Κατά πλειοψηφία εναντίον του «Καλλικράτη» τάχθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο της Κηφισιάς στη συνεδρίαση της Παρασκευής 30 Απριλίου, ζητώντας, παράλληλα, την αυτοτέλεια του Δήμου και όχι την συνένωση με Ν. Ερυθραία – Εκάλη.
Το Σώμα ενέκρινε (πλην των εκπροσώπων της μειοψηφίας και της δημοτικής συμβούλου της πλειοψηφίας Χριστίνας Κοσμά) τις προτάσεις του δημάρχου (συνολική απόσυρση του νομοσχεδίου, ανεξάρτητος Δήμος Κηφισιάς, εξομοίωση για όλη τη χώρα του πληθυσμιακού ορίου για κάθε ενωμένο δήμο στις 12.000 κατοίκους), οι οποίες και κατατέθηκαν στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, τη Δευτέρα 3 Μαΐου.
Επίσης, υιοθετώντας πρόταση του δημοτικού συμβούλου της διοίκησης Γιώργου Θωμάκου, αποφασίστηκε να υπάρξουν συντονισμένες κινητοποιήσεις από τον Δήμο Κηφισιάς για την αυτοτέλειά του, με σύσταση ολιγομελούς επιτροπής και με ευαισθητοποίηση και συμμετοχή εξεχουσών προσωπικοτήτων της πόλης.
ΝΙΚΟΣ ΧΙΩΤΑΚΗΣ: «Δεν ανταποκρίνεται στα οράματα της Αυτοδιοίκησης»
Στην περίπου τρίωρη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, ο δήμαρχος Νίκος Χιωτάκης ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, με επίκεντρο την απόδοση των απαιτούμενων πόρων για να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι νέοι Δήμοι. «Ο Δήμος Κηφισιάς δεν έριξε έξω το Δημόσιο. Είμαστε ένας Δήμος που δεν δανείζεται, που έχει κοινωνικές υπηρεσίες», τόνισε και στη συνέχεια αναρωτήθηκε: «Γιατί ένας τέτοιος υγιής Δήμος, όπως και άλλοι πολλοί στη χώρα, να μπει στη δίνη ενός τέτοιου νομοσχεδίου; Γιατί δεν αναφέρονται μέσα στο νομοσχέδιο τα 4,5 δισ. ευρώ που έχουν δεσμευτεί να δώσουν στους ΟΤΑ για να λειτουργήσουν; Μήπως για να μην φανούν αυτά τα χρήματα στους ελεγκτές του ΔΝΤ; Πώς εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση που είναι το πλέον απαραίτητο εργαλείο για να υποστηριχθεί το αναπτυξιακό πρόγραμμα που προβλέπει το νομοσχέδιο; Μήπως, τελικά, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο απλώς και μόνο για εξοικονόμηση πόρων που δεν ανταποκρίνεται στις προτάσεις και τα οράματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;».
Ο δήμαρχος ζήτησε, παράλληλα, την μείωση του πληθυσμιακού ορίου των 25.000 για Αθήνα – Θεσσαλονίκη, το οποίο χαρακτήρισε ως «εντελώς αυθαίρετο, δίχως να συνοδεύεται από σχετικές μελέτες που να το δικαιολογούν», σε 12.000 όπως προβλέπεται για την υπόλοιπη Ελλάδα, προκειμένου, όπως ανέφερε, «να υπάρχει καλύτερη τοπική αντιπροσώπευση και επαφή με τον δημότη».
Ο κ. Χιωτάκης επιτέθηκε και στην κεντρική εξουσία, αλλά και τα ΜΜΕ, τα οποία, όπως ανέφερε, «εξαπολύουν συστηματική επίθεση προς τους ΟΤΑ, χαρακτηρίζοντάς τους στο σύνολό τους ως διεφθαρμένους, επειδή είναι ο εύκολος στόχος». Και πρόσθεσε: «Η Αυτοδιοίκηση χειρίζεται συνολικά μόλις το 3% των χρημάτων που χειρίζονται οι ΟΤΑ. Αντί να κοιτάξουν αυτοί που έφεραν σε αυτά τα χάλια τη χώρα τη δική τους καμπούρα, ταυτίζουν το όνομα του κάθε δημάρχου με τη διαφθορά. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε έτσι. Πρέπει το ν/σ αυτό να αποσυρθεί».
ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΤΣΙΛΙΓΚΙΡΗΣ: «Ο Δήμος είναι υγιής»
Από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας, ο επικεφαλής της Τηλέμαχος Τσιλιγκίρης, με μια σύντομη τοποθέτησή του, ζήτησε κατηγορηματικά την αυτοτέλεια του Δήμου Κηφισιάς. «Ο Δήμος είναι υγιής, μπορεί να λειτουργήσει μόνος του, είναι γεωγραφικά ο δεύτερος μεγαλύτερος μετά την Αθήνα και αναμένεται να εκτοξευθεί πληθυσμιακά μέχρι το 2020. Δεν χρειάζεται συνεταίρους», ανέφερε χαρακτηριστικά.