Στην πρόσληψη δώδεκα υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διάρκειας δύο μηνών, που θα πλαισιώσουν τον τομέα πυροπροστασίας κατά το δεύτερο δίμηνο της θερινής περιόδου προχωράει ο Δήμος Κηφισιάς.
Οι δυο πρώτοι μήνες της αντιπυρικής περιόδου κύλησαν σχετικά ομαλά για την Πολιτική Προστασία του Δήμου Κηφισιάς, με τα κλιμάκιά της να επεμβαίνουν και να συνδράμουν σε περιστατικά εκδήλωσης πυρκαγιών σε όμορες περιοχές, όπως στη Βαρυμπόμπη, στην Άνοιξη και πρόσφατα στην Πάρνηθα.
Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κηφισιάς δηλώνει ότι βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και σε επιχειρησιακή δράση για την αντιμετώπιση τυχόν περιστατικών εκδήλωσης πυρκαγιάς στις τρεις δημοτικές ενότητες. Η κρατική επιχορήγηση φέτος για δράσεις πυροπροστασίας ανήλθε στο ποσό των 79.000 ευρώ και με αυτά τα χρήματα θα καλυφθεί η μισθοδοσία των υπαλλήλων που προσλήφθηκαν με συμβάσεις δίμηνης διάρκειας.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ανέστης Νικολέλης επισημαίνει στην «Α» για τα συγκεκριμένο θέμα, αλλά και για το επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας των δημοτικών υπηρεσιών: «Με τα χρήματα της επιχορήγησης θα πληρωθούν σίγουρα τα δίμηνα της πυροπροστασίας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τα 30 άτομα που προσλάβαμε κατά την πρώτη περίοδο, τα μισά απασχολούνται σε δράσεις αποψίλωσης ξερών χόρτων σε ρέματα, δάση, δημοτικά οικόπεδα και κοινόχρηστους χώρους. Ως Δήμος λειτουργούμε 24 ώρες το 24ωρο με κυλιόμενες βάρδιες, βάσει του σχεδίου πυρασφάλειας, ενώ σε διαρκή επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκονται όλες οι υδροφόρες και τα πυροσβεστικά οχήματα του Δήμου».
Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κηφισιάς, Ανδρέας Μπενοβίας, τονίζει σχετικά με τα κυριότερα προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα της πυρασφάλειας: «Τα χρήματα που μάς εγκρίθηκαν ως επιχορήγηση φυσικά και δεν φτάνουν για τις δράσεις πυροπροστασίας και ο Δήμος θα αναγκαστεί να συνεισφέρει από τον προϋπολογισμό του. Έχουμε προχωρήσει στον καθαρισμό των δημοτικών εκτάσεων και κοινόχρηστων χώρων, ενώ έχουμε στείλει και ειδοποιήσεις στους ιδιοκτήτες οικοπέδων.
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε κάθε χρονιά είναι με τα ιδιωτικά οικόπεδα, αφού θα πρέπει να κάνουμε συνεχείς ειδοποιήσεις. Είναι υποχρέωση του κάθε ιδιοκτήτη και βάσει οδηγίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και οπωσδήποτε θα υπάρξουν πρόστιμα αν δεν ανταποκριθούν. Ειδικά φέτος, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, υπάρχουν πολλά ξερά χόρτα».
Η υπηρεσία Πολιτικής προστασίας του Δήμου Κηφισιάς βρίσκεται σε ανοιχτή και διαρκή επικοινωνία με τους δημότες, μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας στο διαδίκτυο kifissiakathariotita.kifissia.gov.gr και στο www.facebook.com/PolitikeProstasiaDemouKephisias. Οι δημότες μπορούν να επικοινωνούν για να αναφέρουν οποιοδήποτε προβλήματα από έκτακτα φαινόμενα και στα τηλέφωνα 15241 και 210-6206677.
Ο κ. Μπενοβίας καταλήγει σχετικά με το σχέδιο πυροπροστασίας του Δήμου: «Βρισκόμαστε σε πλήρη ετοιμότητα και σε επικοινωνία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία όλο το 24ωρο, όπου έχουμε δηλώσει και επίσημα την έναρξη του κλιμακίου μας, με τις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας άλλων φορέων και με τον περιφερειάρχη Αττικής για οποιοδήποτε έκτακτο συμβάν υπάρξει. Θα πρέπει να πάρουμε εντολή από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για να επέμβουμε σε συγκεκριμένα σημεία.
Παρ’ όλα αυτά, καλύπτουμε και σημεία στα όρια της πόλης, ενώ προσφέρουμε και βοήθεια στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και εκτός πόλης, καθώς διαθέτουμε υδροφόρα οχήματα με 60-70 τόνους νερού. Καλούμε όμως και τους εθελοντές να συνδράμουν το έργο μας και να έρθουν να προσφέρουν τη βοήθειά τους. Ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο ενημέρωσης και επικοινωνίας με τους δημότες είναι οι ιστοσελίδες της υπηρεσίας μας στο διαδίκτυο».