Ατελέσφορες προσπάθειες
Τα πρώτο έγγραφο που στάλθηκε ήταν προς διοίκηση του ΙΚΑ το 2005 με κοινοποίηση του προβλήματος και αίτηση απομάκρυνσης της παράνομης κεραίας. Από τότε και για τα επόμενα τρία χρόνια ακολούθησαν σειρά εγγράφων που εστάλησαν στη διοίκηση από τον κ. Σαρρή, χωρίς όμως να δοθεί κάποια απάντηση ή να γίνει ενημέρωση σχετικά με τις προθέσεις της διοίκησης του ΙΚΑ για το θέμα. «Τόσα χρόνια απλά πηγαινοέρχονται χαρτιά», τονίζει ο κ. Σαρρής.
Μάλιστα, ανεξήγητο χαρακτηρίζει το γεγονός ότι η διοίκηση αναζήτησε τον Ιούνιο του 2008 πληροφορίες σχετικά με την κεραία στο ΙΚΑ Νέας Ερυθραίας από τη διευθύντρια του ΙΚΑ Αμαρουσίου, στο οποίο υπάγονται, και όχι από τους ίδιους! «Έχω στείλει τόσα έγγραφα και τελικά αποφασίζουν να ρωτήσουν το ΙΚΑ Αμαρουσίου για το δικό μας πρόβλημα;», αναρωτιέται εύλογα ο κ. Σαρρής. Ωστόσο, ο προϊστάμενος έστειλε σε μία εβδομάδα ξανά έγγραφο στη διοίκηση υπενθυμίζοντας το πρόβλημα της κεραίας και το αίτημά του για μεταστέγαση. Τόνισε μάλιστα ότι οι γιατροί πρόκειται να κινητοποιηθούν και να κάνουν κατάληψη του ΙΚΑ. Και πάλι όμως δεν δόθηκε απάντηση, αλλά ο κ. Σαρρής έμεινε ανενημέρωτος μέχρι να έρθει «το πρώτο θετικό στοιχείο στην όλη υπόθεση», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
Το πρώτο «σημείο ζωής» εκ μέρους της διοίκησης ήταν η επιστολή εγγράφου στο τέλος του Ιουνίου στον ιδιοκτήτη, για απόσυρση της κεραίας μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2008. Αν δεν την απέσυρε, τότε θα υπήρχε λύση της σύμβασης μισθώματος με το ΙΚΑ.
Ο ιδιοκτήτης από την πλευρά του απάντησε ότι, αν υπάρξει λύση της μίσθωσης, τότε θα ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά του, καθώς οι ισχυρισμοί περί εγκατάστασης παράνομης κεραίας δεν ισχύουν.
Όμως, ήδη από τον Ιούλιο του 2007 έχει διαπιστωθεί ότι όχι μόνο υπάρχει κίνδυνος, αλλά είναι και πολύ μεγάλος. Συγκριμένα, ο Σύλλογος «Κηφισιά SOS» είχε πραγματοποιήσει μέτρηση στην ταράτσα του ΙΚΑ και είχε αναφέρει ότι τα όρια της ακτινοβολίας είναι πολλαπλάσια από τα επιτρεπτά, ενώ συνέστησε να μην ανεβαίνει κανείς εκεί πάνω, γιατί είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία.
Να σημειωθεί ακόμα ότι ένα χρόνο μετά, ο κ. Σαρρής απευθύνθηκε στην Πολεοδομία Β’ Τομέα στον Περισσό, προκειμένου να ενημερωθεί για τη νομιμότητα των κεραιών και την ύπαρξη της αντίστοιχης άδειας. Όμως, το αίτημά του έμεινε αναπάντητο, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερες υποψίες στον γιατρό σχετικά με το «τι συμβαίνει και δεν μπορεί να κουνηθεί αυτή η κεραία;», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ δηλώνει ότι έχει χάσει πλέον την εμπιστοσύνη του ακόμα και στην αξιοπιστία και νομιμότητα των επίσημων εγγράφων που μπορεί να δοθούν στο μέλλον.
Τραγελαφικό πάντως είναι και το γεγονός ότι όταν ο κ. Σαρρής είχε απευθυνθεί, στις αρχές της έρευνάς του στον Δήμο, εκείνος του είχε στείλει έγγραφο από γνωστή εταιρεία κινητής τηλεφωνίας με καθησυχαστική απάντηση ως προς την ακτινοβολία που εκπέμπει κεραία που βρίσκεται, όχι πάνω από το ΙΚΑ αλλά στο Καστρί! Επίσης, όταν είχε απευθυνθεί προφορικά στον τότε δήμαρχο σχετικά με το θέμα, εκείνος τον είχε καθησυχάσει, υποστηρίζοντας ότι «όλα είναι ελεγμένα και ότι τα όρια της ακτινοβολίας βρίσκονται στα νόμιμα πλαίσια».
Πάντως, το θέμα πλέον έχει φτάσει στο απροχώρητο, αφενός επειδή δεν έχει υπάρξει λύση της σύμβασης μισθώματος με τον ιδιοκτήτη του κτηρίου που στεγάζεται το ΙΚΑ, ο οποίος δεν απέσυρε την κεραία, και αφετέρου επειδή έχει μείνει αναπάντητο το αίτημα για μεταστέγαση του ΙΚΑ. «Γνωρίζουμε ότι δεν είναι λύση, καθώς ακτινοβολούνται και άλλα μέρη γύρω, όπως φροντιστήρια, ωστόσο, είναι λύση για εμάς και τους ασφαλισμένους μας», υποστηρίζει ο κ. Σαρρής.
Μάλιστα, δηλώνει ότι οι γιατροί είναι έτοιμοι να αντιδράσουν, ενώ τονίζει ότι και ο ίδιος χάνει σιγά σιγά την υπομονή του: «Δεν έχω πλέον τι να πω στους συναδέλφους. Τους είχα πει να περιμένουμε και να μη φτάσουμε στα άκρα, αλλά πλέον νομίζουν ότι τους κοροϊδεύω».
Οι προθέσεις του Δήμου
Ενήμερη και πρόθυμη να αντιμετωπίσει το θέμα των κεραιών παρουσιάζεται η διοίκηση του Δήμου, η οποία δηλώνει ότι σκοπεύει να αναθέσει τη συγκεκριμένη υπόθεση σε δικηγόρο για λογαριασμό του Δήμου και γι’ αυτό περιμένει το δικό της πόρισμα.
Ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Νίκος Καραφωτίου υποστηρίζει ότι τόσο η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου, Αναστασία Καρακιόζογλου, όσο και ο καθηγητής του Γυμνασίου, Γιώργος Σκορδίλης, έχουν συνεισφέρει πολύτιμη βοήθεια στον Δήμο με τη συλλογή των στοιχείων.
Επίσης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φώτης Δημάκης τόνισε ότι «το θέμα των κεραιών είναι πολύ σοβαρό και επικίνδυνο και γι’ αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα».
Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Σκορδίλη, ο Δήμος μπορεί να παρέμβει ως φορέας στις αρμόδιες υπηρεσίες και να ζητήσει τον έλεγχο της νομιμότητας εγκατάστασης των κεραιών. Παράλληλα, μπορεί να ελέγξει τις πολεοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί και αν είναι σύμφωνες με την ισχύουσα νομοθεσία. Ωστόσο, στα υπόλοιπα τεχνικά ζητήματα δεν μπορεί να παρέμβει, εφόσον δεν διαθέτει τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ ως προς την Πολεοδομία θα πρέπει να απευθυνθεί σε γειτονικούς Δήμους, όπως της Κηφισιάς.
Ανήμπορη η δημοτική αστυνομία
Σε σύντομη συζήτηση που είχε η «ΑΜΑΡΥΣΙΑ» με τη δημοτική αστυνομία Νέας Ερυθραίας, ο προϊστάμενος Τάσος Δούκας υποστηρίζει ότι δεν άπτεται της αρμοδιότητάς τους ο έλεγχος των κεραιών. Ωστόσο, υπήρξε παλαιότερα περιστατικό στη Νέα Ερυθραία, όπου η δημοτική αστυνομία εντόπισε την εγκατάσταση παράνομης κεραίας και ειδοποίησε την αρμόδια υπηρεσία, η οποία και συνέλαβε το συνεργείο επ’ αυτοφώρω. Όμως, όπως υποστηρίζει ο κ. Δούκας, ο εντοπισμός της κεραίας έγινε την ώρα της τοποθέτησης και γι’ αυτό υπήρξε άμεση κινητοποίηση.
Τι προβλέπεται από τη νομοθεσία
Σύμφωνα με απόσπασμα του νόμου 3431/06 σχετικά με την εγκατάσταση συστημάτων κινητής τηλεφωνίας:
«Προσδιορίζεται η περιοχή γύρω από το έργο, στα φυσικά και ανθρωπογενή στοιχεία της οποίας έχει επιπτώσεις η κατασκευή και λειτουργία αυτού.
Καθορίζεται ελάχιστη απόσταση η οποία:
α) για τα γραμμικά έργα καθορίζεται σε 500 μέτρα από τον άξονά τους για περιοχές εκτός οικισμών ή αντίστοιχα 300 μέτρα για περιοχές εντός οικισμών.
β) για δε τα υπόλοιπα, σε 1 χιλιόμετρο από τα όρια του γηπέδου ή του χώρου κατάληψης των εγκαταστάσεων, για περιοχές εντός οικισμών.
2. Η έκταση της περιοχής μελέτης μπορεί κατά περίπτωση να αυξηθεί, ανάλογα με το περιβαλλοντικό μέσο και ανάλογα με το είδος και το μέγεθος του έργου σε συσχέτιση με τη ζώνη επιρροής του».
Αμάλθεια Καραλή