– Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου, ώρα 20:30, Δημοτικό Θέατρο Νέας Ερυθραίας: «Λιμάνια, κοιτίδες πολιτισμού».
Οι Μωμόγεροι παρουσιάζουν ένα θέαμα με μουσική, χορούς και τραγούδια από την Τραπεζούντα, την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και τον Πειραιά, με ταυτόχρονη προβολή ντοκιμαντέρ από αρχειακό υλικό.
– Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, ώρα 20:30, πλατεία 28ης Οκτωβρίου Νέας Ερυθραίας: Ελληνικοί χοροί από τις πατρίδες των προσφύγων.
Χορεύουν: Ο χορευτικός Όμιλος του Κέντρου Έρευνας και Μελέτης της Μικρασιατικής Ερυθραίας, το χορευτικό εργαστήρι του ΟΠΑΝ του Δήμου Νέας Ιωνίας, ο Σύλλογος Γυναικών Θρακομακεδόνων και χορευτική ομάδα του ΟΠΑΝ του Δήμου Κηφισιάς Δημήτριος Βικέλας.
– Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, ώρα 20:30, πλατεία 28ης Οκτωβρίου Νέας Ερυθραίας: Συναυλία μικρασιατικής και λαϊκής μουσικής με το συγκρότημα «Δήθεν».
Βιβή Βουτσελά (τραγούδι), Ορέστης Μαυρόπουλος (βιολί), Νίκος Μουργελάς (κανονάκι), Γιάννης Καραμάνης (κιθάρα – τραγούδι) και Δημήτρης Κρανίδας (ούτι – μπουζούκι).
– Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, ώρα 09:00, Ιερός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Νέας Ερυθραίας: Μνημόσυνο για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής.
– Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, ώρα 10:30, Μνημείο Μικρασιατών: Κατάθεση στεφάνων από τον Δήμο και τους φορείς της πόλης, παραδοσιακό κέρασμα από την Ένωση Μικρασιατών Νέας Ερυθραίας.
– Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, ώρα 18:00, Λαογραφικό Μουσείο Ένωσης Μικρασιατών Νέας Ερυθραίας: Παρουσίαση της Λαογραφικής Συλλογής της Ένωσης Μικρασιατών Νέας Ερυθραίας.
* Το Δημοτικό Θέατρο Νέας Ερυθραίας βρίσκεται μεταξύ των οδών Ιωάννας Δρυμπέτη και Κερκύρας (πίσω από το Γυμνάσιο Νέας Ερυθραίας).
Σημειωμα του δημαρχου Κηφισιάς
«Ένα αφιέρωμα για την ανάδειξη της ιστορικής μας ταυτότητας»
Στο σημείωμά του για τις «Αλλοτινές Πατρίδες 2013», ο δήμαρχος Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης, πρόεδρος του Κέντρου Έρευνας & Μελέτης της Μικρασιατικής Ερυθραίας, υπογραμμίζει τα εξής:
«Ο Δήμος Κηφισιάς ταξιδεύει από το ’22 μέχρι τις μέρες μας, μέσα από ιστορικές αφηγήσεις, ήχους μουσικής, θεατρικά δρώμενα, εκδηλώσεις, σε ένα αφιέρωμα που φιλοδοξεί να μεταφέρει το κοινό στην ιστορική διαδρομή: Μικρασιατική Καταστροφή – Νέα Ερυθραία σήμερα.
Έχουμε την τιμή στην πόλη μας να ζουν πρόσφυγες δεύτερης και τρίτης γενιάς, από την Ερυθραία και τη Μικρά Ασία, που ξεπέρασαν τις τεράστιες δυσκολίες, την αγωνία για την επόμενη μέρα και διέπρεψαν, για να αποτελούν σήμερα ένα εκλεκτό κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού.
Μικρασιάτες, που κατέφυγαν στη Μητέρα Ελλάδα, γρήγορα απέρριψαν τον αρχικό χαρακτηρισμό για τις πατρίδες τους ως «χαμένες πατρίδες». Εργάστηκαν σκληρά και μυαλωμένα, έδωσαν νέα πνοή και βοήθησαν να ξαναδημιουργηθεί η χώρα από την αρχή. Τότε τις ονόμασαν ‘‘Αλλοτινές Πατρίδες’’, τις οποίες ουδέποτε πρόκειται να ξεχάσουν και αυτοί και τα παιδιά τους.
Φέτος, πιστός σε αρχές και αξίες που δυναμώνουν ακόμα περισσότερο την ιστορία μας και θυμίζουν στις νέες γενιές τις ρίζες των αλησμόνητων πατρίδων των Ελλήνων, ο Δήμος μας με τις ‘‘Αλλοτινές Πατρίδες’’ συμβάλλει στη διατήρηση της μνήμης και στην ανάδειξη της ιστορικής μας ταυτότητας».