Μεγάλη μείωση στα δημοτικά τέλη της τάξης του 7% για οικίες και καταστήματα, αλλά και δύο αυξήσεις, στο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας και τον Φόρο Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων ως αντιστάθμισμα στα έσοδα του Δήμου, ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου της Τρίτης 4 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με την πρόταση του δημάρχου Γιώργου Πατούλη προς το Σώμα, τα ανταποδοτικά τέλη ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας υπόκεινται σε οριζόντια μείωση 7% στην οικιακή και τη γενική χρήση, ενώ εξακολουθούν να ισχύουν οι απαλλαγές για πολύτεκνους και ΑμεΑ, η κατά 50% μειωμένη τιμή για τους τρίτεκνους, αλλά και η πλήρης απαλλαγή από δημοτικά τέλη για τρία χρόνια για όσους επιχειρηματίες «ανοίγουν» για πρώτη φορά στο Μαρούσι.
Συγκεκριμένα, ο ενιαίος συντελεστής για τις κατοικίες μειώνεται από το 1,85 ευρώ/τ.μ. στο 1,72 ευρώ/τ.μ., ενώ για τα ακίνητα γενικής χρήσης από 9,25 ευρώ/τ.μ. μειώνεται στα 8.60 ευρώ/τ.μ. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Γ. Πατούλη, «το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του Δήμου θα το σηκώσουν οι επαγγελματικές χρήσεις σε ποσοστό 65% έναντι 35% των κατοικιών».
Στον αντίποδα, προτάθηκε αύξηση 100% στο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), το οποίο, πλέον, ανέρχεται στο 0,70%ο (τοις χιλίοις)/τ.μ. «με ελάχιστη επιβάρυνση 4 ευρώ/μήνα για τις κατοικίες, με τιμή ζώνης για το Μαρούσι τα 1.850 ευρώ/τ.μ.», όπως ανέφερε ο δήμαρχος.
Τέλος, ο Φόρος Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων (ΦΗΧ) αυξάνεται από το 0,44 ευρώ/τ.μ. στα 0,47 ευρώ/τ.μ. «Τα έσοδα, με την ανεπαίσθητη αύξηση των 0,3 λεπτών του ευρώ θα διατίθενται για τις ανάγκες των σχολικών μονάδων», ανέφερε ο δήμαρχος στην εισήγησή του.
Στην αρχή της ομιλίας του, ο δήμαρχος έθεσε τρεις άξονες ως στόχους της φετινής εισήγησης:
1) «Η ενίσχυση της ανταποδοτικότητας των τελών, ώστε να επιστρέφονται τα χρήματα αυτά στους πολίτες ως υπηρεσίες υψηλού επιπέδου».
2) «Η ελάφρυνση των νοικοκυριών σε καιρούς κρίσης και «χαρατσιών» και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, με παροχή κινήτρων στους επιχειρηματίες ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν ή να ανοίξουν καινούριες στην πόλη, σε μια εποχή που πλήττονται βάναυσα».
3) «Αποτροπή της οικονομικής κατάρρευσης του Δήμου, μετατοπίζοντας το κέντρο βάρους της φορολογίας από τα μικρά νοικοκυριά στις μεγάλες ιδιοκτησίες μέσω του ΤΑΠ, εφόσον υπάρχουν ακίνητα στο υπερτοπικό κέντρο που δεν πληρώνουν ούτε ευρώ σε δημοτικά τέλη, καθώς παραμένουν κλειστά ή έχουν περιέλθει στις τράπεζες, με συνέπεια να μην εισπράττει ανταποδοτικότητα η πόλη».
Παράλληλα, έκανε λόγο για «πρωτόγνωρη απόφαση για το Μαρούσι και ίσως πανελλαδικά τέτοιας μείωσης στα δημοτικά τέλη, που γίνεται για την ανακούφιση των νοικοκυριών και την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στην πόλη, εν μέσω τέτοιας οικονομικής κρίσης, δίχως να υποστεί μείωση το συνολικό ποσό που διατίθεται για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες του Δήμου».
Χαρακτήρισε, τέλος, ως «στρατηγική πολιτική επιλογή της διοίκησης την αύξηση του ΤΑΠ, ώστε να συνεισφέρουν στα έσοδα του Δήμου οι μεγάλες επιχειρήσεις και μεγαλο-ιδιοκτησίες, ώστε να διασφαλίσει ο Δήμος ότι μια σειρά από υπηρεσίες προς τους δημότες όπως η Δημοτική Συγκοινωνία, οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, τα ΚΑΠΗ, ο Αθλητισμός, ο Πολιτισμός και το Πολυϊατρείο, θα συνεχίζουν να παρέχονται σε υψηλό επίπεδο, παρά τη μείωση κατά 70% της κρατικής επιχορήγησης».
Η συζήτηση για τα τέλη και φόρους του 2013 πραγματοποιήθηκε ερήμην της μείζονος μειοψηφίας. Ο επικεφαλής της Αλέξανδρος Μπρέγιαννης και οι συνάδελφοί του είχαν αποχωρήσει ήδη από το ξεκίνημα της συνεδρίασης, διαμαρτυρόμενοι για την μη έγκαιρη αποστολή των εισηγήσεων σε πολλά από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης, μεταξύ των οποίων και για τα δημοτικά τέλη.
Οι θέσεις της μειοψηφίας
Ως εκ τούτου, την αρχή της αντιπολιτευτικής κριτικής έκανε ο δημοτικός σύμβουλος της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Θανάσης Φωτόπουλος, ο οποίος, σχολιάζοντας την πρόταση της δημοτικής αρχής, τόνισε ότι «εξισώνετε τον θύτη, δηλαδή τις πολυεθνικές, τις τράπεζες και όσους έφεραν τη χώρα και τους πολίτες σε αυτή την άθλια κατάσταση φτώχιας, με το θύμα, δηλαδή τις λαϊκές οικογένειες που πλήττονται βάναυσα από παντού». Χαρακτήρισε, δε, τη διοίκηση ως «πλήρως εξαρτημένη από τους νόμους, τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους, έχοντας ξεγράψει κάθε διεκδίκηση των κρατικών πόρων που μας οφείλονται και ευνοώντας τους μεγαλοϊδιοκτήτες με την μείωση των δημοτικών τελών κατά 7%, καθώς για τα μικρά νοικοκυριά πρόκειται για ανεπαίσθητη μείωση».