Με την επίσκεψή του στην Αμοργό ξεκίνησε πρόσφατα το πιλοτικό πρόγραμμα «Καρκίνος & Τώρα Τι?» από το «Άγγιγμα Ζωής» Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Κοινωνικής Φροντίδας στην Κηφισιά, στα πλαίσια της δράσης «Υποστήριξη ογκολογικών ασθενών σε απομακρυσμένες περιοχές». Η υλοποίηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης» που συγχρηματοδοτείται από το ΤΙΜΑ Kοινωφελές Ίδρυμα, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και τη Φιλανθρωπική Οργάνωση Hellenic Hope.
Στόχος της πρώτης αυτής επίσκεψης είναι η μελέτη και καταγραφή των περιστατικών, αλλά και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι ογκολογικοί ασθενείς του νησιού και οι οικογένειές τους.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, το «Άγγιγμα Ζωής» θα συναντηθεί με κρατικούς και θεσμικούς φορείς, τοπικούς ιατρούς, ασθενείς και κατοίκους.
Το πρόγραμμα θα πλαισιωθεί από δύο ενημερωτικές ομιλίες με θέμα «Ενημέρωση – Πρόληψη – Αντιμετώπιση», εστιάζοντας στην σημασία της έγκαιρης πρόληψης και θα ακολουθήσει ανοιχτός διάλογος όπου οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τους προβληματισμούς και τα ερωτήματά τους σε ιατρικά θέματα, όπως και να ενημερωθούν για τις δράσεις του οργανισμού.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση: «Η ομάδα μας πλαισιώθηκε από τον Παθολόγο Γηρίατρο κ. Κωνσταντίνο Στολάκη και την Ειδ. Χειρούργο κα Νένα Δεσκουλίδη, από το Ογκολογικό Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.
Παράλληλα θα διεξήχθη δερματολογικός έλεγχος αλλά και ιατρική εξέταση σε όποιον το επιθυμεί.
Από το 2013, η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Κοινωνικής Φροντίδας «Άγγιγμα Ζωής» (www.agigmazois.gr), προσφέρει δωρεάν καινοτόμες υπηρεσίες υποστήριξης σε ασθενείς καρκίνου. Παράλληλα, στοχεύει στη μείωση εμφάνισης νέων ογκολογικών περιστατικών καθώς και στην αναχαίτιση της εξέλιξης της νόσου, μέσα από την ενημέρωση για έγκαιρη πρόληψη και αντιμετώπιση.
Έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι κατά το 2020 θα παρουσιάζονται κάθε χρόνο 20.000.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου. Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι στο εγγύς μέλλον η Γενετική και η Μοριακή Βιολογία με νέες τεχνικές και μεθόδους θα θεραπεύσουν ριζικά όλα τα Νοσήματα Φθοράς μεταξύ των οποίων είναι και ο καρκίνος.
Έτσι προς το παρόν επιβάλλεται και είναι υποχρέωση κάθε πολίτη προς τον εαυτόν του, την οικογένεια και τους φίλους του, προς την κοινωνία στην οποία ζει, να υποβάλλεται στον οριζόμενο προσυμπτωματικό έλεγχο. Η αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης ορισμένων καρκίνων στις δυτικές κοινωνίες, σχετίζεται με τις αλλαγές που συντελούνται στον τρόπο ζωής των ανθρώπων τις τελευταίες δεκαετίες.
Οι παράγοντες που συμμετέχουν στην εμφάνιση του καρκίνου είναι το κάπνισμα, η υποκινητικότητα, η παχυσαρκία, η υπερβολική κατανάλωση θερμίδων και η λήψη υψηλών ποσοτήτων λιπαρών τροφών, καθώς και επεξεργασμένων σακχάρων. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι η υποκινητικότητα και η παχυσαρκία ευθύνονται για 3-4 στους 10 καρκίνους του στήθους, του παχέος εντέρου, του ενδομητρίου, του οισοφάγου και του νεφρού.
Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου αυξάνεται με την ηλικία και επειδή πλέον οι άνθρωποι ζουν περισσότερα χρόνια από πριν, με καλύτερη ποιότητα ζωής, λόγω της προόδου του τεχνολογικού πολιτισμού και κυρίως της ιατρικής επιστήμης, ο καρκίνος θα αποτελέσει ένα σοβαρό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπισθεί για την ελάττωση της συχνότητάς του και συνεπώς και της θνησιμότητας.
«Η πρόληψη του καρκίνου είναι δυνατή»
Οι μισοί από τους ανθρώπους που θα αναπτύξουν καρκίνο θα χάσουν την ζωή τους από τη νόσο αυτή γιατί η διάγνωση γίνεται σε προχωρημένο στάδιο. Η πρόληψη του καρκίνου είναι δυνατή. Για το 50% περίπου των καρκίνων γνωρίζουμε τις αιτίες που τους προκαλούν, όπως συνήθειες και τρόπος ζωής-περιβαλλοντικοί παράγοντες- διατροφή- κοινωνικές και πολιτιστικές πρακτικές.
Η πρώιμη διάγνωση είναι εξαιρετικά σημαντική, για αυτό και η αποφυγή όλων των παραγόντων κινδύνου ανάπτυξης του καρκίνου αποτελεί την πρωτογενή πρόληψη. Είναι σημαντικό επίσης το γεγονός ότι η σωστή αντιμετώπιση εγνωσμένων προ-καρκινικών καταστάσεων μπορεί επίσης να προλάβει τον καρκίνο.
Ο φόβος και η άγνοια για τα σημεία και συμπτώματα του καρκίνου ή των προκαρκινικών καταστάσεων είναι παρ’ όλα αυτά συχνοί, ενώ και από τη φύση του ο καρκίνος μπορεί να είναι ύπουλος και να ανιχνεύεται δύσκολα χωρίς παρεμβάσεις πληθυσμιακού ελέγχου.
Δεύτερη αιτία θανάτου ο καρκίνος
Στην Ελλάδα, ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά. Ένας στους τέσσερις Έλληνες θα πεθάνει από καρκίνο. Όμως ο καρκίνος μπορεί να νικηθεί. Οι περισσότεροι και πιο συχνοί καρκίνοι, όπως είναι ο καρκίνος του πνεύμονα, του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου, του προστάτη, του δέρματος κ.α. μπορούν να προληφθούν γιατί οφείλονται σε εξωγενείς κυρίως παράγοντες.
Δυστυχώς όμως, οι Έλληνες είναι πρωταθλητές στο κάπνισμα, στην έλλειψη φυσικής άσκησης, στην παχυσαρκία, ενώ η διατροφή τους απέχει κατά 50% περίπου από τα πρότυπα της Μεσογειακής Διατροφής. Γι’ αυτό άλλωστε οι θάνατοι από καρκίνο στην Ελλάδα την τελευταία 20ετία παραμένουν σταθεροί, παρά την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης, ενώ στη Δ. Ευρώπη μειώνονται συνεχώς.
Οι περισσότεροι Έλληνες δεν πραγματοποιούν τις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις για τη διάγνωση ορισμένων καρκίνων πριν την εκδήλωση συμπτωμάτων. Η πρόληψη, η ενημέρωση, η έγκαιρη αναγνώριση & διάγνωση καθώς και τα οργανωμένα προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου, είναι τα μόνα όπλα τ