Ένα πρόγραμμα που στόχο έχει την πρόληψη της νεανικής παραβατικότητας και βίας, μέσα από ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις, εγκαινίασε τη διετή πιλοτική του φάση, σε εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στο Δημαρχείο Κηφισιάς, στις 26 Νοεμβρίου.
Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα Ψυχοκοινωνικής Παρέμβασης για την πρόληψη της Νεανικής Βίας και Παραβατικότητας «It’s Up to You(th)», όπως ονομάζεται, υλοποιείται από την ΕΠΑΨΥ (Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας), με χρηματοδότηση και εποπτεία από το Υπουργείο Υγείας και εισήχθη στην πιλοτική του μορφή, στους Δήμους Κηφισιάς, Αμαρουσίου, Λυκόβρυσης-Πεύκης και Αχαρνών.
Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και υποστήριξη των εφήβων, των οικογενειών τους, των εκπαιδευτικών, της κοινότητας, με τη συνεργασία της αυτοδιοίκησης, των σχολείων, των κοινωνικών υπηρεσιών, των αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων, των αστυνομικών και δικαστικών Αρχών. Η φιλοσοφία του προτάσσει την πρόληψη αντί της καταστολής, την κατανόηση πριν από την παρέμβαση, την ολιστική παρέμβαση αντί των αποσπασματικών μέτρων.
Η εκδήλωση, την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος Αγγελική Σπανού, άρχισε με την προβολή ενός βίντεο από την Ομάδα «It’s Up to You(th)», για τις δράσεις και την κατεύθυνση του προγράμματος.
«Ευκαιρία και πρόκληση»
Ο πρόεδρος της ΕΠΑΨΥ Δημήτρης Γαλάνης επεσήμανε τα καινοτόμα χαρακτηριστικά του προγράμματος, μεταξύ των οποίων η αξιολόγηση της αποδοτικότητάς του ώστε να γίνουν βελτιωτικές παρεμβάσεις και να διαχυθεί.
Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε τη δέσμευση του Υπουργείου για την αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας μέσω ολιστικών, κοινοτικών προσεγγίσεων, ενώ ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος εξέφρασε την ισχυρή βούληση και την αισιοδοξία του για τη συνέχιση και την επέκταση του προγράμματος.
Την αποφασιστικότητά τους για εποικοδομητική συνεργασία μετέφεραν οι δήμαρχοι Κηφισιάς Βασίλης Ξυπολυτάς, Αμαρουσίου Θόδωρος Αμπατζόγλου, Αχαρνών Σπύρος Βρεττός και Λυκόβρυσης-Πεύκης ο Μάριος Ψυχάλης. Όλοι συμφώνησαν ότι ανοίγεται ένας δρόμος που αποτελεί και ευκαιρία και πρόκληση.
Η Λουκία Κεφαλογιάννη, αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών και η Γιαννούλα Δαβώνη, αναπληρώτρια διευθύντρια της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, μίλησαν για την ευθυγράμμιση του προγράμματος με τις ευρύτερες περιφερειακές πολιτικές υγείας και κοινωνικής πολιτικής.
Ο Ανδρέας Αλεξανδρής, διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας, ανέδειξε την ανάγκη σύνδεσης του προγράμματος με τα σχολεία, για την συμμετοχή ολόκληρης της εκπαιδευτικής κοινότητας στη συλλογική προσπάθεια.
Στη συνέχεια, μέλη της ομάδας «It’s Up to You(th) παρουσίασαν τον σχεδιασμό του Προγράμματος και τον τρόπο με τον οποίο συνδιαμορφώνεται με τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες στους οποίους απευθύνεται. Ο Αλέξανδρος Καλαβρής, επιστημονικά υπεύθυνος του Προγράμματος, με τη συνδρομή των ψυχολόγων Μελίνας Τσιόδρα και Βικτώριας Κατσιαμάκη, εξήγησαν βήμα-βήμα τις παρεμβάσεις που δρομολογούνται, με την αξιοποίηση, μεταξύ άλλων, της εμπειρίας ατόμων που έχουν εμπλακεί στο παρελθόν σε περιστατικά βίας ως θύτες (mentoring). Οι καθηγητές Βασιλική Γιωτσίδη και Χάρης Ασημόπουλος, από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής αντίστοιχα, αναφέρθηκαν στους μακροπρόθεσμους στόχους του προγράμματος, επιστημονικούς και ερευνητικούς.
Την εκδήλωση έκλεισε ο επίτιμος πρόεδρος και ιδρυτής της ΕΠΑΨΥ Στέλιος Στυλιανίδης, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία που έχει η εσωτερίκευση από τους εφήβους της γενικευμένης ανομίας, της δυσλειτουργίας του κράτους, των ελλειμμάτων της Δικαιοσύνης, της υποκρισίας του πολιτικού συστήματος, για να εξηγήσει, επικαλούμενος ως παράδειγμα την τραγωδία των Τεμπών, ότι η απουσία εμπιστοσύνης στους θεσμούς επιδρά καταλυτικά στην εκφόρτιση του θυμού με ακραίο τρόπο.
Ειδήσεις από τη Κηφισιά – Νέα Ερυθραία – Εκάλη στο amarysia.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook