Λίγο πριν στηθούν οι κάλπες για την εκλογή του νέου προέδρου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ), η ΑΜΑΡΥΣΙΑ συνάντησε και συνομίλησε με τον νυν πρόεδρο του Συνδέσμου Νίκο Χιωτάκη.
Συνέντευξη στον Θάνο Σταθόπουλο
Το θέμα που μονοπώλησε τη συνέντευξη δεν ήταν άλλο από το μείζον πρόβλημα που έχει προκύψει στην Αττική σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ζήτημα που, όχι μόνο έχει καταστήσει την Ελλάδα «μαύρο πρόβατο» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δημιουργεί κι εντάσεις στο εσωτερικό, όπως δείχνουν οι «φλογισμένες σχέσεις» μεταξύ του ΕΣΔΚΝΑ και των φορέων της Ανατολικής Αττικής.
Ο κ. Ν. Χιωτάκης υπεραμύνεται των δράσεων του Συνδέσμου, ο οποίος -όπως αναφέρει- έχει αναλάβει και φέρει σε πέρας το δύσκολο έργο διαχείρισης των 6.500 τόνων που παράγονται καθημερινά στην Αττική. Την ίδια στιγμή, προσφέρει λύσεις στη διαχείριση απορριμμάτων ακόμη και Δήμων και Κοινοτήτων που δεν ανήκουν στον Σύνδεσμο, προκειμένου να αποτρέψει τη λειτουργία παράνομων χωματερών.
Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ δεν διστάζει να κατηγορήσει τους φορείς της Ανατολικής Αττικής για αδράνεια κι αναβλητικότητα στο θέμα της αντιμετώπισης του κρίσιμου ζητήματος της διαχείρισης απορριμμάτων, καθώς -όπως υποστηρίζει- προτιμούν να υιοθετούν ψευδείς πληροφορίες, από το συνεργασθούν για την εφαρμογή του σχετικού Περιφερειακού Σχεδιασμού, που θα δώσει άμεσες λύσεις στο πρόβλημα των σκουπιδιών.
Σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές δράσεις του Συνδέσμου, ο κ. Χιωτάκης κάνει λόγο για κρίσιμη διετία, καθώς σε αυτήν θα πρέπει να κατασκευαστούν τα απαιτούμενα έργα που προβλέπονται στο πλαίσιο του Περιφερειακού Σχεδιασμού του ΥΠΕΧΩΔΕ, πολλά από τα οποία είναι ήδη καθυστερημένα.
Κύριε Χιωτάκη, με την ολοκλήρωση της πρώτης θητείας σας ως πρόεδρος στον ΕΣΚΝΑ, θα θέλαμε σε αδρές γραμμές τον απολογισμό του έργου σας.
Ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων έχει ως μέλη 89 Δήμους και Κοινότητες του Νομού Αττικής και εξυπηρετεί το 90% των κατοίκων του Νομού. Ως πρόεδρος του Συνδέσμου, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, πρώτο καθήκον έχουμε να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΣΔΚΝΑ στο οποίο εκπροσωπούνται όλα τα μέλη του. Οι αποφάσεις αυτές έχουν ως κύριο στόχο την ολοκλήρωση του Περιφερειακού Σχεδιασμού.
Η καθημερινή διαχείριση 6.500 τόνων απορριμμάτων είναι ένα δύσκολο έργο στο οποίο τόσο εγώ, ως πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής, όσο και οι εργαζόμενοι, ανταποκρινόμαστε θετικά, προστατεύοντας το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.
Επιγραμματικά σας αναφέρω, ως έναν σύντομο απολογισμό, ότι:
- Κατασκευάστηκε ο νέος σύγχρονος ΧΥΤΑ Φυλής.
- Λειτουργούμε με ορθολογικότερο τρόπο το Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης.
- Αξιοποιούμε το βιοαέριο, με την επέκταση του δικτύου συλλογής στους νέους χώρους.
- Αυξήσαμε την αποδοτικότητα του εργοστασίου θερμικής επεξεργασίας των μολυσματικών αποβλήτων.
- Προτείναμε, με βάση σειρά μελετών, τις απαιτούμενες εγκαταστάσεις με πλήρεις προδιαγραφές τόσο σε τεχνικό όσο και στο οικονομικό επίπεδο, οι οποίες εγκρίθηκαν και ολοκληρώθηκε ο περιφερειακός σχεδιασμός ώστε να αντιμετωπίσουμε με αποτελεσματικό τρόπο το έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Καθημερινά παράγονται στην Αττική 6.500 τόνοι απορριμμάτων. Αυτά καταλήγουν στον ΧΥΤΑ της Φυλής και το εργοστάσιο ανακύκλωσης στα Άνω Λιόσια. Για πόσο θ’ «αντέξουν» οι δύο αυτοί χώροι να συγκεντρώνουν τα σκουπίδια μας;
Στην περιοχή της Φυλής είχε καθορισθεί, σε έκταση περίπου 1.000 στρεμμάτων, να γίνεται η διαχείριση των απορριμμάτων. Το έργο αυτό είχε προβλεφθεί να εκτελεστεί σε δύο φάσεις και με βάση τις μελέτες θα είχε διάρκεια ζωής 15 έτη, ήτοι μέχρι το 2018.
Δυστυχώς, όμως, η μη προώθηση των έργων του Περιφερειακού Σχεδιασμού, η αποδοχή απορριμμάτων από Δήμους ή Κοινότητες μη μέλη του Συνδέσμου και η καθυστέρηση των προγραμμάτων ανακύκλωσης, είναι οι βασικές αιτίες που έχουν συντομεύσει τον χρόνο ζωής του ΧΥΤΑ και, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, ο χώρος που έχει απομείνει δεν θα ξεπεράσει την τριετία από πλευράς δυνατότητας υποδοχής απορριμμάτων.
Η διαχείριση του ΧΥΤΑ της Φυλής ανήκει στον ΕΣΔΚΝΑ, στον οποίο ωστόσο δεν μετέχουν όλοι οι δήμοι της Αττικής. Αυτοί οι τελευταίοι, πού πρέπει να ρίχνουν τα απορρίμματά τους;
Σύμφωνα με την νομοθεσία, είχε δοθεί η ευκαιρία στους Δήμους και Κοινότητες μη μέλη του Συνδέσμου που ανήκουν στην Ανατολική Αττική, να ιδρύσουν και να λειτουργήσουν φορέα διαχείρισης των απορριμμάτων. Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά, έδειξαν αδράνεια και αναβλητικότητα, χωρίς να έχουν το σθένος να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που εδώ και δεκαπέντε χρόνια ταλανίζει τις περιοχές τους, συμβιώνοντας με τις ανεξέλεγκτες χωματερές και κλείνοντας τα μάτια στα δυσάρεστα αποτελέσματα που προξενεί αυτή η λειτουργία, ρυπαίνοντας έδαφος, νερά, αέρα και προκαλώντας πολλές φορές καταστροφικές πυρκαγιές.
Ο ΕΣΔΚΝΑ, θέλοντας να συμβάλλει στην παύση της λειτουργίας των ανεξέλεγκτων χωματερών, μετά μάλιστα υπό την απειλή επιβολής προστίμου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, δέχεται τα απορρίμματα των περισσότερων Δήμων και Κοινοτήτων της Ανατολικής Αττικής. Αυτή όμως η κίνηση δεν πρέπει να εκληφθεί ως αδυναμία, αλλά ως κίνηση διευκόλυνσης προκειμένου να κατασκευασθούν οι εγκαταστάσεις διαχείρισης σε Γραμματικό και Κερατέα, έτσι όπως έχει καθορισθεί από τον Περιφερειακό Σχεδιασμό.
Πόσες παράνομες χωματερές λειτουργούν σήμερα στην Αττική και πότε θα κλείσει οριστικά αυτό το «κεφάλαιο»;
Το ΥΠΕΧΩΔΕ, με ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης, έδρασε αποτελεσματικά στην κατάργηση των ανεξέλεγκτων χωματερών και την αντικατάστασή τους. Ο ΕΣΔΚΝΑ, όπως προανέφερα, προσέφερε σημαντική βοήθεια, δεχόμενος τα απορρίμματα αυτών των περιοχών. Έτσι σήμερα, πλην του νόμιμα αδειοδοτημένου χώρου Υγειονομικής Ταφής στην Φυλή, δεν πρέπει να λειτουργεί κανένας άλλος χώρος.
Η δημιουργία νέων ΧΥΤΑ σε Γραμματικό και Κερατέα «φλογίζει» τις σχέσεις του ΕΣΔΚΝΑ με τις αντίστοιχες τοπικές αρχές. Πώς μπορεί ν’ αρθεί το αδιέξοδο, δεδομένου ότι σε πρόσφατο ψήφισμα του Νομαρχιακού Συμβουλίου της Ανατ. Αττικής, καλείται ο ΕΣΔΚΝΑ να εφαρμόσει τη νομοθεσία και να δέχεται τα απορρίμματα των Δήμων και Κοινοτήτων της Αττικής;
Σύμφωνα με νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή το 2003, εγκρίθηκε ο Περιφερειακός Σχεδιασμός που προβλέπει τη δημιουργία σε Γραμματικό – Κερατέα και Φυλή, ολοκληρωμένων εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων. Από αυτούς έχει κατασκευασθεί και λειτουργεί μόνο ο χώρος της Φυλής.