Για πρώτη φορά ο Δήμος Κηφισιάς εφαρμόζει το θεσμό του συμμετοχικού προϋπολογισμού, ενός μη διαδεδομένου θεσμού μέχρι σήμερα στη χώρα μας.
Ο συμμετοχικός προϋπολογισμός είναι αποτέλεσμα του επίσης καινοτόμου θεσμού των συνοικιακών συνελεύσεων, που από τον Οκτώβριο του 2014 πραγματοποιούνται με επιτυχία στις συνοικίες της Κηφισιάς, της Νέας Ερυθραίας και της Εκάλης.
Η παρουσίαση του νέου θεσμού του συμμετοχικού προϋπολογισμού και τα στάδια εφαρμογής του, όπου για το 2016 προβλέπεται να διατεθεί το ποσό των 250.000 ευρώ ισόποσα και για τις τρεις Δημοτικές Ενότητες, πραγματοποιήθηκε από τον δήμαρχο Γιώργο Θωμάκο, στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου.
Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, «πρόκειται για μια πειραματική προσπάθεια που δεν μπορεί να έχει συγκριτικό αποτέλεσμα, καθώς δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο στη χώρα μας και, παρά τις όποιες προσπάθειες, σε κανέναν δήμο δεν ολοκληρώθηκε μέχρι υλοποίησή του. Οι 31 συνοικιακές συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν μέχρι σήμερα μάς ενθάρρυναν για να εισάγουμε το θεσμό του συμμετοχικού προϋπολογισμού στον Δήμο μας, ως μέρος του συνολικού οικονομικού προϋπολογισμού του και της συμμετοχικής δημοκρατίας».
Ο δήμαρχος Κηφισιάς επισήμανε πως η όλη διαδικασία μέχρι σήμερα βρίσκεται σε ένα μεσαίο στάδιο και θα εξελίσσεται χρόνο με το χρόνο, «κάτι που μπορεί να μας οδηγήσει σε σημαντικές αποφάσεις στο μέλλον, καθώς οι πολίτες θα μπορούν με ωριμότητα να καθορίζουν πού θα χτιστεί ένα σχολείο ή να δημιουργηθεί ένα πάρκο». Ο κ. Θωμάκος χαρακτήρισε το νέο θεσμό του συμμετοχικού προϋπολογισμού ως «ένα σχολείο διαβούλευσης και μύησης των πολιτών στις διαδικασίες του Δήμου που αυξάνει τη διαφάνεια στη διαχείριση των δημοτικών πόρων», καταλήγοντας πως «μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες οι πολίτες αλλάζουν ιδιότητα και από δέκτες γίνονται πομποί, πρωταγωνιστές των αποφάσεων στην πόλη τους. Και φυσικά, όταν αλλάζουν οι πολίτες, αλλάζει η πόλη και η Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Παραδείγματα εφαρμογής ανά τον κόσμο
Ο συμμετοχικός προϋπολογισμός έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε πολλές χώρες του κόσμου. Στη Σκανδιναβία οι συμμετοχικοί προϋπολογισμοί εντάσσονται στο πλαίσιο της τάσης εκσυγχρονισμού των κρατών, ενώ στην Αγγλία χρηματοδοτούνται πλέον επίσημα από τη βρετανική κυβέρνηση. Η διαφοροποίηση της εφαρμογής των συμμετοχικών προϋπολογισμών από τόπο σε τόπο, έχει οδηγήσει στην κατηγοριοποίησή τους, από τους θεωρητικούς, σε μοντέλα.
Στην περίπτωση του Δήμου Κηφισιάς, ο συμμετοχικός προϋπολογισμός θα εφαρμοστεί με έναν τρόπο που παρουσιάζει πολλά κοινά στοιχεία με το μοντέλο του συμμετοχικού προϋπολογισμού της Κοινότητας. Το μοντέλο αυτό βασίζεται στη δημιουργία σχεδίων τοπικής ανάπτυξης και ενδυνάμωσης, στο πλαίσιο των γενικών πολιτικών αστικής ανάπλασης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μέσα από συναντήσεις με τους πολίτες σε επίπεδο γειτονιάς, η δημοτική αρχή ιεραρχεί τις προτεραιότητές της, προσφέροντας έτσι στους πολίτες τη δυνατότητα να συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Τα στάδια εφαρμογής
1ο Στάδιο: ΣΥΝΟΙΚΙΑΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ – Συμμετοχή πολιτών / Ενημέρωση & συζήτηση / Εκλογή αντιπροσώπων συνοικιών.
2ο Στάδιο: ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΙΚΙΑΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ – Ιεράρχηση αναγκών & προτάσεις / Ψηφοφορία επί των προτάσεων των αντιπροσώπων.
3ο Στάδιο: ΜΕΛΕΤΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ & ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΩΝ – Επικύρωση προτάσεων πολιτών από το Δ.Σ.
4ο Στάδιο: ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ