Η έκθεση των παιδιών στα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα (smartphones) και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από μικρή ηλικία, αποτελεί ένα από τα ζητήματα που απασχολούν τους γονείς τα τελευταία χρόνια.
Η πρόωρη έκθεση, συνδέεται άμεσα -σύμφωνα με αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών- με προβλήματα ψυχικής και σωματικής υγείας στα παιδιά.
Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Δήμος Κηφισιάς, αφουγκραζόμενος, όπως αναφέρει, τις σχετικές ανησυχίες και τους προβληματισμούς των δημοτών Κηφισιάς, Νέας Ερυθραίας και Εκάλης και με απόφαση του δημάρχου Βασίλη Ξυπολυτά, συμμετέχει πιλοτικά στην εκστρατεία ενημέρωσης «Περιμένουμε ως το Γυμνάσιο».
Στην ενημέρωσή της η δημοτική Αρχή Κηφισιάς σημειώνει, ότι η εκστρατεία αυτή αποτελεί μία πρωτοβουλία της ψυχοθεραπεύτριας και μητέρας Αλεξάνδρας Σιγάλα, η οποία απευθύνεται σε γονείς που ανησυχούν για τις σοβαρές παρενέργειες της χρήσης «οθονών» στην ψυχική υγεία των νέων και θα προτιμούσαν να αποφύγουν την πρόσβαση των παιδιών τους από τόσο νωρίς σε smartphones/social media.
Εν τούτοις όμως αγοράζουν smartphones στα παιδιά τους για να μπορούν να τα βρίσκουν ή επειδή πείθονται από το επιχείρημα των παιδιών τους ότι θα είναι «τα μόνα» στην τάξη χωρίς πρόσβαση στο online κομμάτι της κοινωνικής ζωής του σχολείου.
Την ίδια ώρα, ο Jon Haidt, ερευνητής, ακαδημαϊκός και συγγραφέας του “Anxious generation” («Ανήσυχη γενιά») μιλάει για «επιδημία ψυχικών ασθενειών» στους εφήβους από το 2012, αποδίδοντάς την εν μέρει στην αντικατάσταση του παιχνιδιού και της δια ζώσης επικοινωνίας και επαφής, από τις οθόνες.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Focus-Bari, το 94% των γονέων παιδιών 13 ετών, έχουν ήδη δώσει πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κατά μέσο όρο, τα παιδιά 8-12 ετών περνούν 4-6 ώρες ημερησίως μπροστά σε οθόνες, ενώ οι έφηβοι έως και 9 ώρες. Ενώ οι οθόνες μπορούν να ψυχαγωγήσουν, να διδάξουν και να απασχολήσουν τα παιδιά, η ανεξέλεγκτη χρήση μπορεί να έχει ιδιαίτερα επιβλαβείς συνέπειες.
Εμπνευσμένο από τα κινήματα “Wait Until the 8th” (ΗΠΑ) και “SmartphoneFreeChildhood” (Ηνωμένο Βασίλειο), το «Περιμένουμε ως το Γυμνάσιο» καλεί τους γονείς να δεσμευτούν, ότι θα καθυστερήσουν την πρόσβαση σε smartphones και social media τουλάχιστον μέχρι το Γυμνάσιο, αρκεί αρκετοί συμμαθητές (τουλάχιστον το 30% της τάξης) να συμμετέχουν στην ίδια δέσμευση.
Με αυτόν τον τρόπο, προστατεύονται τα χρόνια του Δημοτικού και του Γυμνασίου και παρατείνεται η παιδική ηλικία, δίνοντας στα παιδιά την ευκαιρία να αναπτυχθούν και να ωριμάσουν, χωρίς να νιώθουν απομονωμένα.
Η δημοτική Αρχή τονίζει ότι μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 1.200 γονείς από 16 σχολεία έχουν δεσμευτεί να «περιμένουν» τουλάχιστον ως το Γυμνάσιο, μεταξύ των οποίων και τρία σχολεία του Δήμου Κηφισιάς, το Δημοτικό Σχολείο Εκάλης, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς και το 2ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ερυθραίας, τα οποία συμμετέχουν πιλοτικά στην δράση.
Ειδήσεις από τη Κηφισιά – Νέα Ερυθραία – Εκάλη στο amarysia.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook