Το πρώτο βήμα για την επαναλειτουργία της ιστορικής «Αλάσκας» στο Κεφαλάρι έκανε ο Δήμος Κηφισιάς. Διαβάστε αποκλειστικά στην «Α» τι προβλέπει η προμελέτη που ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο.
«Με αυξημένη πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς ενέκρινε την Τετάρτη 14 Ιουνίου την προμελέτη των υπηρεσιών του Δήμου για την αποκατάσταση – ανακαίνιση του ιστορικού κτηρίου «Αλάσκα» στην καρδιά του Κεφαλαρίου, προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία ως δημοτικό εστιατόριο – αναψυκτήριο με το ίδιο όνομα, από τον ανάδοχο που θα αναλάβει να συντάξει τις απαραίτητες μελέτες.
Η προμελέτη αναφέρει τα εξής:
«Με την υπ’ αρ.2172674/13-10-2016 Δήλωση ένταξης Ν.4178/2013 έγινε υπαγωγή του κτιρίου στις διατάξεις του Ν.4178/2013.
Συγκεκριμένα έχουν τακτοποιηθεί:Στο ισόγειο 348,23 τ.μ, στον όροφο 286,22 τ.μ., στουπόγειo205,92 τ.μ.
Κατόπιν εντολής της δημοτικής αρχής ο εσωτερικός χώρος θα περιοριστεί ως εξής: Στο ισόγειο σε περίπου 180 τ.μ., στον όροφο (πατάρι) σε περίπου 60 τ.μ., το υπόγειο θα παραμείνει ως έχει (205,92 τ.μ)
Οι απαραίτητοι χώροι εσωτερικά (μαγειρείο, χώροι υγιεινής κ.λπ.) θα διαμορφωθούν από τον ανάδοχο σύμφωνα με τις ανάγκες του και την συγκεκριμένη λειτουργία του κτηρίου.
Οι υπόλοιποι στεγασμένοι και άμεσοι υπαίθριοι χώροι θα διαμορφωθούν κατάλληλα. Ο άμεσος περιβάλλον χώρος θα αποτελεί συνδετικό – μεταβατικό πεδίο ανάμεσα στον εσωτερικό χώρο του κτηρίου και τον εξωτερικό χώρο του Άλσους.
Μορφολογικά το κτήριο θα εναρμονίζεται με το άμεσο φυσικό αλλά και το ευρύτερο δομημένο περιβάλλον, λαμβανομένου υπόψη ότι βρίσκεται μέσα στο παραδοσιακό τμήμα της Κηφισιάς και σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό και προβεβλημένο σημείο του άλσους του Κεφαλαρίου.
Η χρήση φυσικών και φιλικών προς το περιβάλλον υλικών είναι βασικό ζητούμενο στην σύνθεση. Άλλωστε στο αρχικό κτήριο, το οποίο, παρά τις κατά καιρούς μορφολογικές αλλοιώσεις που υπέστη, αποτελεί τον πυρήνα του σχεδιασμού, είχαν χρησιμοποιηθεί εμφανείς φέρουσες λιθοδομές και ξύλινα κουφώματα.
Οι εμφανείς λιθοδομές, φέρουσες ή ως επενδύσεις, θα αποτελέσουν και στο νέο κτήριο βασικό μορφολογικό στοιχείο.
Τα κουφώματα (παράθυρα, μπαλκονόπορτες και πόρτες εισόδου) θα είναι ξύλινα ή αλουμινίου και θα ικανοποιούν τις απαιτήσεις του ΚΕΝΑΚ (με διπλούς ενεργειακούς υαλοπίνακες και θερμοδιακοπή).
Η νέα στέγη στο πατάρι (όροφο) θα έχει ξύλινη δομή με επικάλυψη από μεταλλικά φύλλα για περιορισμό του ύψους και του φορτίου αυτής, φυσικά με τις απαιτούμενες στεγανώσεις και μονώσεις.
Τα δάπεδα θα επιστρωθούν με ορθογωνικές πλάκες από πέτρα, κτενιστό μάρμαρο ή ματ πλακάκια συναφή μορφολογικά με την λιθοδομή. Είναι δυνατόν τοπικά και για λόγους διακοσμητικούς να χρησιμοποιηθούν και μεγάλες σανίδες επίστρωσης δαπέδου.
Τα στηθαία στο πατάρι θα είναι κυρίως από υαλοπίνακες ασφαλείας, προκειμένου να μην εμποδίζεται η θέα προς το άλσος.
Πέργκολες και στέγαστρα, όπου υπάρχουν, θα είναι από ξύλο ή μέταλλο γαλβανισμένο ειδικά επεξεργασμένο και κατάλληλο για έκθεση σε εξωτερικές καιρικές συνθήκες ή μεταλλικές με ανάλογο σχεδιασμό.
Θα προβλεφθεί και εξωτερικός λειτουργικός και διακοσμητικός φωτισμός για την ανάδειξη του κτηρίου.
Τα ανωτέρω αναφέρονται ενδεικτικά και θα οριστικοποιηθούν και εξειδικευτούν στην οριστική μελέτη και την μελέτη εφαρμογής που θα εκπονηθεί από τον ανάδοχο και με την έγκριση της Υπηρεσίας.
Οι εργασίες αποκατάστασης – ανακαίνισης περιλαμβάνουν:
Καθαιρέσεις – Αποξηλώσεις, Τοιχοδομές, Επιστρώσεις – Επενδύσεις, Κουφώματα, Χρωματισμοί, Κατασκευή νέας Στέγης, Ηλεκτρομηχανολογικά (Ηλεκτρικά, Υδραυλικά, Θέρμανση), Λοιπές Εργασίες, Αμοιβές μελετών – αδειών
Το κόστος των εργασιών εκτιμάται στο ποσό των 248.000 €, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 24%.
Ο ανάδοχος υποχρεούται να συντάξει και να διεκπεραιώσει όλες τις απαραίτητες μελέτες που απαιτούνται, ώστε να προβεί στην έκδοση αδειών (άδεια κατεδαφίσεως, μελέτη στατικής επάρκειας, οικοδομική άδεια κ.λπ.) και τη σύνδεση του κτιρίου με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, προκειμένου το κτήριο να τεθεί σε λειτουργία».
Γ. Θωμάκος «Κτήριο φιλικό στο άλσος και προς το περιβάλλον»
Η τεχνική πρόταση για την αξιοποίηση της «Αλάσκας» κυριάρχησε στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς.
Ο δήμαρχος Γιώργος Θωμάκος ξεκίνησε την τοποθέτησή του τονίζοντας ότι η τεχνική μελέτη «είναι το πρώτο βήμα, από τα πολλά και δύσκολα που θα χρειαστούν, ώστε η “Αλάσκα” να ξαναλειτουργήσει και να αποκτήσει ζωή». Σύμφωνα με τον δήμαρχο η πρόταση της Τεχνικής Υπηρεσίας έχει λάβει υπόψη της παλαιότερες προτάσεις αλλά και απόψεις πολιτών και ιδιωτών.
«Η πρόταση παρουσιάζει ένα δημοτικό αναψυκτήριο που αναπνέει γύρω-γύρω, που είναι φιλικό στο άλσος και προς το περιβάλλον», είπε χαρακτηριστικά και αφού επισήμανε ότι «πέρασε μία δημοτική περίοδος κατά την οποία δεν φροντίστηκε να νομιμοποιηθεί και να αποτυπωθεί το κτήριο, να γίνουν τοπογραφικά και να υπαχθεί στο Νόμο 4178/13, όπως έκαναν χιλιάδες πολίτες της χώρας για να νομιμοποιήσουν τις ιδιοκτησίες τους», κατέληξε: «Απορώ με το μέγεθος της αδιαφορίας και της επιπολαιότητας που επικράτησε».
Πρόσθεσε, δε, ότι κατά την τρέχουσα δημοτική περίοδο έγιναν κάποια προκαταρκτικά βήματα και ότι, εφόσον εγκριθεί το θέμα από το Σώμα,στη συνέχεια θα πάει στις Οικονομικές Υπηρεσίες, στο τμήμα Δημοτικής Περιουσίας και στη συνέχεια ο Δήμος θα αρχίσει να μιλάει για τους όρους της δημοπράτησης.
Σύμφωνα με την μελέτη ο υποψήφιος μισθωτής θα κληθεί να κάνει μία σειρά από ακριβές επισκευές στην «Αλάσκα», καθώς θα είναι δικιά του ευθύνη. Το κόστος τους μάλιστα έχει υπολογιστεί ότι θα είναι μεγαλύτερο από 200.000 ευρώ.
Ο δήμαρχος κατέληξε καλώντας το Σώμα για «συναίνεση και σύμπνοια» όσον αφορά στη διάσωση του ιστορικού κτίσματος.
Ερωτήσεις και επιφυλάξεις
Απόντων των επικεφαλής των περισσότερων συνδυασμών της μειοψηφίας, η εκτενής συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς για την αξιοποίηση του της «Αλάσκας» επικεντρώθηκε κυρίως σε τεχνικά ζητήματα πάνω στην μελέτη.
Ερωτήσεις και συζήτηση έγιναν σχετικά με τα τετραγωνικά τα οποία θα πρέπει να έχει το κτήριο, αλλά και για την χρήση του. Μάλιστα ακούστηκαν παλαιότερες προτάσεις για τον χώρο όπως να γίνει δημοτικός κινηματογράφος, κέντρο νεανικής επιχειρηματικότητας, δημοτικό ραδιόφωνο ή να στεγαστεί η υπηρεσία πρασίνου. Επίσης, από την μειοψηφία εκφράστηκε η άποψη να γίνει πολιτιστικό κέντρο το οποίο να κτίσει ο Δήμος Κηφισιάς.
Ερωτήσεις έγιναν για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις που θα έχει στο περιουσιολόγιο του Δήμου η τεχνική πρόταση, καθώς κάποιοι υποστήριξαν ότι η πρόταση θα μειώσει την δημοτική περιουσία.
Εκφράστηκε η άποψη ότι το ποσό που θα χρειαστεί να δαπανήσει ο ιδιώτης και που θα ξεπερνά τις 200.000 ευρώ είναι μεγάλο για έναν χώρο που δεν θα ξεπερνά τα 200 τ.μ. και ίσως αυτό αποτελέσει εμπόδιο.
Πολλές ήταν οι τοποθετήσεις συμβούλων που επισήμαιναν ότι πρέπει να προστατευθεί η ιστορία της «Αλάσκας», ενώ υπήρξε η ερώτηση αν ο Δήμος διαθέτει «τα όπλα να πολεμήσει» τυχόν «επεκτατική διάθεση» του επιχειρηματία.
Διευκρινήσεις ζητήθηκαν από τους αρμόδιους της Τεχνικής Υπηρεσίας για το αν έχει γνωμοδοτήσει ή έχει δώσει άδεια το Δασαρχείο Πεντέλης και η Δασονομία Αγίου Στεφάνου.
Επίσης διατυπώθηκε η άποψη ότι το Σώμα θα πρέπει να αποφασίσει ποια θέλει να είναι η χρήση του κτηρίου, καθώς κατά καιρούς έχουν εκφραστεί πολλές ενδιαφέρουσες προτάσεις.
Πάντως, η Τεχνική Μελέτη απέσπασε θετικά σχόλια από πολλούς συμβούλους όσον αφορά στον τομέα της αισθητικής.