Γράφει ο Χρήστος Φωτιάδης – Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 11/4
Όλοι μας έχουμε μια εικόνα των δαπανών για την άμυνα, που αφορούν την πρώτη δεκάδα χωρών, αρχίζοντας φυσικά από τις ΗΠΑ, ο αμυντικός προϋπολογισμός των οποίων ξεπερνά αυτόν των επόμενων εννέα (9) χωρών της σχετικής λίστας! Με 700 δισ. $, οι ΗΠΑ αφήνουν πολύ πίσω τους άμεσους ανταγωνιστές Κίνα και Ρωσία, με την πρώτη να δαπανά μόλις 259 δισ. $ και τη δεύτερη κάπου 60 δισ. $! Κι όμως, ακόμα και με αυτούς τους «ταπεινούς» προϋπολογισμούς, Κίνα και Ρωσία μειώνουν την απόσταση από τις ΗΠΑ, σε όλους τους τομείς. Πώς εξηγείται αυτό;
Δραματικά υψηλό κόστος
Δεν είναι δα και πολύ δύσκολο να το καταλάβει κανείς. Οι αμερικανικοί εξοπλισμοί βασίζονται 100% σε ιδιωτικές εταιρείες, ενώ οι δυο ανταγωνιστές τους αποκλειστικά σε εθνικές αμυντικές βιομηχανίες! Το τελευταίο σημαίνει χαμηλότερο κόστος και καλύτερα αποτελέσματα στην έρευνα & ανάπτυξη (R&D), αλλά και δραματική διαφορά στο τελικό κόστος του κάθε συστήματος! Έτσι εξηγείται η διατήρηση της ρωσικής αμυντικής ισχύος σε υψηλό επίπεδο και η ταυτόχρονη μείωση της διαφοράς που χωρίζει την αμερικανική και την κινεζική ισχύ.
Η οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία, θα μειώσει ακόμα περισσότερο τη δυνατότητα χρηματοδότησης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας. Όμως το ειδικό βάρος της Δύσης στον κόσμο μειωνόταν ήδη πριν ξεσπάσει το κακό! Χαρακτηριστικό ήταν το κλίμα απαισιοδοξίας στην 56η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου (14 – 16 Φλεβάρη), όπου «διασταύρωσαν τα ξίφη τους» δεκάδες αρχηγοί κρατών, υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, ενώ ο επικεφαλής της Διάσκεψης και πρώην διπλωμάτης Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, έκανε λόγο για «μια απαράδεκτη κατάσταση παγκόσμιας ανασφάλειας»!
Με αφορμή το θέμα της φετινής Διάσκεψης – «Westlessness» (έλλειμμα δυτικότητας!) – ήρθαν στην επιφάνεια οι αντιθέσεις μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα, οι εύθραυστες «συμμαχίες» και ισορροπίες, η υποχώρηση του «Δυτικού μετώπου» στις διεθνείς συγκρούσεις και η μετατόπιση του παγκόσμιου «κέντρου βάρους» προς την Ασία. Η λέξη «Κίνα» ακούστηκε περισσότερες φορές απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, κυρίως από τα στόματα της πολυπληθούς αμερικανικής αντιπροσωπείας, Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών!
Ορατό τέλος…
Ο σοσιαλδημοκράτης Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας, τόνισε πως «η εποχή των Αμερικανών “παγκόσμιων αστυνομικών” οδεύει προς το τέλος της» και κάλεσε την Ευρώπη να δυναμώσει στρατιωτικά και οικονομικά, δηλώνοντας πως «η Γερμανία είναι έτοιμη να εμπλακεί περισσότερο και στρατιωτικά». Ακόμη, υποστήριξε πως οι Δυτικές συμμαχίες – όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ – πρέπει να προσαρμοστούν «στη νέα παγκόσμια πολιτική πραγματικότητα».
Παράλληλα, η απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από την πυρηνική συμφωνία για το Ιράν (JCPOA) επιβάλλοντας κυρώσεις σε όλες τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί, έχει προκαλέσει σημαντικό ρήγμα στις ευρωατλαντικές σχέσεις και μεγάλες απώλειες για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια. Η ενόχληση είναι φανερή. «Με τις ΗΠΑ να κοιτάζουν κάποιες φορές “αλλού”, μια ολόκληρη αποτρεπτική αμυντική στρατηγική πρέπει να αναθεωρηθεί. Πουθενά δεν απεικονίζεται καλύτερα αυτό απ’ ό,τι στον Κόλπο», δήλωνε τον περασμένο Νοέμβρη η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί.