Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 02/03/2024
Μπορεί η αποστολή της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα με το ελληνικό όνομα ASPIDES -και τη συμμετοχή της ελληνικής φρεγάτας «Ύδρα»- για την προστασία της ναυσιπλοΐας από τα χτυπήματα των ανταρτών Χούθι να βρίσκεται εν εξελίξει και να ανακοινώθηκε με έμφαση, ωστόσο δεν φαίνεται να ξεκίνησε καλά. Ο λόγος είναι το λάθος μιας γερμανικής φρεγάτας που παρ’ ολίγον να οδηγήσει στην κατάρριψη ενός αμερικανικού drone αξίας 30 εκατομμυρίων δολαρίων που επιχειρούσε στην περιοχή, αφού οι Αμερικανοί μαζί με τους Βρετανούς προχωρούν και σε πλήγματα κατά των Χούθι και των δυνάμεών τους.
Συγκεκριμένα, η φρεγάτα «Hessen» άνοιξε πυρ όταν δεν κατάφερε να αναγνωρίσει το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, όπως δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, συμπληρώνοντας ότι το UAV «δεν χτυπήθηκε». Από το γερμανικό Υπουργείο Άμυνας υποστηρίχθηκε, εξάλλου ότι η φρεγάτα «Hessen» δεν είχε ενημερωθεί από τους συμμάχους για την παρουσία μη επανδρωμένου αεροσκάφους στην περιοχή.
Προβληματισμός στους Γερμανούς
Το λάθος αυτό ωστόσο είχε και «παράπλευρες συνέπειες» και προεκτάσεις, καθώς ξέσπασε πολιτική κρίση στη Γερμανία με καταγγελίες για το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων της χώρας και γενικότερα για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο στρατός της, με «καρφιά» κατά του υπουργού Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, ο οποίος είναι ένα από τα ισχυρά χαρτιά των Σοσιαλδημοκρατών και υπό προϋποθέσεις ένας από τους υποψήφιους διαδόχους του Καγκελάριου Όλαφ Σολτς στην ηγεσία του SPD. Άλλωστε, είχε θέσει υποψηφιότητα και το 2019 απέναντι στον Σολτς, ο οποίος επικράτησε τότε και οδήγησε το SPD στην εκλογική νίκη και τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους – ο περίφημος συνασπισμός του «φωτεινού σηματοδότη» από τα χρώματα που έχουν τα τρία γερμανικά κόμματα.
Με αμυντικό χαρακτήρα
Η επιχείρηση ASPIDES θεωρείται πάντως ως η πιο σημαντική κοινή στρατιωτική επιχείρηση της ΕΕ έως σήμερα και μάλιστα αποτελεί τιμή για την Ελλάδα που έχει ελληνικό όνομα. Σε αντίθεση ωστόσο με την εμπλοκή των αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων στην περιοχή, έχει μόνο αμυντικό χαρακτήρα και δεν πρόκειται να προχωρήσει σε πλήγματα κατά των Χούθι στο έδαφος της Υεμένης. Η ένταση στην περιοχή άλλωστε παραμένει και τα πυραυλικά χτυπήματα των ανταρτών κατά εμπορικών και πολεμικών πλοίων συνεχίζονται, με τη στήριξη του Ιράν που έχει προμηθεύσει τους Χούθι με πυραύλους και drones.
Αυτό σημαίνει ότι δεν φαίνεται κοντά στον ορίζοντα η λήξη του συναγερμού για την παγκόσμια ναυτιλία, με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για τις μεταφορές και το παγκόσμιο εμπόριο και κατ’ επέκταση την αύξηση του κόστους των προϊόντων και τη σημασία των λιμανιών που αποτελούν μέρη της διαδρομής από την Ερυθρά Θάλασσα -συμπεριλαμβανομένου ασφαλώς και του Πειραιά- αφού στόχος των επιθέσεων των ανταρτών εξακολουθούν να είναι κυρίως εμπορικά και όχι τόσο τα πολεμικά πλοία που πλέουν στην περιοχή.