Με εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές θέσεις κινήθηκαν πλειοψηφία και μειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου, όπου συζητήθηκε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2011-2014, το οποίο καθορίζει τον μελλοντικό αναπτυξιακό σχεδιασμό του Δήμου.
Ρεπορτάζ: Γιάννης Μπεθάνης
Μετά από μια αναβολή, και μόλις δύο ημέρες πριν από τη συνεδρίαση για τον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα, το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου κλήθηκε να συζητήσει το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2011-2014, που χαράσσει τον αναπτυξιακό σχεδιασμό του Δήμου για τα επόμενα δύο χρόνια.
Η συζήτηση της Δευτέρας 10 Δεκεμβρίου χαρακτηρίστηκε από την έντονη πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στη διοίκηση και τη μειοψηφία, σε επίπεδο φιλοσοφίας του προγράμματος και για πρώτη φορά υπήρξε ξεκάθαρη τοποθέτηση από τον δήμαρχο Γιώργο Πατούλη υπέρ της «υγιούς» κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην Αυτοδιοίκηση και κατά του πλήρους «κρατισμού» στους Δήμους.
Το ξεκίνημα της συζήτησης περιλάμβανε μια συνοπτική παρουσίαση του Επιχειρησιακού Προγράμματος, από τον εκπρόσωπο της ιδιωτικής εταιρείας που ανέλαβε την εκπόνησή του.
«Δεν προτείνει λύσεις»
Στη συνέχεια τον λόγο έλαβαν οι εκπρόσωποι της μειοψηφίας, με πρώτο τον επικεφαλής της μείζονος Αλέξανδρο Μπρέγιαννη. «Θα περιμέναμε εναλλακτικές προτάσεις για το πώς πρέπει να κινηθεί ο Δήμος από την εταιρεία που εκπόνησε το πρόγραμμα, αντί για άλλη μια απλή αποτύπωση των αναγκών του», ανέφερε και πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό να υπάρχει ένα όραμα για την πόλη, αλλά πιο σημαντικός είναι ο δρόμος της σταδιακής υλοποίησής του. Ο Δήμος πρέπει να δώσει προτεραιότητα κατά πρώτον στα θέματα κοινωνικής συνοχής, εν μέσω κρίσης και ανεργίας, κατά δεύτερον στα θέματα πολεοδομίας και χωροταξίας, καθώς υπάρχει σημαντική καθυστέρηση της ένταξης σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα της μελέτης αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) και κατά τρίτον στην εκμετάλλευση από τον Δήμο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, προς ανακούφιση των κοινωνικών υπηρεσιών, με τη συνεργασία φορέων, συλλόγων, εμπόρων και επιμελητηρίων». Τέλος, ο Αλ. Μπρέγιαννης πρότεινε στη διοίκηση την επένδυση σε νέες τεχνολογίες και τον σχεδιασμό του νέου ΓΠΣ με τη συμμετοχή φορέων και συλλόγων της πόλης.
«Ψευδεπίγραφο Επιχειρησιακό»
Για τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, ο Θανάσης Φωτόπουλος ανέφερε ότι «πίσω από το εικονικό επίχρισμά του, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα είναι πιστή απεικόνιση της μνημονιακής αντιλαϊκής πολιτικής και από την παρουσίασή της κιόλας η εταιρεία ομολόγησε την εναρμόνιση του προγράμματος με τις επιταγές του “Καλλικράτη”», για να προσθέσει: «Στα αλήθεια πιστεύουμε πως ό,τι δεν έγινε τα τελευταία 15 χρόνια στην πόλη θα μπορέσει να γίνει ως το 2014 και μάλιστα υπό τις παρούσες συνθήκες; Πρόκειται για ένα ψευδεπίγραφο Επιχειρησιακό, που προωθεί την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου, το ξεπούλημα της δημοτικής περιουσίας, τα έργα βιτρίνας σε βάρος των έργων υποδομών και την απώλεια ελεύθερων χώρων». Και ο Θ. Φωτόπουλος κατέληξε: «Αυτό που χρειάζεται είναι ένα αποφασισμένο λαϊκό κίνημα, που θα διεκδικήσει στην πράξη καλύτερους όρους διαβίωσης και εργασίας. Και αυτές οι δυνατότητες υπάρχουν στο Μαρούσι».
«Ασκήσεις επί… χάρτου»
Τοποθετούμενος για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, ο Λευτέρης Μαγιάκης (ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ) το χαρακτήρισε ως «καλό τεχνικο-κρατικό πόνημα και εργαλείο διοίκησης, όμως πολύ φοβάμαι ότι, όπως και άλλα τέτοια αξιόλογα προγράμματα, όπως το “Agenda 21” παλαιότερα, θα καταλήξει σε κάποιο ντουλάπι, αφού δεν βασίζεται σε πραγματικά οικονομικά δεδομένα». Έκανε λόγο, επίσης, για «ασκήσεις επί χάρτου, που δεν πρόκειται να υλοποιηθούν, ενώ δεν έχει προηγηθεί καμία κοινωνική μελέτη που θα βοηθούσε με τα στοιχεία της στην εκπόνηση του προγράμματος» και πρόσθεσε: «Δεν είμαστε κατά των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, αλλά αυτό να γίνεται με έναν Δήμο ισχυρό και όχι να εκλιπαρεί, προσφέροντας γη και ύδωρ στους ιδιώτες. Υπό αυτές τις συνθήκες, διαφωνούμε με την προώθηση των ΣΔΙΤ, την παραχώρηση του ηλεκτροφωτισμού σε ιδιώτες, το πάρκινγκ της πλατείας Ευτέρπης, την ελεγχόμενη στάθμευση, τη βιοκλιματική ανάπλαση του κέντρου και το σύστημα ποδηλάτων μέσω ιδιωτών, δια μέσου μάλιστα της Αναπτυξιακής Α.Ε. και όχι μέσω του ίδιου του Δήμου, όπου έχουμε καλύτερη δυνατότητα ελέγχου. Τέλος, είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στη συνεργασία με 5 ΜΚΟ για συμβάσεις εργασίας στον Δήμο και φυσικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων από ιδιώτες. Είμαστε αντίθετοι στη γενικότερη φιλοσοφία του Επιχειρησιακού Προγράμματος, ως απόρροια του “Καλλικράτη”».
Για τον συνδυασμό ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΜΑΡΟΥΣΙ, η Κατερίνα Ψάλτη τόνισε ότι «θα περιμέναμε ένα πόνημα που δεν θα ήταν επί χάρτου με ιδεατούς στόχους μιας ιδεατής κατάστασης» και πρόσθεσε: «Σήμερα είμαστε σε περίοδο κρίσης με τον Δήμο μας να δίνει μάχη για την οικονομική του επιβίωση. Αντί για γενικολογίες, λοιπόν, θα περιμέναμε κάτι πιο συγκεκριμένο, που θα μας βοηθούσε ανά τρίμηνο, ώστε να αποφύγουμε τις συνέπειες του “Παρατηρητηρίου”. Στην ουσία πρόκειται για ένα εισπρακτικό σχέδιο, το οποίο προβλέπει πολλά έργα, που στην πράξη είναι ανεφάρμοστα». Και η κ. Ψάλτη κατέληξε: «Έπρεπε να ιεραρχηθούν 2-3 προτεραιότητες ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες, με έμφαση στους κοινωνικούς στόχους, καθώς από τη νέα χρονιά οι δημότες θα πληγούν ακόμη περισσότερο».
Τέλος, ο Δημήτρης Πολυχρονιά-δης (ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ) ξεκίνησε λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όλα τα ’χε η Μαριορή, ο φερετζές τής έλειπε. Διότι για “φερετζέ” πρόκειται όταν μιλάμε για ένα Επιχειρησιακό Σχέδιο που κάθε άλλο ωφελεί τον Δήμο και τους δημότες του, για ένα απαραίτητο οικονομικό εργαλείο που όμως υλοποιεί τις μνημονιακές πολιτικές, παρουσιάζοντάς τις ως στρατηγικό όραμα για την πόλη». Και πρόσθεσε: «Όμως το όραμά σας δεν συνάδει με το δικό μας. Ρίχνετε βάρος στην μετατροπή του Δήμου σε επιχείρηση, με ΣΔΙΤ, με παραχώρηση στο ιδιωτικό κεφάλαιο σειράς τομέων δημοτικού έργου, σε βάρος των κοινωνικών παροχών. Ζητάτε “ελεημοσύνη” από τους ιδιώτες μέσω της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, την ώρα που το κράτος και οι Δήμοι δεν έχουν συγκροτημένο χαρακτήρα κοινωνικής πολιτικής. Αποδέχεστε πλήρως τον “Καλλικράτη” και τις μνημονιακές πολιτικές, εφαρμόζοντας πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης εις βάρος των δημοτών. Πόσο ακόμη θα αντέξουν; Συνεχίζετε την κατασκευαστική ασέλγεια εις βάρος της πολεοδομίας του Αμαρουσίου, προσαρμόζεστε στις ανάγκες της κερδοφορίας του κεφαλαίου και δεν απαντάτε στις λαϊκές ανάγκες».
Τη συζήτηση έκλεισε ο δήμαρχος Γιώργος Πατούλης, ο οποίος για πρώτη φορά εκφράστηκε ανοιχτά υπέρ της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, αλλά και παραδέχθηκε ότι οι πολιτικές που εφαρμόζει η διοίκηση διαμορφώνονται αναγκαστικά εντός του ισχύοντος οικονομικού και πολιτικού περιβάλλοντος.
«Έχουμε πει πολλές φορές ότι ο “Καλλικράτης” είναι απλά μια έκθεση ιδεών, όμως είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε σε αυτό το περιβάλλον. Εδώ δεν είναι Βουλή. Είναι Δήμος. Και έχουμε δύο λύσεις: Ή να μην κάνουμε τίποτα και αύριο να βάλουμε λουκέτο στον Δήμο ή να προσαρμοστούμε στα υφιστάμενα δεδομένα», ανέφερε αρχικά ο δήμαρχος, για να προσθέσει: «Όλοι βλέπουμε τον βρόχο που πνίγει τους Δήμους, όμως εμείς δεν μπορούμε να πάψουμε να οραματιζόμαστε, διότι, σε αντίθεση με τις κυβερνήσεις, πιστεύουμε στις δυνατότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κάποιοι εδώ μέσα, γνωρίζοντας ότι ποτέ δεν θα γίνουν διοίκηση, μπορούν να λένε ό,τι θέλουν. Για μας το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα δεν φτάνει μόνο ως το 2014, αλλά την δεκαετία που διανύουμε. Ο δημότης δεν γίνεται να συνδράμει ούτε 1 ευρώ για όσα πραγματοποιήσουμε. Πρώτοι προχωρήσαμε σε “πάγωμα” και μείωση των δημοτικών τελών, πρώτοι και στις απαλλαγές ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Πρώτοι εφαρμόσαμε υπηρεσίες κοινωνικής αλληλεγγύης προς τους δημότες μας που μαστίζονται από την κρίση. Πρώτοι εφαρμόζουμε πολιτικές υπέρ του περιβάλλοντος και τη διατήρηση του προαστιακού χαρακτήρα της πόλης.
Όμως, πού θα βρούμε τους πόρους για όσα θέλουμε να κάνουμε; Πιστεύουμε ότι μπορούμε να τους βρούμε μέσω των μελετών που πυρετωδώς εκπονούν οι Υπηρεσίες μας για χρηματοδότηση έργων υποδομών μέσω του ΕΣΠΑ. Τα κονδύλια υπάρχουν και εμείς πρέπει να πιέσουμε τις διαχειριστικές αρχές».
Και ο δήμαρχος συνέχισε ως εξής: «Εμείς πιστεύουμε στην κοινωνική επιχειρηματικότητα και υπάρχουν πολλές υγιείς επιχειρήσεις που την εφαρμόζουν, παρά τη δυσβάσταχτη φορολόγησή τους που φτάνει και το 40%. Κάποιοι που έχουν την νοοτροπία της μονιμότητας του Δημοσίου μπορούν να κάνουν εύκολη κριτική. Εμείς δεν είμαστε κρατιστές, αλλά υπέρ ενός κράτους που θα κρατά στα χέρια του την ασφάλεια, την παιδεία, την ενέργεια και την υγεία».
Και κατέληξε ως εξής: «Να δούμε πώς θέλουμε την πόλη στην οποία ζούμε, πώς θα ξαναζωντανέψουμε τις γειτονιές. Περάσαμε τις χρήσεις γης και θα φέρουμε σύντομα την αναθεώρηση του ΓΠΣ, για ένα Μαρούσι που θα είναι σύγχρονο μητροπολιτικό κέντρο, αλλά με χαρακτήρα προαστίου, με αξιοποίηση του ΟΑΚΑ ως τουριστικό πόλο και ως χώρο πρασίνου. Και θα εξακολουθούμε να πιέζουμε το κράτος για εκταμίευση χρημάτων από όλα τα διαθέσιμα κοινοτικά και Περιφερειακά προγράμματα, προχωρώντας σε έργα υποδομής και κοινωνικής αλληλεγγύης για τους πολίτες».
Το Επιχειρησιακό Σχέδιο εγκρίθηκε εν τέλει κατά πλειοψηφία από το Σώμα, με αρνητική σύσσωμη την μειοψηφία.