Παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα δοθούν προς χρήση τα εμβόλια κατά της γρίπης Η1Ν1, ο Δήμος Κηφισιάς αρχίζει τις προετοιμασίες για να αντεπεξέλθει στην αυξημένη ζήτηση που αναμένεται από τους ειδικούς να παρουσιαστεί και στη χώρα μας.
Στα τέλη Αυγούστου ήρθε και στο δημαρχείο η σχετική εγκύκλιος της Νομαρχίας σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης της γρίπης και, ως εκ τούτου, αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης και στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.
Ο δήμαρχος Νίκος Χιωτάκης ανακοίνωσε στο Σώμα ότι ο Δήμος Κηφισιάς θα διαθέσει δύο κέντρα εμβολιασμού προς το κοινό και αυτά θα είναι το Δημοτικό Πολυϊατρείο επί της οδού Τατοΐου και το κτήριο του Β’ ΚαπΗ που βρίσκεται στην οδό Αγίου Τρύφωνος.
«Δεν θα επαρκεί το προσωπικό»
Παρ’ όλα αυτά, τα προβλήματα υποδομής για να λειτουργήσει ο σχεδιασμός που προβλέπει η Νομαρχία δεν λείπουν. Όπως επεσήμανε ο δήμαρχος, «αυτή τη στιγμή το Πολυϊατρείο μπορεί να διαθέσει 1 νοσηλευτή και 1 διοικητικό υπάλληλο στο πλευρό του γιατρού και αυτό το προσωπικό επαρκεί μόλις για 1 βάρδια». Και πρόσθεσε: «Η Νομαρχία ζητά 2 βάρδιες, γεγονός που μας οδήγησε στο να απαντήσουμε ότι δεν μπορούμε να καλύψουμε τις απαιτήσεις αυτές. Στο σχετικό μας έγγραφο, μάλιστα, ζητάμε από τη Νομαρχία να καλύψει αυτό το κενό, καθώς είναι συντονιστής και επιτηρητής του προγράμματος εμβολιασμού». Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι κανένα σχέδιο δεν πρόκειται να εφαρμοστεί πριν περάσουν τουλάχιστον έξι μήνες.
Τον προβληματισμό και την ανησυχία του για το αν τα εμβόλια είναι κατάλληλα και ασφαλή για την υγεία του πληθυσμού εξέφρασε ο επικεφαλής της παράταξης ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΗΦΙΣΙΑΣ Παναγιώτης Κανακάκης. Όντας ιατρός ο ίδιος, τόνισε ότι «κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει εγγυηθεί για την ασφάλεια των εμβολίων και δεν μπορώ να συστήσω τη χρήση τους».
Προληπτικά μέτρα στους Βρεφονηπιακούς
Στο μεταξύ, η έναρξη της σχολικής χρονιάς βρήκε τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της Κηφισιάς ενημερωμένους και έτοιμους ως προς τις προφυλάξεις που πρέπει να ληφθούν για τα παιδιά. Οι οδηγίες που έχουν δοθεί από τους γιατρούς είναι οι εξής:
● Τα παιδιά πρέπει να πλένουν συχνά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό και να τα σκουπίζουν με χάρτινες πετσέτες μιας χρήσης.
● Να σκουπίζουν τη μύτη τους με χαρτομάντιλο, το οποίο, όπως και οι πετσέτες μιας χρήσης, θα πρέπει να πετιώνται αμέσως στον καλάθι απορριμμάτων.
● Τα λούτρινα κουκλάκια πρέπει να απομακρυνθούν και στη θέση τους να χρησιμοποιούνται πλαστικά παιχνίδια, τα οποία θα πλένονται συχνά.
● Οι χώροι όπου βρίσκονται τα παιδιά πρέπει να αερίζονται αρκετές φορές την ημέρα.
● Δεν πρέπει να ενθαρρύνονται τα παιδιά να αγκαλιάζονται ή να ανταλλάσσουν φιλάκια.
● Σε περίπτωση πυρετού, το παιδί πρέπει να παραμείνει σπίτι του για 5-7 ημέρες και να επιστρέψει μόνο αφού πέσει ο πυρετός και υποχωρήσουν τα λοιπά συμπτώματα, ενώ ενδεδειγμένο θα ήταν και το σχετικό χαρτί από τον γιατρό.