Το 1994 πρωτοεμφανίστηκε στα πολιτικά δρώμενα του Δήμου Κηφισιάς, ως επικεφαλής και υποψήφιος δήμαρχος με τον συνδυασμό «Για την Κηφισιά». Ήταν η εποχή που ο σημερινός πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε ιδρύσει την ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ και ο συνδυασμός του Νίκου Παναγιώτου στηρίχθηκε από το κόμμα του, αν και σε εκείνες τις εκλογές δήμαρχος Κηφισιάς εκλέχτηκε ο σημερινός υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κωνσταντίνος Τασούλας. Με τον Αντώνη Σαμαρά ήμασταν γνωστοί, λέει ο Νίκος Παναγιώτου και πιθανώς αυτή η γνωριμία να του έδωσε το έναυσμα να ασχοληθεί με την πολιτική. «Έλαβα από τους Κηφισιώτες ένα πολύ σημαντικό ποσοστό για πρώτη φορά στην πολιτική με ένα συνδυασμό που είχε διαχρονικό πρόγραμμα, όπως αποδεικνύεται σήμερα και με υποψηφίους απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους», προσθέτει και σχολιάζει ο ίδιος το πραγματικό αποτέλεσμα: «Πήρα τότε μια γεύση από τις εκλογές, αλλά δεν εξελέγην καθώς το εκλογικό μέτρο ήταν υψηλό, πλήρωσα από την τσέπη μου αρκετά και… έμαθα».
Συνέντευξη στον Γιώργο Κανελλόπουλο
Το 1998 είχε να αντιμετωπίσει την πρόκληση και πρόσκληση μαζί από τους δημότες ότι ναι μεν είναι κατάλληλος αλλά δεν τον στηρίζει το κόμμα της ΝΔ. Έτσι αποφάσισε να συνεργαστεί με τον συνδυασμό του Βασίλη Βάρσου, οπότε και εκλέχθηκε για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος. Έκτοτε, με μια παύση το 2002-2005, όπου δεν συμμετείχε, στην πρώτη θητεία της διοίκησης Χιωτάκη, έχει αναλάβει θέσεις ευθύνης στον Δήμο Κηφισιάς ως αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Πολεοδομίας, πρόεδρος ΔΕΠ και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.
Συναντήσαμε τον Νίκο Παναγιώτου, εκτός Δημοτικού Συμβουλίου, στο χώρο εργασίας του ως πολιτικός μηχανικός, για μια χαλαρή και φιλική συζήτηση, λίγο πριν τις καλοκαιρινές διακοπές. Αλλά γρήγορα η κουβέντα κύλησε στα περί πολιτικής και χωροταξίας…
Ποια είναι τα συναισθήματά σας σήμερα, που αφήνετε τον Δήμο, μετά από τρεις τετραετίες στη διοίκηση;
Είναι και μια ανακούφιση για μένα μπορώ να πω, με την έννοια ότι εφόσον δεν εξελέγη ο συνδυασμός μας, δεν συνεχίζω στην αντιπολίτευση. Αν εκλεγόμουν όμως, θα συνέχιζα με τον ίδιο βαθμό ευθύνης τη θητεία μου. Από κει κι έπειτα δεν αισθάνθηκα ούτε πικρία, ούτε κάποιο άσχημο συναίσθημα, απλά υπήρξε μια ανακούφιση, εφόσον ο κόσμος δεν ήθελε το συνδυασμό μας και μάς ήθελε στην αντιπολίτευση. Κανένα άλλο συναίσθημα, με την έννοια ότι ούτε κέρδισα ούτε και έχασα, λέξεις και έννοιες που δεν αρμόζουν σε μια εκλογική αναμέτρηση.
Τι απαντάτε στον κόσμο που σας ρωτάει γιατί χάσατε τις εκλογές; Έχετε κάνει την αυτοκριτική σας;
Απλά ο κόσμος δεν επέλεξε τον συνδυασμό μας. Εκ των υστέρων μπορούμε να πούμε πάρα πολλά, όμως αφενός σέβομαι την επιθυμία των δημοτών, αφετέρου τις ευθύνες «μετά εορτής» είναι πολύ εύκολο να τις ρίξουμε κάπου. Και βεβαίως θα πρέπει πρωτίστως να κοιτάξουμε τις ευθύνες στους εαυτούς μας ο καθένας χωριστά.
Θεωρείτε ότι μπορεί να κουράσατε τον κόσμο ως διοίκηση όλα αυτά τα χρόνια;
Όλα είναι πιθανά και οι παράγοντες είναι πολλοί. Μέσα σε αυτούς μπορεί να είναι και η κόπωση. Είναι και η φθορά της διοίκησης. Λογικό είναι και πάντοτε πρέπει να προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα. Ο κόσμος τα δημιούργησε κι εφόσον αυτό θέλει, κάτι που δεν εξαρτάται από σένα, πρέπει να το καλοδέχεσαι. Αν κάτι εξαρτάται από σένα, κάτι που εσύ δεν έκανες καλά, τότε θα πρέπει να είσαι σκληρός κριτής του εαυτού σου, πολύ περισσότερο από την κριτική που μπορεί να σου κάνει κάθε άλλος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν μπορείς να κρίνεις τις επιλογές του κόσμου. Τον ρωτήσαμε και απάντησε. Δεν μπορώ τώρα να κάνω κριτική στην απάντηση.
Νιώσατε ως σε «ηλεκτρική καρέκλα» από κάποια θέση που αναλάβατε στον Δήμο όλα αυτά τα χρόνια;
Ποτέ δεν αισθάνθηκα κάποια θέση δύσκολη στον Δήμο. Η μεγαλύτερη «ηλεκτρική καρέκλα» είναι η άσκηση του επαγγέλματός σου. Όταν ασκείς ένα επάγγελμα σοβαρά, τότε εκεί υπάρχει η πιο υψηλή τάση. Σε όλα τα πράγματα πρέπει να ασκείς διοίκηση υπεύθυνα και σοβαρά. Δεν μπορείς να πεις ότι η μια είναι κακή και η άλλη καλή καρέκλα. Κανένα θέμα στον Δήμο δεν είναι μη σοβαρό. Για τον καθέναν που σου εκφράζει το πρόβλημά του είναι σοβαρό και πρέπει να το αντιμετωπίσεις ανάλογα. Δεν είμαστε όμως και παντογνώστες.