«Θα είμαστε η τρίτη καταστροφή μετά το Μαρούσι & το Χαλάνδρι» δηλώνουν οι έμποροι της Νέας Ερυθραίας, οι οποίοι καταφέρονται και κατά της δημοτικής αρχής, κατηγορώντας την για τη φθίνουσα πορεία του τοπικού εμπορίου.
Ρεπορτάζ: Αμάλθεια Καραλή
«Δεν ζητάμε κάτι παράλογο. Να μας αφήσουν να δουλέψουμε θέλουμε μόνο» είναι το αίτημα των εμπόρων της πόλης απέναντι στη δημοτική αρχή, την οποία θεωρούν υπεύθυνη κατά μεγάλο ποσοστό για τη φθίνουσα πορεία που έχει λάβει η αγοραστική κίνηση στη Νέα Ερυθραία τα τελευταία χρόνια, λόγω της κατασκευής των ποδηλατοδρόμων και της επικείμενης εφαρμογής του Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης.
Οι φετινές εκπτώσεις για τους εμπόρους δεν αποτέλεσαν σε καμία περίπτωση την ευκαιρία για ανάκαμψη των εσόδων τους, αλλά μάλλον αντικατόπτρισαν τη σκληρή πραγματικότητα της συρρίκνωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην περιοχή.
Παρ’ όλο που από την αρχή της περιόδου των εκπτώσεων οι καταστηματάρχες αναγκάστηκαν να πραγματοποιήσουν εκπτώσεις της τάξης έως και του 70% ή ν’ αναρτήσουν αφίσες στις οποίες αναγραφόταν «όλα μισή τιμή», το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο: Ελάχιστοι πελάτες, ελάχιστο κέρδος.
«Φτάσαμε στο σημείο σχεδόν να χαρίζουμε τα προϊόντα μας και όχι να τα πουλάμε, προκειμένου να μη μας μείνουν στο ράφι», αναφέρει η κ. Ευαγγελία, ιδιοκτήτρια καταστήματος παιδικών και γυναικείων ρούχων. Άλλοι καταστηματάρχες δηλώνουν, ότι παλαιότερα, όταν πωλούσαν τα προϊόντα τους στη μισή τιμή, τότε το μαγαζί άδειαζε μέσα σε ένα μήνα, ενώ σήμερα μένει ανέπαφο για μήνες. «Λίγα χρόνια πριν, ο Αύγουστος αποτελούσε τον καλύτερο μήνα για τις πωλήσεις μας», τονίζει η ιδιοκτήτρια καταστήματος με είδη σπιτιού Δέσποινα Παπαευθυμίου, και συνεχίζει: «Φέτος δεν δουλέψαμε σχεδόν καθόλου τον Αύγουστο. Το μόνο που μας “κρατάει” είναι το γεγονός, ότι είμαστε στην περιοχή 12 χρόνια κι ο κόσμος πλέον μάς γνωρίζει και μας εμπιστεύεται».
Δεδομένης της κατάστασης που περιγράφει η κ. Παπαευθυμίου προβλέπει ότι «σε δύο με τρία χρόνια, η Νέα Ερυθραία θα αποτελέσει την τρίτη καταστροφή της τοπικής αγοράς μετά το Μαρούσι και το Χαλάνδρι», για την οποία θα ευθύνεται κατά κύριο λόγο, όπως υπογραμμίζει, η τοπική αρχή.
Η κ. Παπαευθυμίου δεν είναι η μόνη που εκφράζει αυτή την άποψη άλλα μαζί της τάσσεται και η πλειονότητα των εμπόρων, οι οποίοι εξαπολύουν «πυρά» προς τη δημοτική αρχή, λόγω των πολιτικών αποφάσεων που έχει λάβει τα τελευταία χρόνια. Κατά τη γνώμη τους, «η κατασκευή ποδηλατοδρόμων και η επικείμενη εφαρμογή του Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης μαρτυρούν, ότι μάλλον θέλουν να μας διώξουν σιγά σιγά και δεν μας το έχουν πει ακόμη ξεκάθαρα».
Για τους εμπόρους της Νέας Ερυθραίας, τα 7 μαγαζιά επί της Λεωφόρου Ελευθερίου Βενιζέλου, τα οποία αναγκάστηκαν από το Πάσχα και μετά να βάλουν λουκέτο και ν’ «αποχαιρετίσουν» την τοπική αγορά, αποτελούν τρανή απόδειξη των όσων υποστηρίζουν.
«Οι ποδηλατόδρομοι μειώνουν τους χώρους στάθμευσης»
Το «κουτί της Πανδώρας» άνοιξε η δημοτική αρχή, σύμφωνα με τους εμπόρους, ύστερα από την απόφασή της να κατασκευάσει ποδηλατοδρόμους, φέρνοντας προ εκπλήξεως τον Εμπορικό Σύλλογο, ο οποίος, σύμφωνα με τον πρόεδρο Δημήτρη Φαφαλιό, «δεν ενημερώθηκε έγκαιρα για να εκφράσει την άποψή του».
Οι ποδηλατοδρόμοι φτάνουν στο τέλος της κατασκευής τους, φέρνοντας μαζί τους και το τέλος της τοπικής αγοράς, όπως δηλώνουν κατηγορηματικά οι έμποροι, άλλοτε μ’ εκνευρισμό κι άλλοτε με απελπισία.
«Με τους ποδηλατοδρόμους χάθηκαν 360 θέσεις στάθμευσης. Οι πελάτες μπαίνουν στο μαγαζί και αντί να πουν καλημέρα, γκρινιάζουν, επειδή δεν βρίσκουν πού να παρκάρουν», αναφέρει η ιδιοκτήτρια καταστήματος ένδυσης επί της οδού Βάρναλη, Ρούλα Βλαχάκη. Μάλιστα, τονίζει ότι πρόσφατα πληροφορήθηκε ότι η αγορά θέσης στάθμευσης σε πολυκατοικία στο κέντρο έφτασε τα 28.000 ευρώ από 8.000 ευρώ που ήταν πριν την κατασκευή των ποδηλατοδρόμων. Το παραπάνω την οδηγεί στο συμπέρασμα ότι «η δημοτική αρχή δεν λογαριάζει τίποτα».
«Η δήμαρχος βλέπει όνειρα. Δεν μπορείς να μεγαλώνεις τα πεζοδρόμια, όταν δεν έχεις χώρο για να κινηθείς. Είναι ο χειρότερος Δήμος που έχω δει ποτέ!», δηλώνει η κ. Ειρήνη, υπάλληλος σε κατάστημα υπόδησης απέναντι από το δημαρχείο και προσθέτει ότι πριν από λίγο καιρό έβαλε τα κλάματα μέσα στο αμάξι, καθώς έψαχνε να παρκάρει πάνω από μία ώρα για να πάει στη δουλειά της, εξαιτίας της πρόσφατης κατασκευής των ποδηλατοδρόμων.
Στο διπλανό κατάστημα, η υπάλληλος Θεοδώρα Ανανιάδου αναφέρει ότι δεν είναι λίγοι οι πελάτες που της λένε ότι κοιτούν τη βιτρίνα του καταστήματος και θέλουν να μπουν μέσα, αλλά δεν βρίσκουν χώρο για να σταθμεύσουν το όχημά τους κι έτσι φεύγουν.
Παρόμοια σχόλια λαμβάνει από τους πελάτες και η κ. Ευαγγελία, ιδιοκτήτρια καταστήματος ένδυσης κοντά στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, η οποία υποστηρίζει ότι αρκετοί πελάτες της την ενημερώνουν ότι είναι τελευταία φορά που έρχονται να ψωνίσουν στη Νέα Ερυθραία, επειδή η αναζήτηση χώρου στάθμευσης είναι φοβερή ταλαιπωρία. «Νόμιζα ότι σκοπός της δημοτικής αρχής ήταν να μαζέψει τους καταναλωτές και όχι να τους διώξει», τονίζει.
Όπως διευκρινίζει η κ. Παπαευθυμίου, οι έμποροι θεωρούν ότι οι ποδηλατόδρομοι αποτελούν αναβάθμιση για μια περιοχή, αλλά όχι προτού να έχουν προβλεφθεί χώροι στάθμευσης, όπως δημοτικά γκαράζ. Παράλληλα, σχολιάζει την ποιότητα των ποδηλατοδρόμων, στους οποίους έχει ήδη εντοπίσει κακοτεχνίες, υπογραμμίζοντας και το ζήτημα της διακοπής του δικτύου από την Ελευθερίου Βενιζέλου. «Ο ποδηλατόδρομος στην οδό Βάρναλη διακόπτεται από τη Λεωφόρο Ελευθερίου Βενιζέλου. Πώς θα μπορέσει ένας ποδηλάτης και ιδιαίτερα ένα παιδί, να διασχίσει τη Λεωφόρο και να πάει απέναντι;», αναρωτιέται.