Με σκοπό την ενημέρωση των γονέων αλλά και την δημιουργική απασχόληση των παιδιών την περίοδο της εξάπλωσης του κορωνοϊού οι Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί σταθμοί του Δήμου Κηφισιάς προχώρησαν μέσα στην εβδομάδα στην δημιουργία blog στο ιντερνέτ στην παρακάτω διεύθυνση https://paidikoistathmoidimoukifissias.blogspot.com.
Πρόκειται για μία έξυπνη πρωτοβουλία που μπορεί να κάνει την υποχρεωτική διαμονή μικρών και μεγάλων στο σπίτι λίγο πιο ευχάριστη .Μέσα από το blog προτείνονται δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης, όπως παιχνίδια μνήμης, εικαστικά κ.α.
Την ίδια στιγμή παρέχονται χρήσιμες συμβουλές για τους γονείς για τον τρόπο που θα πρέπει να μιλήσουν στα μικρά παιδιά για αυτή την κατάσταση που βιώνουμε όλοι μας το τελευταίο διάστημα, η οποία έχει αλλάξει ριζικά την καθημερινότητα όλων μας. Επίσης όσοι «επισκεφτούν» το blog μπορούν να βρουν πληροφορίες και συμβουλές για την παραμονή των εφήβων στο σπίτι, τώρα που τα σχολεία είναι κλειστά.
Παράλληλα οι αρμόδιοι των παιδικών σταθμών προχώρησαν στην δημιουργία γραμμών-κόμβων υποστήριξης-ενημέρωσης για την παροχή συμβουλευτικών και ψυχολογικών υπηρεσιών. Αυτή γίνεται καθημερινά από τις 09:00 μέχρι τις 14:00 από ψυχολόγους και παιδίατρους των παιδικών σταθμών στα τηλέφωνα: 210-8018864 (κα. Βέργου), 210-8077137(κα. Σελιάμη) και 210- 8000832 (κα. Γεωργιλάκη).
Οι συμβουλές των ψυχολόγων των Παιδικών Σταθμών
Με ανάρτησή τους οι ψυχολόγοι των παιδικών σταθμών του Δήμου Κηφισιάς επισημαίνουν ότι οι αλλαγές στην καθημερινότητα δημιουργούν κλίμα ανησυχίας. Αυτό σε συνδυασμό με την μείωση της κοινωνικής ζωής της οικογένειας προκαλεί άγχος και ερωτηματικά στα παιδιά.
Οι ψυχολόγοι για το θέμα τονίζουν τα παρακάτω:
-Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι στην προσχολική ηλικία τα συναισθήματα των παιδιών καθορίζονται από τα συναισθήματα εκείνων που τα προσέχουν. Επομένως εάν αισθάνεστε ότι έχετε τον έλεγχο της κατάστασης δημιουργείται ένα κλίμα ηρεμίας και ασφάλειας για τα παιδιά. Οπότε είναι απαραίτητο να παραμένετε ψύχραιμοι και καθησυχαστικοί.
-Τα παιδιά μπορεί να θέλουν να σας μιλήσουν για τους φόβους τους και τις ανησυχίες τους και να έρθετε αντιμέτωποι με δύσκολες ερωτήσεις. Επιτρέψτε στα παιδιά να εκφραστούν και καθησυχάστε τα για την υγεία της οικογένειας τους.
Πως μιλάμε στα παιδιά για τον κορωνοϊό
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ενότητα του blog των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, στο οποίο δίνονται συμβουλές για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει οι γονείς να μιλήσουν στα παιδιά για τον κορωνοϊό.
Σύμφωνα με την σχετική ανάρτηση το πρώτο είναι να ενημερωθούν οι γονείς για το θέμα από αξιόπιστες και έγκυρες πηγές. Τονίζουν ότι πρέπει να μιλήσουν στα παιδιά για τον ιό με ψυχραιμία,, αποφεύγοντας να τους μεταδώσουν τους φόβους τους.
-Σε γλώσσα απλή και κατανοητή, αντίστοιχη της ηλικίας τους, εξηγούμε στα παιδιά τι είναι ο κορονοιός. Για παράδειγμα, τον περιγράφουμε σαν μια μορφή γρίπης ή κρυολογήματος ή πιο απλά σαν ένα μικρόβιο και εξηγούμε στα παιδιά πως μπορούμε να το κολλήσουμε. Τους επισημαίνουμε πως το ευτυχές είναι, ότι πολύ λίγα παιδιά έχουν αρρωστήσει, και από αυτά η πλειοψηφία αποτελούν ελαφρές περιπτώσεις.
-Δεδομένου ότι στη προσχολική ηλικία το πιο σημαντικό είναι η αίσθηση της ασφάλειας εξηγούμε στα παιδιά πως ούτε τα ίδια ούτε εμείς κινδυνεύουμε να αρρωστήσουμε σοβαρά. Χωρίς να ωραιοποιούμε την κατάσταση, αλλά ούτε και να τρομάζουμε τα παιδιά εξηγούμε πως από αυτή την ασθένεια κινδυνεύουν περισσότερο οι ευπαθείς ομάδες (άρρωστοι άνθρωποι και ηλικιωμένοι).
-Λέμε επίσης πως ακόμα και αν κάποιος νοσήσει δε σημαίνει πως δεν μπορεί να γίνει καλά, αποφεύγοντας να αναφερθούμε στο ενδεχόμενο μακροχρόνιας νοσηλείας ή και θανάτου ατόμων που νοσούν. Περιορίζουμε την έκθεση των παιδιών σε εικόνες και ειδήσεις από την τηλεόραση. Οι ειδήσεις γύρω από τον ιό μπορεί να τα τρομάξουν.
-Γενικότερα μιλάμε στα παιδιά για αυτά που μπορούμε να ελέγξουμε και όχι για σενάρια που αναφέρονται στην εξέλιξη του ιού.
-Μιλώντας στα παιδιά για τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, τα παιδιά θα νιώσουν ότι έχουν καλύτερο έλεγχο της κατάστασης και δε θα ανησυχούνε τόσο.
-Βοηθάμε τα παιδιά να καταλάβουν ότι οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί είναι για την ασφάλεια τους, και η παραμονή στο σπίτι είναι για την προστασία τους. Αναφερόμαστε έτσι στους κανόνες υγιεινής που πρέπει να τηρούν και εξηγούμε πως για κάποιο διάστημα πρέπει να αποφεύγουμε κυρίως τους κλειστούς και πολυσύχναστους χώρους, όπως επίσης και τη συναναστροφή με ευπαθείς ομάδες, δεδομένου ότι αυτές κινδυνεύουν περισσότερο να κολλήσουν τον ιό.
-Μετά το πέρας της συζήτησης φροντίζουμε να καταπιαστούμε με ευχάριστες δραστηριότητες, περνώντας στα παιδιά το μήνυμα πως η ανησυχία δε θα μας ακινητοποιήσει. Κρίνεται επίσης σημαντικό να ενημερώσουμε και τα άτομα του κοντινού μας περιβάλλοντος για τον τρόπο που μιλήσαμε στα παιδιά για τον ιό, ούτως ώστε και εκείνα να ακολουθήσουν αντίστοιχη τακτική.
Όπως σημειώνουν οι ψυχολόγοι: «Εξίσου σημαντική είναι η διατήρηση της καθημερινής ρουτίνας. Προσπαθήστε όσο το δυνατόν περισσότερο να τηρείτε σταθερές ώρες ύπνου, φαγητού και δραστηριοτήτων. Αποφεύγοντας τη συχνή και υπερβολική έκθεση των παιδιών στις οθόνες μέσα στην ημέρα προωθούμε εναλλακτικούς τρόπους διασκέδασης και δημιουργικής απασχόλησης. Παράλληλα δραστηριότητες που μπορούν να πραγματοποιηθούν εντός του σπιτιού και άλλες σε υπαίθριο, αλλά όχι πολυσύχναστο χώρο εκτονώνουν και ενισχύουν με ευχάριστο τρόπο τη ψυχοσυναισθηματική και σωματική τους ανάπτυξη».
Κάτω από αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες έχει μεγάλη σημασία η οικογενειακή συνοχή. Μπορείτε δηλαδή να εκμεταλλευτείτε θετικά τις συνθήκες περνώντας αρκετό χρόνο με τα παιδιά σας και συσφίγγοντας τους οικογενειακούς δεσμούς. Έτσι και αυτά θα νιώσουν ασφάλεια. Ας εκμεταλλευτούμε λοιπόν το δώρο του χρόνου περνώντας τον με τους πιο σημαντικούς ανθρώπους της ζωή μας.
Οδηγίες για την παραμονή των παιδιών στο σπίτι
Εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, οι παιδίατροι των παιδικών Σταθμών του Δήμου Κηφισιάς συστήνουν:
-Αποφυγή των συναθροίσεων και του συγχρωτισμού οπουδήποτε (π.χ. παιδικές χαρές, καταστήματα, supermarket).
-Αποφυγή ομαδικών εξωσχολικών δραστηριοτήτων, αποθάρρυνση συναντήσεων σε σπίτια φίλων, εστιατόρια ή εμπορικά κέντρα.
-Ενθάρρυνση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων εξ αποστάσεως (e-learning).
-Αποφυγή επαφής με άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες (γιαγιάδες, παππούδες, άτομα με προβλήματα υγείας).
-Συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι ή αλκοολούχο διάλυμα.
-Κάλυψη του βήχα ή του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο και απόρριψη στα απορρίμματα. Αν αυτό δεν είναι διαθέσιμο, με το εσωτερικό του αγκώνα.
-Αποφυγή αγγίγματος ματιών, μύτης και στόματος.
-Αποφυγή στενής επαφής (χειραψίες, αγκαλιές και φιλιά) καθώς και αποφυγή επαφής με άτομα που έχουν συμπτώματα λοίμωξης.
«Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων, παραμονή στο σπίτι και επικοινωνία με ιατρό ή με τον ΕΟΔΥ» καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους οι ψυχολόγοι των παιδιών σταθμών του Δήμου Κηφισιάς.
Προτεινόμενες δραστηριότητες για τα παιδιά
Μία σειρά από έξυπνες και δημιουργικές δραστηριότητες για τα παιδιά προτείνουν στο blog του παιδικών σταθμών οι ειδικοί ψυχολόγοι. Ορισμένες από αυτές είναι οι παρακάτω:
Για αρχή μπορείτε να φτιάξετε ένα ημερολόγιο για τις μέρες που θα είσαστε στο σπίτι, να το διακοσμήσουν όπως θέλουν τα ίδια και να διαλέξετε μαζί τι δραστηριότητες θα κάνετε κάθε μέρα. Έτσι θα καταφέρετε να οργανώσετε σωστά τον χρόνο σας και τα παιδιά θα γνωρίζουν και θα περιμένουν με ανυπομονησία την κάθε δραστηριότητα.
Επίσης, μπορείτε να φτιάξετε μαζί με τα παιδιά σας τα αγαπημένα τους γλυκίσματα όπως μπισκότα, κέικ και cakepops. Βρείτε συνταγές που απευθύνονται σε παιδιά της ηλικίας τους. Φτιάξτε ζυμάρι και δώστε το να ζυμώσουν και να εξασκήσουν την λεπτή τους κινητικότητα. Ακόμα μπορείτε να διοργανώστε έναν μικρό διαγωνισμό χορού και να ορίστε ένα έπαθλο για μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Επίσης μπορείτε να παίξτε το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού και κρύψτε αντικείμενα σε όλο το σπίτι.
Διαβάστε με τα παιδιά σας το αγαπημένο τους παραμύθι ,μετά διαλέξτε ρόλους και παίξτε με θεατρικό παιχνίδι το παραμύθι ξανά από την αρχή με πρωταγωνιστές εσάς τους ίδιους. Ενδιαφέρον θα είχε να αλλάζετε τους ρόλους κάθε φορά για να γίνεται ακόμα πιο διασκεδαστικό.
Επίσης μπορείτε να φτιάξτε μουσικά όργανα από ανακυκλώσιμα υλικά. Κουτιά από γάλα, δημητριακά, ρολό χαρτί και ότι άλλο βρεθεί που μπορεί να σας κάνει δημιουργικούς. Ψάξτε και βρείτε φωτογραφίες από τα παιδικά σας χρόνια καθώς και φωτογραφίες των παιδιών σε μικρές ηλικίες. Συζητήστε μαζί τους και συγκρίνετε τι κάνατε εσείς όταν ήσασταν παιδιά με το τι κάνουν τα ίδια τώρα, όπως ποια παιχνίδια παίζατε , τι φαγητά σας άρεσαν κ.τ.λ.
Παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια! Η ενασχόληση των παιδιών με τα επιτραπέζια παιχνίδια συντελεί στην συγκέντρωση, τη συνεργασία, την ακολούθηση κανόνων και ταυτόχρονα στην εμπλοκή τους με μαθηματικές και γλωσσικές δραστηριότητες αλλά και στην ψυχαγωγία όλης της οικογένειας. Ακούστε παραμύθια από CD . Υπάρχουν πολλά στο εμπόριο με νέα και πιο κλασσικά παραμύθια.
Για περισσότερες έξυπνες δραστηριότητες για τα παιδιά μπορείτε να επισκεφτείτε https://paidikoistathmoidimoukifissias.blogspot.com.