Με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στον χώρο της παιδείας στον Δήμο της Νέας Ερυθραίας, και ειδικότερα στο θέμα της μετεγκατάστασης της δημοτικής παιδικής βιβλιοθήκης, για το οποίο ο επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες Νέας Ερυθραίας» Γιάννης Τσαγκάρης είχε δηλώσει ότι «η διοίκηση δεν ασχολήθηκε σοβαρά για να βρει κάποιον άλλο χώρο», η δήμαρχος Βασιλική Ταμβάκη μίλησε στην «Α» για το έργο που έχει γίνει στον τομέα αυτό, για τα βασικά προβλήματα που έχει εντοπίσει αλλά και για το τι μέλλει γενέσθαι…
«Το σημαντικότερο έργο είναι ότι προχωρά η κατασκευή των σχολείων»
Ένας περίπου χρόνος πέρασε από το σημαντικότερο, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, έργο στον χώρο της παιδείας, το οποίο είναι η ένταξη του Δήμου σε πρόγραμμα του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων για την ανέγερση του 4ου Δημοτικού Σχολείου και την κατασκευή του 3ου Νηπιαγωγείου. Σύμφωνα με τη δήμαρχο, η προμελέτη έχει ήδη παραδοθεί στον ΟΣΚ και ο χώρος που δόθηκε από τον Δήμο είναι το Ο.Τ. 275. Σε σχετική δήλωσή του, ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Νίκος Καραφωτίου προσέθεσε: «Οι άδειες ίδρυσης δόθηκαν μετ΄ επαίνων, εφόσον ο ΟΣΚ θεώρησε ιδανική την τοποθεσία για πολλούς λόγους».
Σύμφωνα με τη δήμαρχο, μία ακόμα σημαντική πρωτοβουλία είναι το γεγονός ότι «έχουμε ελέγξει, με ιδίους πόρους, με ανάθεση που έγινε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, τη σεισμική τρωτότητα των κτηριακών εγκαταστάσεων των σχολείων». Όπως επισήμανε, τα αποτελέσματα παραδόθηκαν πρόσφατα στον Δήμο και τώρα αναμένεται η δημοσιοποίησή τους.
Μεταξύ των σημαντικότερων έργων της διοίκησης, η κ. Β. Ταμβάκη συμπεριέλαβε και τη μονιμοποίηση των σχολικών φυλάκων στα σχολεία του Δήμου, τον Νοέμβριο του 2006.
«Πολλά, αλλά χαμηλής έντασης, προβλήματα»
Σε ερώτηση της «Α» σχετικά με τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η δημοτική αρχή σε τοπικό επίπεδο, η κ. Ταμβάκη δήλωσε: «Πρόκληση για την ολοκλήρωση των δεσμεύσεων και του προγραμματισμού μας αποτελεί η ανακαίνιση και η αναβάθμιση όλων των κτηριακών εγκαταστάσεων και των τεσσάρων σχολείων, καθώς είναι κατασκευές οι οποίες έγιναν στην πόλη της Νέας Ερυθραίας από το 1930 έως το 1974».
Ως προς την επίλυση του προβλήματος, η δήμαρχος δήλωσε ότι επείγει η συνεργασία με τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων για την αναβάθμιση των παραπάνω σχολείων, ώστε να καλυφθούν οι υπάρχουσες ανάγκες.
Δεν παρέλειψε, ακόμη, να αναφερθεί στο σοβαρό πρόβλημα της χωρητικότητας και στα τέσσερα σχολεία και ειδικά στο 2ο και το 3ο Δημοτικό και το συστεγαζόμενο 3ο Νηπιαγωγείο, στο οποίο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραφωτίου, «δημιουργείται το αδιαχώρητο». Απάντηση της διοίκησης στον «συνωστισμό» που επικρατεί στα σχολεία είναι οι διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει για την κατασκευή του 4ου Δημοτικού Σχολείου και του 3ου Νηπιαγωγείου.
«Γνωρίζουμε ότι οι ανάγκες στον χώρο της παιδείας είναι απεριόριστες σε αριθμό, αλλά είναι περιορισμένες ως προς την ένταση, και άρα είναι ελεγχόμενες από την πλευρά του Δήμου» δήλωσε η κ. Ταμβάκη, η οποία υπογραμμίζει ότι το διδακτικό προσωπικό των σχολείων της πόλης βρίσκεται σε καλό επίπεδο, καθώς δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για το λειτούργημά του.
Πάντως, χαρακτηριστική είναι και η δήλωση της δημάρχου ότι «η συμβολή του Τοπικού Συμβουλίου Νέων στα προβλήματα της πόλης είναι σημαντική, καθώς το Διοικητικό Συμβούλιό του απαρτίζεται από άτομα με όραμα και με πολλή ευθύνη. Είναι παιδιά που έχουν γνώση και ευθυκρισία».
Aμάλθεια Καραλή