Εγκρίθηκε χτες στο Δημοτικό Συμβούλιο ο ταμειακός απολογισμός του Δήμου οικονομικού έτους 2008, τον οποίο καταψήφισε σύσσωμη η μειοψηφία. Σύμφωνα με τη δήμαρχο Βασιλική Ταμβάκη, «ο προϋπολογισμός τηρήθηκε κατά γράμμα και κατανεμήθηκε στις αντίστοιχες δαπάνες».
«Απογοητευτική» χαρακτήρισε, από την πλευρά της, η επικεφαλής της παράταξης ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ ΝΕΑ Κατερίνα Μουστάκη την κατάσταση των εσόδων, επειδή «από τα 29 εκατ. ευρώ εισπράξατε μόνο τα 14». Την ίδια άποψη εξέθεσε και ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Κωνσταντίνος Τζήκας, ο οποίος χαρακτήρισε την κατάσταση «τραγική».
Παράλληλα, αναφέρθηκε στα έξοδα, για τα οποία ρώτησε «αν «πέρασαν» ή μετακυλώνται τελικά από τον έναν χρόνο στον άλλο» για να λάβει την απάντηση από τη δήμαρχο ότι «η είσπραξη σε ορισμένες περιπτώσεις είναι προθεσμιακή».
Στη συνέχεια της συνεδρίασης συζητήθηκε το θέμα του ισολογισμού και τα αποτελέσματα των χρήσεων για το ίδιο οικονομικό έτος, το οποίο υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία και τη μείζον μειοψηφία, ενώ καταψηφίστηκε από το υπόλοιπο Σώμα.
Ο ισολογισμός έκλεισε στα 36.756.576,63 ευρώ. Το έλλειμμα που εμφάνισε ήταν 452.960,05 ευρώ, μειωμένο έναντι της προηγούμενης χρονιάς οπότε και είχε διαμορφωθεί στα 479.614,98 ευρώ.
Η δήμαρχος, σχολιάζοντας το έλλειμμα του Δήμου, δήλωσε ότι «βρίσκεται μέσα στο πλαίσιο της λογικής, γεγονός που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι έχουμε ικανοποιητική πιστοληπτική ικανότητα». Μάλιστα, υποστήριξε ότι η Νέα Ερυθραία θεωρείται από τους «καλούς» Δήμους όσον αφορά στον οικονομικό τομέα και ευχήθηκε να συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό.
Η κ. Μουστάκη, από την πλευρά της, δήλωσε ότι «διαπιστώσαμε ότι οι ζημίες συνεχίζονται και θα συνεχίζονται. Κανείς, λοιπόν, δεν αμφισβήτησε τη διαφάνεια, αλλά αμφισβητήσαμε την πολιτική επιλογή».
Αναλυτικό ρεπορτάζ στις έντυπες εκδόσεις της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ.
Αμάλθεια Καραλή