● Αυτή τη φορά, σε σχέση με το παρελθόν, υπάρχει ανταποδοτικότητα του έργου, η οποία δεν είναι άλλη από το διατηρητέο ακίνητο που βρίσκεται στο οικόπεδο της οδού Δραγούμη.
● Η ΔΕΗ θα κτίσει σε χώρο που αύριο θα είναι διαμορφωμένος σαν πλατεία και, ως εκ τούτου, δεν θα ενοχλεί καμία γειτονιά με κατοικίες, ενώ το κύριο ρεύμα κυκλοφορίας θα είναι η Τατοϊου, η οποία θα διέρχεται πάνω από το υπογειοποιημένο τμήμα.
● Σε σχέση με την προ δεκαετίας πρότασή της, η ΔΕΗ δεν ζητά να υπάρξει χρήση καταστημάτων και άλλων γραφείων, αλλά μόνο τη στέγαση των υπηρεσιών της σε κτηριακές εγκαταστάσεις που θα είναι μη μεταβιβάσιμες.
● Ζητάει και προβλέπει την κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ με χωριτικότητα τουλάχιστον ίση με το υπάρχον προσωπικό, ενώ ζητάει και την επέκτασή του σε ακόμη μεγαλύτερη επιφάνεια.
«Να παραχωρηθεί μόνιμα»
Η τοποθέτηση του δημάρχου, ωστόσο, δεν στάθηκε ικανή να πείσει τη μειοψηφία. Οι επικεφαλής των πσρατάξεων στάθηκαν ιδιαίτερα στο γεγονός της πρότασης παραχώρησης για 99 χρόνια του διατηρητέου των 100 τ.μ. στον Δήμο, θεωρώντας ότι θα έπρεπε να γίνει κανονική και μόνιμη παραχώρηση του κτηρίου στον Δήμο Κηφισιάς.
Ο δήμαρχος έτεινε ευήκοον ους στο αίτημα της μειοψηφίας για οριστική και μόνιμη παραχώρηση του διατηρητέου ακινήτου στον Δήμο Κηφισιάς, δίνοντας έμφαση στη δημόσια συζήτηση που πραγματοποιείται για το θέμα.
Ο κ. Χιωτάκης πρότεινε στο Σώμα να πάρει απόφαση με την οποία θα ζητά από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ να εγκρίνει την παραχώρηση του διατηρητέου ακινήτου και αφού γίνει αυτό, εν συνεχεία να προχωρήσει το Σώμα στην συζήτηση για το θέμα της τροποποίησης της χρήσης γης στο Ο.Τ. της οδού Δραγούμη, προκειμένου να επιτραπεί η ανέγερση γραφείων από την ΔΕΗ.
«Λίγα τα αντισταθμιστικά»
Τον προβληματισμό του ως προς την συνολική εικόνα που θα παρουσιάζει το κέντρο της Κηφισιάς εξέφρασε, κατά την τοποθέτησή του ως προς την πρόταση της ΔΕΗ, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Τηλέμαχος Τσιλιγκίρης. «Διατηρώ επιφυλάξεις ως προς την κατάσταση της περιοχής, ειδικά μετά τη διαμόρφωση του χώρου της οδού Δραγούμη σε συνδυασμό με την επερχόμενη υπογειοποίηση του σταθμού ΗΣΑΠ», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «πρέπει η δημοτική αρχή να απαιτήσει τη μόνιμη παραχώρηση του διατηρητέου οικήματος».
Αλλά και ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Κουρμαδιάς ζήτησε από τη δημοτική αρχή να μην προχωρήσει σε αλλαγή χρήσεων γης στην περιοχή και να μην κάνει αποδεκτή την πρόταση της ΔΕΗ.
Στο γεγονός της ελλιπούς πληροφόρησης του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με την πρόταση της ΔΕΗ για την ανέγερση γραφείων στο ακίνητο της οδού Δραγούμη 1 στάθηκε ο επικεφαλής της παράταξης «Όμορφη Κηφισιά» Παναγιώτης Μπόζος. «Δεν ξέρουμε αν το θέμα έρχεται κατευθείαν ως πρόταση ενώπιον του Σώματος ή αν έχει προηγηθεί διαπραγμάτευση ανάμεσα στον Δήμο και την ΔΕΗ», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι «ουδέποτε μας ήρθε έγγραφη εισήγηση για το θέμα, το οποίο έφτασε εδώ πρόχειρα».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πρόταση της ΔΕΗ: «Θέλουν νέα γραφεία και καλά κάνουν. Όμως ο Δήμος τη βοηθά να πάρει το μέγιστο και σε αντάλλαγμα δεν παίρνει ούτε καν την κυριότητα του διατηρητέου. Θεωρώ αδιαπραγμάτευτο όρο τη μεταβίβαση του ακινήτου στον Δήμο Κηφισιάς και οπωσδήποτε να παραμείνει ο χώρος πράσινος και υπαίθριος, εκεί που δεν θα υπάρχουν γραφεία».
Τέλος, ο κ. Παναγιώτης Κανακάκης, επικεφαλής της παράταξης «Συνεργασία Πολιτών Κηφισιάς», εξέφρασε τη δυσφορία του για τα «περιορισμένα» όπως τα χαρακτήρισε, αντισταθμιστικά οφέλη που θα πάρει η δημοτική αρχή από τη ΔΕΗ. «Παίρνουμε πολύ λίγα σε σχέση με αυτά που παραχωρούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πολλές ήταν οι επιφυλάξεις και για την κυκλοφοριακή επιβάρυνση της περιοχής, καθώς, όπως χαρακτηρισττικά επισημάνθηκε, «πώς θα χωρέσουν όλοι αυτοί οι πελάτες της ΔΕΗ, όταν τα συγκεκριμένα γραφεία εξυπηρετούν 18 Δήμους, κάτι που σημαίνει πολλές χιλιάδες ανθρώπων».