προγραμματισμό τους. Πάντως, ο ίδιος επισημαίνει ότι «το ποσό που θα αποδώσουν οι Σύλλογοι θα βοηθήσει σε πολύ μικρό ποσοστό τον Δήμο, αφού τα έξοδα είναι μεγάλα».
Μονόδρομος η στήριξη από τους συλλόγους
Ο πρόεδρος τόνισε ότι αν δεν καταλάβουν οι Σύλλογοι ότι πρέπει να συμβάλλουν και αυτοί, από τα έσοδά τους, στη λειτουργία των αθλητικών χώρων, τότε Δήμος δεν θα μπορεί να χρηματοδοτεί τους τελευταίους. Υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης, έφερε ως παράδειγμα τις αθλητικές εγκαταστάσεις άλλων δήμων που έβαλαν «λουκέτο», ελλείψει επαρκούς χρηματοδότησης.
«Υπάρχουν πισίνες και κολυμβητήρια που αυτή τη στιγμή κλείνουν γιατί αδυνατούν να βγάλουν τα έξοδα λειτουργίας τους. Ήδη έκλεισε το κολυμβητήριο Αθηνών, όπως και το κολυμβητήριο της Ορεστιάδας, με αποτέλεσμα οι Έλληνες της περιοχής να πηγαίνουν στην Τουρκία για να αθλούνται. Εμείς, στην πισίνα της Πολιτείας έχουμε έξοδα 500.000-600.000 ευρώ τον χρόνο. Ποιος θα πληρώσει αυτό το ποσό, όταν η πισίνα χρησιμοποιείτο μέχρι σήμερα αποκλειστικά από τους Συλλόγους, οι οποίοι μάλιστα δεν πλήρωναν; Μόνο για τη θέρμανση του νερού με πετρέλαιο χρειάζονται 150.000 -200.000 ευρώ τον χρόνο», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του.
Επίσης, υποστήριξε ότι έδωσαν μεγάλη μάχη για να δοθεί το κολυμβητήριο προς χρήση και στους Κηφισιώτες, καθώς μέχρι σήμερα ήταν απαγορευτικό, αφού το χρησιμοποιούσαν μόνο οι σύλλογοι, ενώ τα πρωινά θερμαινόταν τζάμπα! Από φέτος, όμως, λειτουργεί για το κοινό, με αντίτιμο, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι και από τις 8.30 μέχρι τις 10 το βράδυ, ενώ τις ενδιάμεσες ώρες παραχωρείται, με την ώρα, σε συλλόγους.
Τα «τρικ» του Νομικού Προσώπου
Εναλλακτικές λύσεις και «τρικ» -όπως τα ονόμασε ο ίδιος- βρίσκει ο πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ν.Π. προκειμένου να αναπλαστούν και να συντηρηθούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου. Μια από αυτές είναι ότι αντί να πληρώνει ένας σύλλογος για την παραχώρηση ενός αθλητικού χώρου, του τον παραχωρούν για μερικά χρόνια, ώστε να κάνει εκείνος τις επισκευές που χρειάζονται.
Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί ο Αθλητικός Σύλλογος ΑΜΕΣ (Αθλητικός Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νέας Ερυθραίας), στον οποίο θα παραχωρηθούν κάποια γήπεδα, ώστε να φτιάξει τις κατεστραμμένες, εδώ και χρόνια, διαγραμμίσεις, τα συρματοπλέγματα και τις εξέδρες. «Τα συνεργεία, δηλαδή, θα τα φέρει ο Σύλλογος και έτσι θα ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που θα απαιτούνταν αν έπρεπε να τα κάνει ο Δήμος. Αν υπάρχει διάθεση, μπορούν να γίνουν καλές συνεργασίες, που θα είναι προς όφελος και των δύο πλευρών» εκτιμά ο Μ. Κουρμαδιάς.
Ένα άλλο παράδειγμα, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελεί η παραχώρηση κάποιων σπιτιών που βρίσκονται στο Αθλητικό Κέντρο Εκάλης στους Προσκόπους, οι οποίοι θα τα καθαρίσουν και θα τα παραδώσουν, μετά από λίγο καιρό, πίσω.
Τέλος, ο πρόεδρος σχεδιάζει την είσπραξη εσόδων από δύο ακόμη τομείς όπου σήμερα έχει απώλεια: από τη διαφήμιση που γίνεται στα γήπεδα, τα έσοδα της οποίας τα εισπράττουν οι σύλλογοι ή δεν εισπράττονται καθόλου και από τα κυλικεία.
Καταλήγοντας, δήλωσε ότι «με όλη αυτή την προσπάθεια μπορεί το Νομικό Πρόσωπο να μη βγάλει και πάλι το 100% των δαπανών του, ωστόσο θα τις μειώσει σε μεγάλο ποσοστό».
Αμάλθεια Καραλή