Τα σχέδια για κλειστό κολυμβητήριο και υπαίθρια γήπεδα
Σε χαρακτηρισμένο ως αθλητικό χώρο στην περιοχή του Τριγώνου Φραγκοπούλου, στην Κάτω Κηφισιά, έχει ήδη εγκριθεί από το καλοκαίρι του 2014 και εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για κατασκευή κλειστού κολυμβητήριου. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός αθλητικού πάρκου που περιλαμβάνει κλειστούς και υπαίθριους αθλητικούς χώρους, η κατασκευή των οποίων θα ακολουθεί τα ευρωπαϊκά πρότυπα και τη νομοθεσία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Η μελέτη τους βασίζεται στις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και σέβεται το φυσικό και δομημένο περιβάλλον της περιοχής.
Το υπό μελέτη οικόπεδο, επί των οδών Γ. Λύρα και Φραγκοπούλου, έχει επιφάνεια 23.699,91τ.μ. και σύμφωνα με το ΦΕΚ601Δ/92 οι επιτρεπόμενες χρήσεις είναι οι αθλητικές. Η μελέτη αφορά στην κατασκευή κλειστού κολυμβητήριου, υψηλών προδιαγραφών, στο βορειοανατολικό τμήμα του οικοπέδου. Έχει γενικές διαστάσεις 49,56Χ30 μ. περίπου και εμβαδόν 1.422,25 τ.μ. Περιλαμβάνει πισίνα 25Χ15 μ., κερκίδες 240 θέσεων και βοηθητικές εγκαταστάσεις, όπως χώρους υγιεινής κοινού, αποδυτήρια και χώρους υγιεινής αθλητών, ιατρείο, κυλικείο, διοίκηση. Στο οικόπεδο προτείνονται ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις και συγκεκριμένα 4 γήπεδα 5Χ5, ένα γήπεδο καλαθοσφαίρισης και ένα γήπεδο αντισφαίρισης. Τα γήπεδα 5Χ5 σχεδιάζονται στη δυτική πλευρά του οικοπέδου, προσανατολισμένα στον άξονα βορρά-νότου, με μικρή απόκλιση 17 μοιρών από αυτόν. Κατασκευάζονται, επίσης, κερκίδες 200 θεατών από οπλισμένο σκυρόδεμα και προτείνεται η κατασκευή των χώρων εξυπηρέτησης των γηπέδων, δηλαδή κτίριο αποδυτηρίων και κτίριο ιατρείου και χώρων υγιεινής κοινού. Τα δυο κτίρια έχουν επιφάνεια 215,48 τ.μ. Νοτιοδυτικά του κολυμβητηρίου και σε κοντινή απόσταση από αυτό προτείνεται η κατασκευή μιας παιδικής χαράς.
Η συνολική δομημένη επιφάνεια είναι 1.637,73 τ.μ. Ο ακάλυπτος χώρος που απομένει είναι 22.062,18 τ.μ., από τα οποία 12.527,72 τ.μ φυτεύονται με δέντρα και χαμηλή βλάστηση. Κατασκευάζονται 95 υπαίθριες θέσεις στάθμευσης, από τις οποίες οι 7 είναι κατάλληλες για ΑΜΕΑ.
Το συνολικό κόστος του εν λόγω Αθλητικού Κέντρου είναι 10.964.000 ευρώ
(συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ). Τονίζεται ότι η χρηματοδότηση καλύπτεται
εξ ολοκλήρου από πόρους της Περιφέρειας Αττικής με την οποία ο Δήμος Κηφισιάς έχει ήδη συνάψει προγραμματική σύμβαση.
Το σχέδιο του κλειστού γηπέδου που απορρίφθηκε
Τη λύση κλειστού γηπέδου προέκριναν τα περισσότερα αθλητικά σωματεία, θέση την οποία υποστήριξαν τελικά μόνο 7 δημοτικοί σύμβουλοι. Αντιδράσεις προήλθαν και από τους κατοίκους της περιοχής, λόγω του όγκου που θα καταλάμβανε το κτίριο, αλλά και ελλείψει κυκλοφοριακών και περιβαλλοντικών μελετών, σχετικά με την επιβάρυνση της περιοχής. Σύμφωνα με τα σχέδια αυτά, τα οποία τελικά απορρίφθηκαν:
Η μελέτη αφορούσε στην κατασκευή κτιρίου για κλειστό γήπεδο μπάσκετ, χάντμπολ και βόλεϊ κατηγορίας διεθνών αγώνων. Οι επιφάνειες των παραπάνω γηπέδων θα καταλαμβάνουν κοινό χώρο και δεν θα μπορούν να λειτουργούν ταυτόχρονα. Στον κλειστό χώρο θα υπάρχουν κερκίδες χωρητικότητας 3000 θεατών τουλάχιστον, όπως απαιτείται στους διεθνείς αγώνες από τη γενική γραμματεία αθλητισμού (Γ.Γ.Α.). Το συνολικό εμβαδό του κτιρίου θα είναι περίπου 3.050 τ.μ.
Στο οικόπεδο προτείνονται επίσης ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις και συγκεκριμένα 4 γήπεδα 5Χ5 και ένα γήπεδο αντισφαίρισης. Τα γήπεδα 5Χ5 σχεδιάζονται στη δυτική πλευρά του οικοπέδου, προσανατολισμένα στον άξονα βορρά-νότου, με μικρή απόκλιση 17 μοιρών από αυτόν. Στη νότια πλευρά τους κατασκευάζονται κερκίδες 200 θεατών από οπλισμένο σκυρόδεμα. Στο νότιο τμήμα του οικοπέδου προτείνεται η κατασκευή των χώρων εξυπηρέτησης των γηπέδων, δηλαδή κτίριο αποδυτηρίων και κτίριο ιατρείου και χώρων υγιεινής κοινού. Τα δυο κτίρια έχουν επιφάνεια 215,48 τ.μ. Προτείνεται η κατασκευή μικρής παιδικής χαράς.
Η συνολική δομημένη επιφάνεια είναι 3.265,48 τ.μ. Ο ακάλυπτος χώρος που απομένει είναι 20.434,43 τ.μ., από τα οποία 10.000 τ.μ. φυτεύονται με δέντρα και χαμηλή βλάστηση. Κατασκευάζονται 325 θέσεις στάθμευσης (υπαίθριες και στεγασμένες), από τις οποίες οι 16 προορίζονται για ΑΜΕΑ.
Το συνολικό κόστος του εν λόγο Αθλητικού Κέντρου θα είναι περίπου 9.000.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ). Τονίζεται ότι η χρηματοδότηση θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από πόρους της Περιφέρειας Αττικής.
Αντιδράσεις από τις παρατάξεις της μειοψηφίας
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νίκο Χιωτάκη, βάσει επιστολής του που διαβάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, περί της αλλαγής χρήσεων του αθλητικού χώρου από κολυμβητήριο σε γήπεδο μπάσκετ διεθνών προδιαγραφών, «στόχος για τον αθλητικό χώρο στο Τρίγωνο Φραγοπούλου που αποφασίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο ενέκρινε τη μελέτη και την προγραμματική σύμβαση με την περιφέρεια Αττικής, ήταν η ήπια χρήση. Γι’ αυτό υπερψηφίζουμε το αποτέλεσμα της δημόσιας διαβούλευσης των πολιτών και την εισηγητική απόφαση του Συμβουλίου της Δημοτικής Ενότητας Κηφισιάς για τη διατήρηση της νόμιμης χρήσης του κολυμβητηρίου και όχι την κατασκευή φαραωνικού για την περιοχή γηπέδου μπάσκετ 3.000 θέσεων διεθνών προδιαγραφών».
Ο επικεφαλής της ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ, Παναγιώτης Κανακάκης, έκανε λόγο για «προσπάθεια προεκλογικής στήριξης στον πρώην περιφερειάρχη Γ. Σγουρό», ο οποίος έδωσε το έργο στον Δήμο το 2014, ενώ τάχθηκε υπέρ της διάθεσης ποσού περίπου 900.000 ευρώ για διαμόρφωση του χώρου σε χώρο ήπιας άθλησης και περιπάτου με μικρότερα γήπεδα και το υπόλοιπο ποσό της σύμβασης, εφόσον αυτό καταστεί δυνατό, να διατεθεί για αναγκαία έργα σε σχολεία, αγωγούς ομβρίων, παιδικές χαρές, κ.α., καθώς «οι μεγάλες αθλητικές εγκαταστάσεις έχουν τεράστιο λειτουργικό κόστος και δημιουργούν περιβαλλοντικά και κυκλοφοριακά προβλήματα», όπως επισήμανε ο ίδιος.