Ο Δήμος Κηφισιάς διερευνά την εφαρμογή ενός εκτεταμένου δικτύου προληπτικής αστυνόμευσης στις γειτονιές, από πολίτες σε εθελοντική βάση, απέναντι στα αυξανόμενα κρούσματα εγκληματικότητας.
Πρόκειται για μια πρόταση του δημάρχου Κηφισιάς Γιώργου Θωμάκου που έγινε αποδεκτή κατά πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο και με αρκετές αντιδράσεις από δημοτικούς συμβούλους, κυρίως, της μειοψηφίας, στη βάση διερεύνησης, προς το παρόν, του ενδιαφέροντος που θα εκδηλώσουν οι δημότες και οι κάτοικοι για να συμμετέχουν εθελοντικά. Η παραπάνω πρόταση, μαζί με τη σύσταση Συμβουλίου Πρόληψης Εγκληματικότητας, αλλά και τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορειοανατολικής Αττικής, για μια πιο στενή συνεργασία με τον Δήμο Κηφισιάς, ενίσχυση του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος και διπλασιασμό των αστυνομικών δυνάμεων περιπολίας της ομάδας ΔΙΑΣ και στις τρεις δημοτικές ενότητες, ήταν τα κυριότερα αποτελέσματα της ειδικής θεματικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς με θέμα «Ασφάλεια πολιτών και περιουσιών – Συζήτηση και προτάσεις για θέματα Ασφάλειας του Δήμου Κηφισιάς», που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου. Στην ίδια συνεδρίαση αποκαλύφθηκε η «λειψανδρία» της ΕΛ.ΑΣ. στον Δήμο Κηφισιάς, καθότι η φύλαξη πλήθους στόχων (υπουργοί, βουλευτές, δικαστές, επιχειρηματίες, κ.α.) επί 24ώρου βάσεως, απασχολεί περισσότερο του 50% των αστυνομικών δυνάμεων!
Στη συνεδρίαση είχαν προσκληθεί, παρέστησαν και τοποθετήθηκαν επί του θέματος που «καίει» του κατοίκους, αν και με την ισχνή τελικά συμμετοχή των τελευταίων, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη -γνώστης των θεμάτων της Αυτοδιοίκησης και ο ίδιος ως πρώην δήμαρχος Χαλκιδέων- Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο εκπρόσωπος του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Βορειοανατολικής Αττικής, ταξίαρχος Πέτρος Κωνσταντής, οι διοικητές Αστυνομικών Τμημάτων, Ασφαλείας και Τροχαίας, καθώς και διοικητές Πυροσβεστικών Σταθμών.
Ιδιαιτερότητες εγκληματικότητας και προτάσεις αντιμετώπισης σε Κηφισιά, Νέα Ερυθραία και Εκάλη
Στο επίκεντρο τέθηκαν οι ιδιαιτερότητες της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας σε Κηφισιά, Νέα Ερυθραία και Εκάλη. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία και τις προτάσεις που παρουσιάστηκαν:
* Στη διάρκεια του τελευταίου οκταμήνου, στην περιοχή της Κηφισιάς, οι κλοπές οχημάτων αυξήθηκαν κατά 8% (172 έναντι 159 το αντίστοιχο περσινό διάστημα), οι κλοπές – διαρρήξεις μειώθηκαν κατά 6% (571 έναντι 606), όπως και οι ληστείες κατά 45% (12 έναντι 22). Περισσότερο «ευαίσθητες» περιοχές σε εγκληματικότητα αποδεικνύονται οι Αδάμες, η περιοχή της πλατείας Ηρώων Πολυτεχνείου και της Εθνικής Οδού στη Νέα Κηφισιά, το Άλσος Κηφισιάς και η περιοχή του Ηλεκτρικού Σταθμού Κηφισιάς. Αντίστοιχα, σε Διόνυσο, Δροσιά, Εκάλη και την ευρύτερη περιοχή της Νέας Ερυθραίας, που επιβλέπεται από το Τ.Α. Νέας Ερυθραίας, οι κλοπές οχημάτων αυξήθηκαν κατά 6% (53 έναντι 50 το αντίστοιχο περσινό διάστημα), οι κλοπές – διαρρήξεις μειώθηκαν κατά 7% (302 έναντι 304), όπως και οι ληστείες κατά 67% (4 έναντι 12). Πρόθεση και έργο των αστυνομικών αρχών είναι η ακριβής χαρτογράφηση των περιοχών εγκληματικότητας και παραβατικότητας, ώστε σε αυτές να επικεντρωθούν οι δράσεις και οι περιπολίες, μέχρι εξαλείψεως των περιστατικών.
* Με τα παραπάνω στοιχεία εγκληματικότητας, ο καλλικρατικός Δήμος Κηφισιάς, τρίτος σε έκταση στο λεκανοπέδιο, αντιμετωπίζει αποδεδειγμένα πρόβλημα έλλειψης δυνάμεων στα δυο Αστυνομικά Τμήματα και τους δυο Αστυνομικούς Σταθμούς που βρίσκονται στην περιοχή ευθύνης του. Το γεγονός αυτό επιτείνει η φύλαξη πλήθους στόχων (υπουργοί, βουλευτές, δικαστές, επιχειρηματίες, κ.α.) επί 24ώρου βάσεως στην ευρύτερη περιοχή της Κηφισιάς, καθώς όπως παραδέχθηκε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αυτοί απασχολούν περισσότερο του 50% των αστυνομικών δυνάμεων!
* Με βάση τα όσα εξέφρασε ο κ. Αναγνωστάκης και συμφωνούν οι περισσότεροι διοικητές των Α.Τ. και Τ.Α. του Δήμου Κηφισιάς, θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη η συγχώνευση Αστυνομικών Τμημάτων και Σταθμών, στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. με στόχο την εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων, ώστε το έργο της Αστυνομίας, οι περιπολίες στις γειτονιές, αλλά και η προληπτική αστυνόμευση, να καταστούν πιο αποτελεσματικές. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έδωσε ο γ.γ. του υπουργείου προστασίας του Πολίτη, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται οι περιφερειακοί διευθυντές να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους στην πολιτική ηγεσία για το θέμα αυτό, ενώ θα υπάρξουν ανοικτές διαδικασίες, ώστε αν παρατηρηθούν τυχόν αστοχίες, να διορθωθούν, έπειτα από διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
* Σε μια τέτοια περίπτωση συγχωνεύσεων, ο δήμαρχος Κηφισιάς δήλωσε πως θα πρέπει να αναζητηθεί και το κατάλληλο κτίριο για τη στέγαση ενός Αστυνομικού Τμήματος, που θα πρέπει να είναι κεντροβαρικό, να εξυπηρετεί, δηλαδή, εξίσου και τις τρεις δημοτικές ενότητες, προτείνοντας το κτίριο του πρώην ΕΟΜΜΕΧ – ΟΑΕΔ, επί των οδών Τατοΐου, Ερυμάνθου και Λύρα, καθώς το υπάρχων της οδού Όθωνος κρίνεται ακατάλληλο. Ο κ. Θωμάκος τάχθηκε υπέρ της διατήρησης των δυο Αστυνομικών Σταθμών Νέας Κηφισιάς και Εκάλης, δηλώνοντας επιπλέον πως «για τον Αστυνομικό Σταθμό Εκάλης ο Δήμος παραιτείται του μισθώματος που εισπράττει, προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί».
* Στο τραπέζι του Δημοτικού Συμβουλίου «έπεσαν» και παρακινδυνευμένες, ελεγχόμενες για τη νομιμότητά τους, προτάσεις αστυνόμευσης: Ο δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος έθεσε εξ αρχής το θέμα συνεργασίας με ιδιωτική εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας για βραδινές περιπολίες και φύλαξη σχολείων και δημοτικών κτιρίων, αλλά και τη δημιουργία Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (ΚΟΙΝΣΕΠ) για τη δημιουργία ενός δικτύου πολιτών, επαγγελματικά οργανωμένου, που θα αναλάβει το προληπτικό έργο περιπολιών σε γειτονιές του Δήμου. Και τις δυο προτάσεις τις απέσυρε, έπειτα από τις διαβεβαιώσεις της ΕΛ.ΑΣ. για την ενίσχυση αστυνομικών δυνάμεων και περιπολιών στον Δήμο Κηφισιάς. Ο εκπρόσωπος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΥΓΗΣ, Ιωάννης Καπάτσος, τάχθηκε υπέρ της λειτουργίας Ειδικού Κέντρου Επιχειρήσεων εντός του Δήμου, που θα περιλαμβάνει περιπολίες σεκιούριτι με «τζιπ της γειτονιάς», κοστολογώντας το όλο εγχείρημα για τον Δήμο σε 750.000 ευρώ ετησίως. Το θέμα είχε θέσει προηγουμένως και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ασφαλείας του Δήμου Κηφισιάς, υποναύαρχος Π.Ν. ε.α., Μάρκος Μάστρακας, υπό τη μορφή Κέντρου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, εντός του δημοτικού καταστήματος.
Δ. Αναγνωστάκης, γ.γ. υπουργείου Προστασίας του Πολίτη: «Δεν εκχωρείται σε κανέναν το δικαίωμα να παίζει με ζητήματα δημόσιας τάξης και ασφάλειας»
Τόσο ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη όσο και ο διευθυντής Αστυνομίας Βορειοανατολικής Αττικής, τάχθηκαν κατά της συνεργασίας του Δήμου Κηφισιάς με ιδιωτικές εταιρείες για την παροχή υπηρεσιών ασφαλείας. Ο κ. Αναγνωστάκης δήλωσε πως «δεν εκχωρείται από την ελληνική πολιτεία σε κανέναν το δικαίωμα να παίζει με ζητήματα δημόσιας τάξης και ασφάλειας», απαντώντας «σε όσους θέλουν να σφετεριστούν την οικονομική αδυναμία της χώρας» και διαβεβαιώνοντας ότι «η Ελληνική Αστυνομία μπορεί να θωρακίσει περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα εγκληματικότητας». Από την πλευρά του ο ταξίαρχος Πέτρος Κωνσταντής ζήτησε τη συνεργασία και την ενημέρωση του Δήμου για μια από κοινού χαρτογράφηση της εγκληματικότητας στην ευρύτερη περιοχή, για την ενίσχυση των περιπολιών στα «ευαίσθητα» σημεία που θα υποδειχθούν, αλλά και ένα εύλογο χρονικό περιθώριο για να καταστρωθούν οι δράσεις της Αστυνομίας, οι οποίες θα μπορούν να επικαιροποιούνται, σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Κατά της πρόθεσης της διοίκησης για την ανάπτυξη ενός εκτεταμένου δικτύου προληπτικής αστυνόμευσης από πολίτες σε εθελοντική βάση, που τέθηκε σε ψηφοφορία, τάχθηκαν η δημοτική σύμβουλος της πλειοψηφίας Κλεοπάτρα Χατζοπούλου, οι δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλης Βάρσος και Άννα Κορογιαννάκη, οι δημοτικοί σύμβουλοι της ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ Γιώργος Σκορδίλης και Γιάννης Τσαγκάρης και ο δημοτικός σύμβουλος της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Νίκος Σφαντός, χαρακτηρίζοντας εν ολίγοις «παρακινδυνευμένη, ανώριμη, χωρίς καμία υποδομή και εκτός των πλαισίων της σημερινής συζήτησης» τη συγκεκριμένη πρόταση του δημάρχου Γιώργου Θωμάκου.
Στο τέλος της συνεδρίασης τέθηκαν σε δεύτερη ψηφοφορία τα θέματα της σύστασης Συμβουλίου Πρόληψης Εγκληματικότητας και έκδοσης χρηστικού οδηγού παροχής συμβουλών και οδηγιών προς τους πολίτες, τα οποία υπερψηφίστηκαν από τους εναπομείναντες στην αίθουσα, δημοτικούς συμβούλους, καθότι οι περισσότεροι είχαν αποχωρήσει.