Διίστανται οι απόψεις των Ερυθραιωτών όσον αφορά στην Ελεγχόμενη Στάθμευση, η οποία ξεκίνησε να εφαρμόζεται στην πόλη μετά το Πάσχα. Πάντως, η διοίκηση του Δήμου εμμένει στην απόφασή της να διατηρήσει το μέτρο.
Ρεπορτάζ: Αμάλθεια Καραλή
Κάτοικοι, έμποροι, διοίκηση, Δημοτική Αστυνομία και Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Νέας Ερυθραίας (ΔΕΑΝΕ) μίλησαν στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ, φέρνοντας στο φως τα υπέρ και τα κατά του νέου εγχειρήματος της δημοτικής αρχής.
«Ξεβολεύονται» οι κάτοικοι
Αρνητικά βλέπουν οι περισσότεροι κάτοικοι το νέο Σύστημα της Ελεγχόμενης Στάθμευσης (ΣΕΣ). Οι βασικοί λόγοι είναι δύο, το κόστος και η ταλαιπωρία αγοράς της σχετικής κάρτας, όπως αναφέρει η κάτοικος κ. Αγγελική Μπατζαλή. Χαρακτηριστικές είναι, επίσης, οι φράσεις των νέων κοριτσιών Κλεοπάτρας και Χριστίνας, οι οποίες υποστηρίζουν ότι οι γονείς τους δυσανασχετούν, επειδή για να σταθμεύσουν στο κέντρο, πρέπει πλέον να βάλουν το χέρι στην τσέπη.
Το κόστος της κάρτας είναι 1 ευρώ την ώρα, με μέγιστο χρόνο παραμονής τις τρεις. Όμως, «γιατί να δώσω ένα ευρώ, όταν μπορεί να χρειαστώ μόνο 5 λεπτά για να ψωνίσω αυτό που θέλω και να φύγω;», ρωτούν αρκετοί κάτοικοι και επισκέπτες, μεταξύ των οποίων και η κ. Μαρία Παπαδοπούλου.
Όσοι, λοιπόν, δεν θέλουν να πληρώσουν, αναζητούν πάρκινγκ πιο μακριά, όπως κάνει η κ. Σοφία Μαμαλάκου. Όμως, το πρόβλημα που έχει με τα πόδια της, κάνει την απόσταση που πρέπει πλέον να διανύει μέχρι την αγορά να φαίνεται «Γολγοθάς» για την ίδια.
Κάθετα αρνητική στην εφαρμογή του ΣΕΣ δηλώνει και η κ. Μαρία Αναγνώστου, κάτοικος της οδού Εφέσου, η οποία θεωρεί ότι «έχει δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα, καθώς ο κόσμος σταθμεύει πλέον στους δικούς μας δρόμους. Έτσι, αναγκαζόμαστε να ψάχνουμε ένα τέταρτο για να βρούμε πάρκινγκ. Διότι μην ξεχνάμε, ότι τα περισσότερα σπίτια στη Νέα Ερυθραία είναι παλαιά και δεν διαθέτουν χώρους στάθμευσης. Αλλά ακόμη και οι πολυκατοικίες, που έχουν χώρο στάθμευσης, δεν μπορούν να φιλοξενήσουν τα 2-3 αμάξια που έχει πλέον η κάθε οικογένεια».
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κάτοικος Γεράσιμος Δευτεραίος πιστεύει ότι «το σύστημα δεν έχει βολέψει ούτε εμάς, ούτε το προσωπικό του Δήμου».
Την παραπάνω άποψη έρχεται να αντικρούσει η υπάλληλος του Δήμου Νάνσυ Κασναφέρη, σύμφωνα με την οποία, «σε καθημερινή βάση σταθμεύω πλέον λίγα μέτρα μακριά από το δημαρχείο, ενώ όταν θέλω να πάω για ψώνια, βρίσκω πάντα θέση». Επισημαίνει, ωστόσο, ότι θα ήταν καλό να είχε προβλεφθεί από τη διοίκηση η κατασκευή ενός δωρεάν δημοτικού χώρου στάθμευσης.
Θετικός δηλώνει και ο κάτοικος κ. Βασίλης Βασιλόπουλος: «Η Ελεγχόμενη Στάθμευση έχει βοηθήσει τη ροή κυκλοφορίας στην πόλη, ενώ το χάος που επικρατούσε στο κέντρο έχει σταματήσει. Οι θέσεις είναι συγκεκριμένες και όποιος δεν θέλει να πληρώσει, μπορεί να σταθμεύσει το πολύ 400 μέτρα μακριά από το κέντρο, το οποίο δεν είναι μεγάλη απόσταση».
«Διχασμένη» η τοπική αγορά
«Φως στο τούνελ» έχουν αρχίσει να βλέπουν και ορισμένοι έμποροι, όπως ο κ. Αντώνης Ρούσσος, ο οποίος διαπίστωσε αύξηση στον τζίρο του. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η κατάσταση σήμερα είναι πολύ καλύτερη, επειδή μέχρι πρότινος οι θέσεις στάθμευσης στο κέντρο καταλαμβάνονταν βασικά από τους καταστηματάρχες και το προσωπικό του Δήμου».
Θετικό, ακόμη, εκτιμά το γεγονός, ότι «οι δημοτικοί αστυνομικοί είναι ελαστικοί με την επιβολή των προστίμων, με αποτέλεσμα να εξυπηρετούνται όλοι, ενώ οι θέσεις στάθμευσης να εναλλάσσονται». Τέλος,\ θεωρεί ότι ακόμη και το πρόστιμο που επιβάλλεται στους παραβάτες, δεν είναι εξαιρετικά υψηλό. Συγκεκριμένα είναι 20 ευρώ, ενώ στην περίπτωση έγκαιρης αποπληρωμής, το κόστος «πέφτει» στο μισό. Συνυπολογίζοντας τα παραπάνω, ο κ. Ρούσσος θεωρεί ότι «ο κόσμος γκρινιάζει άδικα και με τον καιρό θα δει ότι η πόλη λειτουργεί πολύ καλύτερα».