Στις εργατικές κατοικίες του Δήμου Κηφισιάς, όταν βρέχει δυνατά, οι κάτοικοι ζουν δύσκολες στιγμές. Οι δημότες της «άλλης» Κηφισιάς κάνουν έκκληση προς τη διοίκηση να δώσει λύση στο μεγάλο πρόβλημα των ομβρίων.
Ρεπορτάζ: Γιάννης Μπεθάνης
Η στάθμη του νερού ανεβαίνει, ενώ η λάσπη και τα χώματα, αλλά και δυσοσμία από τα φρεάτια της περιοχής, συμπληρώνουν το σκηνικό μετά από μια μεγάλη βροχόπτωση, το οποίο επαναλήφθηκε και μετά τις πρόσφατες συνεχείς νεροποντές.
Το θέμα έφτασε και στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, μετά από ερώτηση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Τηλέμαχου Τσιλιγκίρη, στον οποίο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Παναγιώτου απάντησε λακωνικά ότι «το πρόβλημα είναι γνωστό, υπάρχουν κάποιες δυσχέρειες, αλλά θα λυθεί σύντομα».
Η ΑΜΑΡΥΣΙΑ βρέθηκε στις εργατικές κατοικίες για να καταγράψει το πρόβλημα. Όταν, μάλιστα, οι διερχόμενοι κάτοικοι αντιλήφθηκαν την παρουσία μας, έσπευσαν δίχως καμία περιστροφή να εκφράσουν τις διαμαρτυρίες τους για την «Κηφισιά των 2 ταχυτήτων» που βιώνουν.
Ο φωτογραφικός μας φακός κατέγραψε αρχικά το κομμάτι της οδού Λ. Κατσώνη που είναι χωματόδρομος και, παρά το γεγονός ότι η μέρα ήταν ηλιόλουστη, οι λάσπες, οι νερόλακκοι και τα χώματα ήταν εκεί. Άλλωστε, η ανάγκη έργων υποδομής στην περιοχή είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού σε όποιον την περιδιαβαίνει.
Όπως μας λέει η κ. Βαγγελιώ, κάτοικος στις εργατικές, το μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται λίγο πριν και πάνω στη συμβολή της Λ. Κατσώνη με την 1η Μαΐου. «Σε κάθε δυνατή βροχή κατεβαίνει χείμαρρος νερού και λάσπης και θέλουμε… βάρκα για να περάσουμε απέναντι», μας λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει:
«Μετά από κάθε βροχή, προσωπικά βγαίνω έξω και προσπαθώ να καθαρίσω τον δρόμο από τα χώματα και τις λάσπες, αλλά, όπως μπορείτε να δείτε, ακόμη υπάρχουν εμφανή τα απομεινάρια των τελευταίων βροχών».
Σε ερώτησή μας αν έχουν ειδοποιήσει τη δημοτική αρχή για το πρόβλημα, η κ. Βαγγελιώ, αλλά και η κ. Τασία που άκουσε την κουβέντα μας και έσπευσε να συμμετάσχει, μας λένε με παράπονο: «Έχουμε κάνει ένα σωρό τηλεφωνήματα στον Δήμο και ουδέποτε έχουν κάνει κάτι. Γιατί μας αγνοούν; Επειδή μένουμε στις εργατικές κατοικίες; Πληρώνουμε κανονικά τα δημοτικά μας τέλη και τα κοινόχρηστά μας, αλλά κανείς δεν ενδιαφέρεται για το πρόβλημά μας».
Σύμφωνα με τους κατοίκους, σε αρκετές περιπτώσεις έχουν έρθει συνεργεία της ΕΥΔΑΠ για να δώσουν λύση στα προβλήματα που δημιουργούνται, αλλά κανείς δεν έχει φροντίσει να δώσει μια και καλή τέλος στο φαινόμενο της δυσοσμίας των φρεατίων και της απορρόφησης των ομβρίων.
Το πρόβλημα αποκτά και μια επιπλέον διάσταση: Λίγα μέτρα πιο πάνω από τη συμβολή της Λ. Κατσώνη με την 1ης Μαΐου, ακριβώς στα σημεία που σχηματίζονται οι χείμαρροι, υπάρχει το 6ο Δημοτικό Σχολείο «Πηνελόπη Δέλτα».
Και οι κίνδυνοι για τα παιδιά είναι αυτονόητοι. «Δεν μπορούν να περάσουν για να πάνε στο σχολείο. Πολλές φορές τα πράγματα είναι επικίνδυνα και αναγκάζονται να διασχίζουν λάσπες και λάκκους με νερά που, όταν κατεβαίνουν με ορμή, θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα», μας λένε οι κάτοικοι, οι οποίοι, όπως φαίνεται, ζουν σε μια «άλλη» Κηφισιά, δίχως ποδηλατόδρομους, αναπλάσεις και ασφαλτοστρώσεις στην «βιτρίνα» της, περιμένοντας υπομονετικά λύσεις στην καθημερινότητά τους.