Για άλλη μια χρονιά ο Δήμος Κηφισιάς, μέσω του Κέντρου Έρευνας και Μελέτης της Μικρασιατικής Ερυθραίας (ΚΕΜΜΕ), διοργανώνει τις εκδηλώσεις μνήμης «Αλλοτινές Πατρίδες 2016», που θα διαρκέσουν μέχρι και την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου με τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «Ταξίδι στην Ερυθραία χερσόνησο της Ιωνίας του σήμερα». Μέσα από τις 180 φωτογραφίες ήταν παρούσα εκεί όλη η Ερυθραία της Μικράς Ασίας. Αλάτσατα, Βουρλά, Τσεσμές, Κάτω Παναγιά, Λυθρί, Καράμπουρνα, Μελί, Αγία Παρασκευή, Ρείσντερε και Σιβρισάρι. Η πρόεδρος του ΚΕΜΜΕ Έφη Κούτση, καλωσορίζοντας τους παρισταμένους, παρουσίασε και ευχαρίστησε τους δύο εκθέτες, τον Θοδωρή Κοντάρα και τον Γιάννη Ασπρόμουγγο, που προσέφεραν από το αρχείο τους φωτογραφίες. Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου, 10:00-13:30 και 18:00-20:00, στη Βίλα Κώστα (Λουκή Ακρίτα 4, Νέα Ερυθραία, τηλ. 210 6206190).
Την ίδια μέρα στον ίδιο χώρο πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου της Ρούλας Σαμαϊλίδου «Η γειτονιά των ονείρων». Την παρουσίαση του βιβλίου έκανε ο Θοδωρής Κοντάρας, ενώ η Δέσποινα Μουστάκη διάβασε αποσπάσματα του βιβλίου.
Την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2016 με συγκίνηση και κατάνυξη πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Νέα Ερυθραία το μνημόσυνο των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής, παρουσία του δημάρχου Κηφισιάς Γιώργου Θωμάκου. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον Δήμο Κηφισιάς και τους φορείς της πόλης, στο Μνημείο Μικρασιατών, καθώς και παραδοσιακό κέρασμα από την Ένωση Μικρασιατών Ν. Ερυθραίας. Το απόγευμα της Κυριακής πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο μουσείο της Ένωσης Μικρασιατών Ν. Ερυθραίας.
Στο Δημοτικό Θέατρο Νέας Ερυθραίας, τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η ομιλία του φιλόλογου Θοδωρή Κοντάρα με θέμα «Το Αϊβαλί της πονεμένης Ρωμιοσύνης». Την εκδήλωση διοργάνωσε η Αδελφότητα Σιβρισαρίου Σμύρνης «Οι Ταξιάρχες».
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων συνεχίζεται με θεατρικές παραστάσεις, παραδοσιακούς χορούς, αλλά και τη συναυλία με την Κατερίνα Τσιρίδου και την Αρετή Κετιμέ, που θα ερμηνεύσουν τραγούδια διαχρονικά και αγαπημένα.