Καθαιρέθηκε σήμερα το πρωί ο έγκλειστος στον Κορυδαλλό μητροπολίτης πρώην Αττικής Παντελεήμων. Τα μέλη του πρωτ/θμιου συνοδικού δικαστηρίου υπέγραψαν τη διαπιστωτική πράξη, μετά την απόρριψη από τον Άρειο Πάγο της αναίρεσης που είχε υποβάλει κατά της ποινής του.
Πριν από περίπου μία εβδομάδα, ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, ως πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου, παρέλαβε την αμετάκλητη απόφαση των ποινικών δικαστηρίων, που επέβαλαν στον πρώην μητροπολίτη Αττικής κ. Παντελεήμονα ποινή κάθειρξης έξι ετών για υπεξαίρεση 195.000 ευρώ από τη Μονή Ευαγγελιστρίας της Θεοτόκου (Οσίου Εφραίμ) Νέας Μάκρης. Τις καταγγελίες για κατάχρηση εισφορών των πιστών είχαν κάνει οι ίδιες μοναχές της Μονής.
Βάσει νόμου, το Εκκλησιαστικό Δικαστήριο όφειλε να προχωρήσει εντός 15 ημερών στην καθαίρεση του έκπτωτου ιεράρχη. Πάντως, ο κ. Παντελεήμονας διαμήνυσε, μέσα από τις φυλακές, ότι σε περίπτωση καθαίρεσής του θα προσφύγει ακόμα και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Πρόκειται για τον πρώτο ιεράρχη της Ελλαδικής Εκκλησίας ο οποίος οδηγείται στη φυλακή με καταδίκη για βαρύ ποινικό αδίκημα. Πρωτοδίκως ο κ. Παντελεήμων είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη οκτώ ετών και το Πενταμελές Εφετείο, με ομόφωνη απόφασή του, μείωσε την ποινή του σε έξι χρόνια. Επίσης, πρόκειται για την πρώτη καθαίρεση μητροπολίτη της Ελλαδικής Εκκλησίας τα τελευταία 50 χρόνια.
Ο κ. Παντελεήμων είχε απομακρυνθεί το 2005 από τον θρόνο του με απόφαση της ∆ιαρκούς Ιεράς Συνόδου και εισήγηση του τότε αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, ύστερα από τον θόρυβο που είχαν προκαλέσει οι φήμες για «ροζ» κασέτες με πρωταγωνιστή τον ίδιο, αλλά και τα δημοσιεύματα για την υπόθεση του Οσίου Εφραίμ και για υπεράκτιες εταιρείες ιδιοκτησίας του. Επίσης, επιβαρυντικά είχε λειτουργήσει και η παραδοχή του ίδιου σε τηλεοπτική εκπομπή ότι διέθετε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ «για τα γεράματά του», όπως είχε πει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Παντελεήμων είχε προσφύγει κατά της απόφασης έκπτωσής του από τον μητροπολιτικό θρόνο τόσο στο Συμβούλιο της Επικρατείας όσο και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, αξιοποιώντας το λεγόμενο «εκκλητό», το δικαίωμα δηλαδή προσφυγής για πράξεις αυτοκέφαλων Εκκλησιών.
Η υπόθεση του Παντελεήμονος προκάλεσε έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των συνοδικών αρχιερέων, ενώ η Διαρκής Σύνοδος απέρριψε πρόταση του Ιωαννίνων Θεόκλητου να «αφαιρεθεί» η αρχιεροσύνη από τον κ. Παντελεήμονα με βάση τους Ιερούς Κανόνες, και όχι τους νόμους του κράτους.
Τάνια Κατσάνη