Σε ειδική εκδήλωση που φιλοξένησε το Υπουργείο Εσωτερικών την Τετάρτη (27 Νοεμβρίου) ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τους υπουργούς Εσωτερικών και Παιδείας,Τάκη Θεοδωρικάκο και Νίκη Κεραμέως, αντίστοιχα, βράβευσαν τους 21 μαθητές που διακρίθηκαν στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, που πραγματοποιήθηκε στο Γκιορ της Ουγγαρίας από τις 8 μέχρι τις 10 Νοεμβρίου.
Μεταξύ αυτών που βραβεύθηκαν ήσαν και οι μαθητές των Αρσακείων – Τοσιτσείων Δημοτικών Σχολείων Εκάλης, Γιώργος Καστρίτης και Φίλιππος Σίνγκερ, που κατέκτησαν τη 2η θέση και το ασημένιο μετάλλιο στην Ολυμπιάδα με το project «Άλεξ, το έξυπνο αρκουδάκι» και η προπονήτριά τους, Πωλίνα Πλουμιδάκη, η οποία μαζί με τη διευθύντρια του Α΄ Δημοτικού,ΕλισάβετΒιτζηλαίου, συνόδευσαν τα παιδιά.
Το Αρσάκειο τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν και να συζητήσουν με την υπουργό Παιδείας για την εργασία τους, το σχολείο και το μάθημα της ρομποτικής, προτείνοντάς της, μάλιστα, να μπει σε όλα τα σχολεία, γεγονός που ανέφερε στην ομιλία της.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος και οι γενικοί γραμματείς του Υπουργείου Μιχ. Σταυριανουδάκης (Εσωτερικών και Οργάνωσης), Βιβή Χαραλαμπογιάννη (Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα) και Αθανάσιος Μπαλέρμπας (Ιθαγένειας), ενώ στην εκδήλωση η Χορωδία του Υπουργείου Εσωτερικών ερμήνευσε τραγούδια Ελλήνων και ξένων συνθετών.
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Το εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να κρατά ζωντανή την περιέργεια των παιδιών»
Το σχέδιό του για το σχολείο του μέλλοντος περιέγραψε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη βράβευση μαθητών που διακρίθηκαν στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής. Απευθυνόμενους στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, αλλά και τους γονείς, τόνισε ότι γνωρίζει ότι η επιτυχία ήρθε μετά από πολλή προσπάθεια και κόπο.Επισήμανε ότι πιστεύει πολύ στην εκπαιδευτική ρομποτική, προσθέτοντας ότι θα στηρίξει την πρωτοβουλία του Υπουργείου, τέτοιου είδους θεματικές δραστηριότητες να ενταχθούν με πιο ενεργό, με πιο συστηματικό τρόπο στα προγράμματα των σχολείων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του, είπε μεταξύ άλλων: «Μπροστά σας και μπροστά μας ανοίγεται ένας νέος κόσμος γεμάτος προκλήσεις, γεμάτος ευκαιρίες, γεμάτος κινδύνους. Προσωπικά, πιστεύω ότι η τεχνολογία, η ευρηματικότητα, η καινοτομία θα μπορέσει να δώσει πολλές λύσεις στα μεγάλα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.
Εσείς κληθήκατε να αντιμετωπίσετε, στο δικό σας πεδίο, κάποια από τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν σήμερα οι πόλεις. Πώς οι έξυπνες πόλεις μπορούν να κάνουν τις ζωές μας όλο και καλύτερες, όλο και πιο εύκολες. Αντίστοιχα, στη μεγάλη κλίμακα, η τεχνολογία είναι αυτή που θα μας επιτρέψει – και το πιστεύω αυτό ακράδαντα – να αντιμετωπίσουμε τεράστια προβλήματα, όπως το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Και πιστεύω ότι αν πρέπει κάτι να κάνουμε στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, είναι να κρατάμε ζωντανή την περιέργεια των νέων παιδιών, των νέων ανθρώπων, των νέων πολιτών.
Γι’ αυτό και η Παιδεία για εμάς, για εμένα, για την υπουργό, για τους υπουργούς δεν είναι απλά μια διαδικασία στείρας αποστήθισης. Δεν είναι απλά μια διαδικασία με την οποία αντιλαμβανόμαστε τη γνώση ως κάτι το οποίο μαθαίνουμε για να το μεταφέρουμε στη συνέχεια σε μία κόλλα χαρτί στον προφορικό μας λόγο. Είναι κάτι πολύ παραπάνω η γνώση στον σημερινό κόσμο και ακριβώς αυτήν την ευρεία γνώση, αυτές τις δεξιότητες που τόσο χρήσιμες θα σας είναι ότι και αν επιλέξετε να κάνετε, θέλουμε να καλλιεργήσουμε μέσα από το σχολείο του μέλλοντος, έτσι όπως, τουλάχιστον, το οραματιζόμαστε..».
Ολοκληρώνοντας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι χρέος της πολιτείας είναι ακριβώς αυτούς τους καθηγητές, τους δασκάλους που θέλουν να κάνουν περισσότερα πράγματα, που θέλουν να πειραματιστούν -σε συνεργασία με τα παιδιά και με τους γονείς- να τους δοθεί η ευκαιρία και η δυνατότητα να το κάνουν.
Tι είπαν Τάκης Θεοδωρικάκος και Νίκη Κεραμέως κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης
Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, στην αρχή της ομιλίας του τόνισε ότι τα παιδιά μας έκαναν υπερήφανους με τις διακρίσεις τους στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής. Επισήμανε ότι τα παιδιά πέτυχαν κάτι σπουδαίο, σε έναν τομέα που σχετίζεται ευθέως με την έρευνα και την τεχνολογία. «Ανταγωνιστήκατε με μεγάλη επιτυχία παιδιά από χώρες που βρίσκονται πολύ μπροστά σε αυτούς τους τομείς. Αυτό σημαίνει πολλά. Πρώτα απ’ όλα ότι έχετε ικανότητες, δεξιότητες που καλλιεργείτε ακόμη περισσότερο με σκληρή δουλειά και μεθοδική προσπάθεια.Έχετε θέληση, δημιουργικότητα, φαντασία, ομαδικότητα. Συνεργάζεστε αποτελεσματικά, αξιοποιείτε την επικοινωνία με τους δασκάλους σας, τη γνώση, την εμπειρία τους» είπε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Εσωτερικών στη συνέχεια της ομιλίας του μεταξύ άλλων τόνισε: «Όσα έχετε πετύχει αποτελούν πηγή έμπνευσης και παράδειγμα δημιουργικότητας για όλους. Η διαδρομή σας και οι επιτυχίες σας αλλά και οι γνώσεις που αποκτάτε μέσω της ρομποτικής και της ανταλλαγής πληροφοριών με συνομήλικους σας από άλλες χώρες, σας κάνουν από μικρή ηλικία πολίτες του κόσμου. Στην πορεία σας, όπου και αν τελικά καταλήξετε, μη ξεχάσετε ποτέ από πού ξεκινήσατε. Μη λησμονήσετε την πατρίδα και τον τόπο που σας γέννησε. Γιατί η πατρίδα μας στην προσπάθειά της για αναγέννηση, για να σταθεί και πάλι στα πόδια της και να σηκωθεί ψηλά, έχει ανάγκη όλους τους Έλληνες. Προ πάντων όμως έχει ανάγκη εσάς και τις γνώσεις σας. Γιατί η δική σας γενιά θέλουμε να ζήσει εδώ, στην Ελλάδα. Να είστε οι πρωτοπόροι μιας πατρίδας πιο φωτεινής. Εσείς μπορείτε να πάτε την Ελλάδα πολύ ψηλά!
Να την κάνετε διεθνές κέντρο γνώσης, έρευνας, καινοτομίας, όπως αγωνίζεται ο πρωθυπουργός και η υπουργός Παιδείας. Αυτός είναι ένας βασικός στόχος και της κυβέρνησής μας. Και όπως μας κάνετε περήφανους με τις διακρίσεις σας, όλοι οι Έλληνες που είμαστε περήφανοι για την ιστορία της χώρας μας, να γίνουμε περήφανοι για την ιστορία που όλοι μαζί θα γράψουμε».
Από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, έδωσε συγχαρητήρια σους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς για την προσπάθεια και τη συμμετοχή. Τόνισε ότι τέτοιες επιτυχημένες δράσεις, ενδυναμώνουν την απόφαση που έχει πάρει η κυβέρνηση να ενισχύσει τα σχολεία, να τα δει ευρύτερα από έναν απλό φορέα μεταλαμπάδευσης γνώσεων.
Η Νίκη Κεραμέως επισήμανε ότι για την κυβέρνηση η αποστολή του σχολείου δεν είναι μόνο να μαθαίνει γράμματα με την κλασική έννοια του όρου. «Αποστολή του σχολείου είναι να βγάζει στη κοινωνία πιο σφαιρικά διαμορφωμένους πολίτες. Πολίτες με μία ευρύτερη διαπαιδαγώγηση και για αυτόν ακριβώς τον λόγο έχουμε αποφασίσει και ήδη μελετούμε την εισαγωγή νέων θεματικών στο σχολείο. Νέες θεματικές που επενδύουν σε αυτό που λέμε ήπιες δεξιότητες και ψηφιακές δεξιότητες. Νέες θεματικές που έχουν να κάνουνε και με την ρομποτική.
Γι’ αυτό λοιπόν εργαζόμαστε ήδη για μία ευρύτερη εφαρμογή της Ρομποτικής στα σχολεία. Πρέπει να σας πω λοιπόν, προς μεγάλη μου χαρά, ο Φίλιππος και ο Γιώργος που κάθονται δίπλα μου, μόλις τους ρώτησα αν θα συμφωνούσαν ότι η Ρομποτική θα εφαρμόζεται σε περισσότερα σχολεία και περισσότερες ώρες, η απάντηση ήταν «ναι, θα ήτανε πάρα πολύ ωραίο»» κατέληξε η υπουργός Παιδείας.
Γιάννης Σομαλακίδης: «Η νεολαία μπορεί να μας δώσει μία χώρα που να τη ζηλεύουν οι υπόλοιπες»
Ο πρόεδρος του οργανισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης WRO Ελλάς Γιάννης Σομαλακίδης στον χαιρετισμό του τόνισε ότι η παρουσία του Πρωθυπουργού στην εκδήλωση δείχνει ότι κάτι αλλάζει. «Πάμε προς μια κατεύθυνση άλλη, αυτή που ζητάει ο καθένας μας, όπως την έχει ονειρευτεί και όπως θέλει να γίνει. Αλλά εγώ είμαι σίγουρος ότι η σημερινή νεολαία της πατρίδας μας μπορεί να μας δώσει μια χώρα που να τη ζηλεύουν οι υπόλοιπες…» τόνισε μεταξύ άλλων .