Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 01/03/2025
Μια πικρή νίκη πέτυχαν οι Χριστιανοδημοκράτες στη Γερμανία – όπως αναμενόταν άλλωστε από τις δημοσκοπήσεις. Μια Γερμανία που εμφανίζεται πλέον και επισήμως διχασμένη, με βάση τον εκλογικό χάρτη, αφού το άλλοτε ανατολικό μπλοκ στήριξε μαζικά την Ακροδεξιά, ενώ η άλλοτε Δυτική Γερμανία προτίμησε να πάει με τους νικητές. Οι διαπραγματεύσεις πάντως που ήδη ξεκίνησαν για τον σχηματισμό κυβέρνησης με Καγκελάριο τον ηγέτη των Χριστιανοδημοκρατών Φρίντριχ Μερτς δεν θα είναι εύκολες και θα πάρουν χρόνο, μολονότι ο ίδιος έβαλε ως ορόσημο το Πάσχα.
Όλα δείχνουν πάντως ότι το σενάριο του μεγάλου συνασπισμού ανάμεσα στους Χριστιανοδημοκράτες και τους Σοσιαλδημοκράτες είναι το πιθανότερο, μολονότι στην εξίσωση ενδέχεται να προστεθούν και οι Πράσινοι. Το βέβαιο είναι πως από τους Σοσιαλδημοκράτες αποχωρεί ο πρώην Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος ούτως ή άλλως είναι ο μεγάλος χαμένος των εκλογών. Αντιθέτως, η Αριστερά κατάφερε να επανακάμψει και να κερδίσει στο νήμα τις ψήφους των αναποφάσιστων, ξεπερνώντας με άνεση το κατώφλι του 5% για την είσοδο στην ομοσπονδιακή Βουλή – σε αντίθεση με τους Φιλελεύθερους και το επίσης αριστερό κίνημα της Σάρα Βάγκενκνεχτ.
Δεν υπάρχει όμως αμφιβολία ότι νικητής των εκλογών, εκτός από τον Μερτς, ήταν η Ακροδεξιά και το κόμμα AfD. Δεύτερη θέση, ποσοστό στο 20%, με ρόλο πλέον αξιωματικής αντιπολίτευσης και με την προσπάθεια από την ηγέτη του Αλίς Βάιντελ να καταδείξει ένα μετριοπαθές πρόσωπο, όπως για παράδειγμα έχει κάνει στην Ιταλία η Τζόρτζια Μελόνι ή έχει συμβεί το ίδιο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με τα ακροδεξιά κινήματα. Το βέβαιο είναι ότι η επίδοση και η δυναμική του AfD δεν οφείλεται σ’ αυτό, αλλά στην ανασφάλεια και τη δυσαρέσκεια των περισσότερων Γερμανών ψηφοφόρων και ιδίως αυτών στις νεαρές ηλικίες, οι οποίοι έχουν εκ των πραγμάτων αποδαιμονοποιήσει την Ακροδεξιά και τις ναζιστικές καταβολές της.