Την αξιοποίηση του ακινήτου που βρίσκεται στην οδό Δραγούμη 1, κοντά στον σταθμό του ΗΣΑΠ ζήτησε η ΔΕΗ από τον Δήμο Κηφισιάς σε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, με τον δήμαρχο και το Σώμα να ζητούν ως ανταποδοτικό όφελος την παραχώρηση στον Δήμο του διατηρητέου κτηρίου που βρίσκεται εντός του.
Ο κ. Χιωτάκης χαρακτήρισε «δελεαστική» τη συνολική πρόταση των υπευθύνων της ΔΕΗ, διά στόματος του Διευθυντή Υπηρεσιών Στέγασης της ΔΕΗ Κωνσταντίνου Θεμελή, ωστόσο, κατόπιν και των προτάσεων που ακούστηκαν από τα υπόλοιπα μέλη του Σώματος, τόσο της πλειοψηφίας όσο και της μειοψηφίας, ανέβαλε την ψήφιση του θέματος, προκειμένου να υπάρξει απάντηση από το κεντρικό Δ.Σ. της ΔΕΗ, αν αποδέχεται την παραχώρηση του διατηρητέου στον Δήμο.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ενώπιον του Σώματος ο κ. Θεμελής, η ΔΕΗ κατέληξε στην απόφαση να ζητήσει την αξιοποίηση του ακινήτου της στην οδό Δραγούμη «επειδή το υφιστάμενο κτήριο στην Γρ. Λαμπράκη όχι μόνο δεν καλύπτει τις ανάγκες μας, πλέον, αλλά και οι ιδιοκτήτες του ζητούν παράλογα ποσά για την ανανέωση του μισθώματος που πληρώνουμε. Ζητούμε από το Δημοτικό Συμβούλιο να υπάρξει απόφαση για χρήση γραφείων στα Ο.Τ. 84 (της Εθνικής Τράπεζας) και 88 (ιδιοκτησίας ΔΕΗ), με οικοδόμηση κτηρίων διασπασμένων για λόγους πολεοδομικής τάξης και με υπηρεσίες κοινής ωφελείας, άρα μη ανταγωνιστικές, που αφορούν το δίκτυο της Επιχείρησης και θα καταλαμβάνουν το 70% των υπηρεσιών του κτηρίου».
Τι προτείνει η μελέτη
Σύμφωνα με την προμελέτη που έχει ήδη πραγματοποιήσει η ΔΕΗ, η δόμηση θα καταλάβει το 25% της υφιστάμενης επιφάνειας αντί για το 40% που θα μπορούσε, με συντελεστή δόμησης 0,6. Σύμφωνα με την πρόταση της επιχείρησης:
– Το διατηρητέο κτίσμα που βρίσκεται εντός του χώρου θα προσφερθεί στον Δήμο Κηφισιάς για τα επόμενα 99 χρόνια, με πρώτο στόχο τη στέγαση ενός νέου ΚΕΠ, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι της περιοχής, αλλά και οι πελάτες που θα έρχονται στα νέα γραφεία.
- Τα νέα κτήρια που θα ανεγερθούν δεν θα πουληθούν, δεν θα εκμισθωθούν σε τρίτους, ούτε θα παραχωρηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής τους.
- Θα κατασκευαστεί υπόγειο πάρκινγκ 21 θέσεων, όπως προβλέπει ο νόμος, με σκοπό να εκδοθεί η σχετική άδεια για επέκταση και πέραν της επιφάνειας που θα χτιστεί.
Στα αντισταθμιστικά οφέλη από την κατασκευή των κτηρίων η ΔΕΗ χαρακτηρίζει:
- Την αναβάθμιση της περιοχής, με κτήρια που θα είναι φιλικά προς το περιβάλλον.
- Την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη – καταναλωτή.
- Τον περιορισμό των λειτουργικών εξόδων της επιχείρησης, αφού πρόκειται για στέγαση υπηρεσιών μη ανταγωνιστικών.
Η συνολική επένδυση υπολογίζεται στο 1,5 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, την αντίδραση των δημοτικών συμβούλων προκάλεσε η φράση του κ. Θεμελή ότι «αν δεν γίνει δεκτή η πρότασή μας, θα αναγκαστούμε να απευθυνθούμε σε όμορο Δήμο και να φύγουμε από την Κηφισιά».
Εγγυήσεις…
Η αντιδήμαρχος Άννα Κορογιαννάκη δεν δίστασε να κάνει λόγο για «εκβιασμό» από την πλευρά της ΔΕΗ και πρόσθεσε: «Σίγουρα εμείς θέλουμε να παραμείνουν οι υπηρεσίες στην πόλη, αλλά θέλουμε και εγγυήσεις ότι δεν θα αλλάξει τίποτε προς το χειρότερο».
Ο κ. Θεμελής απάντησε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για «εκβιασμό», αλλά για μια «επιχειρηματική επιλογή της ΔΕΗ» και πρόσθεσε, δικαιολογώντας την άποψή του: «Αυτή τη στιγμή στα υφιστάμενα γραφεία μας ο ενοικιαστής ζητάει να πληρώνουμε τον μήνα 26.000 ευρώ από… 4.700 που πληρώναμε μέχρι σήμερα και με τα χίλια ζόρια έχουμε καταφέρει να κατεβάσουμε το ποσό στα 18.000 ευρώ. Δεν θέλουμε να αισθανόμαστε ως αποδιοπομπαίοι τράγοι».
Δύο πλευρές…
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο δήμαρχος, ο οποίος τόνισε ότι το θέμα των νέων γραφείων πρέπει να εξεταστεί από δύο πλευρές.
Η πρώτη, όπως τόνισε, έχει να κάνει με την κοινή ωφέλεια και με την εικόνα που θα αποκτήσει το κέντρο της Κηφισιάς, καθώς οι εργασίες θα γίνουν σε ένα σημείο δίπλα απο τον σταθμό ΗΣΑΠ, ο οποίος σύντομα θα υπογειοποιηθεί, ενώ βρίσκεται και απέναντι από το άλσος. Ο δήμαρχος υποστήριξε ότι οι δημότες της Κηφισιάς θα βγουν κερδισμένοι από τις παρεμβάσες αυτές.
Η δεύτερη παράμετρος, σύμφωνα πάντα με τον κ. Χιωτάκη, έχει να κάνει με την κάλυψη των κτηριακών αναγκών όχι μόνο της ΔΕΗ, αλλά και του Δήμου. Υπενθύμισε στο Σώμα ότι το θέμα της στέγασης των υπηρεσιών της ΔΕΗ έχει ιστορία πάνω από 10 χρόνια. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι τότε ως δημοτικός σύμβουλος είχε καταψηφίσει την πρόταση της Επιχείρησης στο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς τα δεδομένα της εποχής ήταν διαφορετικά.
«Από τότε τα πράγματα άλλαξαν», ανέφερε χαρακτηριστικά και στάθηκε στις εξής παραμέτρους:
- Αυτή τη φορά, σε σχέση με το παρελθόν, υπάρχει ανταποδοτικότητα του έργου, η οποία δεν είναι άλλη από το διατηρητέο ακίνητο που βρίσκεται στο οικόπεδο της οδού Δραγούμη.
- Η ΔΕΗ θα κτίσει σε χώρο που αύριο θα είναι διαμορφωμένος σαν πλατεία και, ως εκ τούτου, δεν θα ενοχλεί καμία γειτονιά με κατοικίες, ενώ το κύριο ρεύμα κυκλοφορίας θα είναι η Τατοΐου, η οποία θα διέρχεται πάνω από το υπογειοποιημένο τμήμα.
- Σε σχέση με την προ δεκαετίας πρότασή της, η ΔΕΗ δεν ζητάει να υπάρξει χρήση καταστημάτων και άλλων γραφείων, αλλά μόνο τη στέγαση των υπηρεσιών της σε κτηριακές εγκαταστάσεις που θα είναι μη μεταβιβάσιμες.
- Ζητάει και προβλέπει την κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ με χωρητικότητα τουλάχιστον ίση με το υπάρχον προσωπικό, ενώ ζητάει και την επέκτασή του σε ακόμη μεγαλύτερη επιφάνεια.
Page 1 of 2