Στην κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Κηφισιάς στο Δημαρχείο, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου η πολιτιστική εκδήλωση – παράσταση που οργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς με θέμα «Η Τέχνη της Αντίστασης». Τα επιπλέον καθίσματα που είχε φροντίσει να φέρει η Επιτροπή δεν έφτασαν, έτσι τουλάχιστον 50 άτομα παρακολούθησαν όρθιοι μια παράσταση 2,5 ωρών, χωρίς διακοπή και χωρίς να φύγει κανείς μέχρι το τέλος.
Η παράσταση ήταν κατά γενική ομολογία εξαιρετική. Άνθρωποι όλων των ηλικιών έφυγαν μετά το τέλος της, εντυπωσιασμένοι από την αρτιότητα μιας πολύπλευρης εκδήλωσης που οργανώθηκε με σκληρή εθελοντική δουλειά, πλουσιότεροι σε γνώση για το θέμα της εκδήλωσης, κάποιοι συγκινημένοι και πάντως όλοι με ανεβασμένο το φρόνημα.
Η εκδήλωση άρχισε με σύντομο χαιρετισμό της Δήμητρας Δαλιέτου, εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα, που εξήγησε τους τρεις λόγους που επιλέχτηκε το συγκεκριμένο θέμα, ενόψει της 28ης Οκτωβρίου:
* Την κατάδειξη του ότι η αντίσταση είναι δυνατή ακόμα και στις χειρότερες δυνατές συνθήκες, και ότι απέναντι στο φόβο και την απογοήτευση, η οργάνωση και αγώνας είναι και σήμερα ο δρόμος.
* Την ανάγκη αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας, απέναντι στην προσπάθεια διαστρέβλωσής της που επιχειρείται από πολλές πλευρές. Είναι μια εκδήλωση γνώσης.
* Την επισήμανση ότι η αντιστασιακή τέχνη δημιουργήθηκε και από το λαό συναντώντας την πνευματική πρωτοπορία του τόπου. Αυτή είναι ακριβώς και η ανάγκη του σήμερα.
Η παράσταση
Τα κεφάλαια που κάλυψε η παράσταση ήταν: Το τραγούδι, με ειδική αναφορά στο αντάρτικο και το ρεμπέτικο, Οι εικαστικοί της αντίστασης, Οι φωτογράφοι της αντίστασης, Το Θέατρο του Βουνού, με ειδική αναφορά στο κουκλοθέατρο, Η συμβολή της ΕΠΟΝ στην τέχνη της αντίστασης, Η ποίηση και η πεζογραφία.
Ειδική αναφορά έγινε στη «μάχη του Κεφαλαρίου», με το συνδημότη μας Κώστα Μαραγκουδάκη, που συμμετείχε στη μάχη 19χρονος τότε, να μας την περιγράφει μέσα από βίντεο που προβλήθηκε.
Σε κάθε κεφάλαιο υπήρχε αφήγηση (από 7 αφηγητές), απαγγελίες ποιημάτων και αποσπασμάτων από λογοτεχνικά έργα, μαρτυρίες, βίντεο (αποσπάσματα από σχετικά ντοκιμαντέρ), ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης προβάλλονταν slides με φωτογραφίες, εικαστικά, έντυπα της εποχής και άλλο υλικό σχετικό με τα τεκταινόμενα.
Τραγούδια εκτελέστηκαν ζωντανά από μικρή ορχήστρα, ενώ χορευτές χόρεψαν τραγούδια της εποχής, από Απτάλικο και Πεντοζάλι μέχρι Χασαποσέρβικο.
Επίσης παρουσιάστηκαν δυο μονόπρακτα: «Το πρόστιμο του δασικού» του Γιώργου Κοτζιούλα και «Η Αθήνα παλεύει» του Χάρη Σακελλάριου.
Στο τέλος της εκδήλωσης προβλήθηκε το βίντεο Ανεμολόγιο Αγώνων, δημιουργία της Επιτροπής Αγώνα Κηφισιάς, με αναδρομή των αγώνων του ελληνικού λαού από το τέλος του εμφυλίου μέχρι και σήμερα, κάτι που έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο την παράσταση. Η μουσική υπόκρουση στο βίντεο ήταν το «Ανεμολόγιο» του Θάνου Μικρούτσικου σε στίχους Κώστα Τριπολίτη, σε εκτέλεση από τον ίδιο το συνθέτη. Η αντίθεση ανάμεσα στον «απαισιόδοξο» στίχο που αναγγέλλει «το τέλος της ιστορίας» και των οραμάτων και την αισιόδοξη πραγματικότητα των αγώνων που συνεχίζονται και τον διαψεύδουν, ήταν εμφανής.
Το κοινό αποθέωσε τους νεαρούς συντελεστές, ενώ ακουγόταν το «Λαέ μη σφίγγεις άλλο το ζωνάρι» (από «Το Μεγάλο μας Τσίρκο») και οι στίχοι του προβάλλονταν στην οθόνη.
Λεπτομέρειες και βίντεο από την παράσταση, θα βρείτε στο ιστολόγιο της Επιτροπής Αγώνα Κηφισιάς.