Γράφει ο Χρήστος Φωτιάδης – Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 09/07/2022
«Η φιλία της Κίνας με τη Ρωσία είναι ισχυρή σαν βράχος και οι προοπτικές διμερούς συνεργασίας πολύ ευρείες», δήλωσε πρόσφατα ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι. «Η συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ρωσίας αποφέρει οφέλη και συμβάλλει στην ευημερία των λαών και των δύο χωρών», τόνισε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι τρίτοι δεν θα πρέπει να επηρεάζουν τις διμερείς σχέσεις του Πεκίνου με τη Μόσχα. «Ανεξαρτήτως πόσο δυσοίωνη είναι η διεθνής κατάσταση, η Κίνα και η Ρωσία θα διατηρήσουν τη στρατηγική αποφασιστικότητά τους και θα εξακολουθήσουν να προχωρούν προς την ολοκληρωμένη στρατηγική συνεργασία», κατέληξε.
Η πλέον επίσημη φωνή
Ο Κινέζος ΥΠΕΞ είπε τα αυτονόητα, αυτά δηλαδή που αρνείται να καταλάβει η «συλλογική Δύση», αυτά τα κακομαθημένα επί αιώνες κράτη που χρωστούν την καλοπέρασή τους στο εμπόριο σκλάβων, στην εκμετάλλευση των πόρων και την υποδούλωση του 9/10 του παγκόσμιου πληθυσμού! Η στρατηγική σύγκλιση Ρωσίας – Κίνας είχε ήδη ξεκινήσει, σχεδόν αμέσως μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Όμως μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία η διαδικασία επιταχύνεται, μαζί με σειρά εντυπωσιακών αλλαγών στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.
Όπως είναι γνωστό, η Κίνα έχει αρνηθεί να καταδικάσει την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία ή να τη χαρακτηρίσει «εισβολή», ενώ παράλληλα έχει ζητήσει από τις Δυτικές χώρες «να σεβαστούν τις νόμιμες ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλειά της. Η επίλυση περίπλοκων προβλημάτων απαιτεί ηρεμία και λογική και όχι να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά και να επιδεινώνουμε τις διαφωνίες», τόνισε ο Κινέζος υπουργός.
Πολλοί Δυτικοί παρατηρητές αναρωτιούνται: Μήπως οι αμφίβολης αποτελεσματικότητας και σίγουρα καταστρεπτικές για τις Δυτικές οικονομίες κυρώσεις κάνουν τον πεινασμένο για ενέργεια και σπάνιες γαίες γίγαντα της Ανατολής να τρίβει τα χέρια του; Μήπως, τελικά, ο μισός πλανήτης (σε επίπεδο πληθυσμού και κατανομής ισχύος) πανηγυρίζει; Όλα δείχνουν ότι η ίδια η Δύση στέλνει τη Μόσχα στην αγκαλιά του Πεκίνου. Με την ίδια αδηφάγα όρεξη για ενέργεια αναμένει τις ρωσικές εξαγωγές και η Ινδία, καθώς το Νέο Δελχί αποφάσισε να επιτρέψει τη διαπραγμάτευση ρουπίας – ρουβλίου, βοηθώντας το Κρεμλίνο να παρακάμψει τις κυρώσεις.
Ανατροπές με μεγάλο ρίσκο
Οι Δυτικές κυβερνήσεις υπονόμευσαν σε περιβάλλον ελεύθερης οικονομίας έναν συνεταιριστικό Οργανισμό (το SWIFT) που απαρτίζεται από χρηματοοικονομικές οντότητες ανά τον κόσμο (κατά βάση τράπεζες) και χωρίς να έχουν συνεδριάσει τα όργανά του (ΔΣ και ΓΣ) αποφάσισαν να αποκόψουν ορισμένες ρωσικές τράπεζες. Όμως η Ρωσία διαθέτει δικό της σύστημα SWIFT, το SPFS, που συνδέει κυρίως τράπεζες της Ρωσίας. Ήταν η απάντηση της Ρωσίας όταν το 2014 με την κατάληψη της Κριμαίας απειλήθηκε πάλι με έξοδο από το SWIFT. Στο SPFS έχουν διασυνδεθεί τράπεζες από Λευκορωσία, Γερμανία, Ελβετία, Αρμενία, Καζακστάν, Κούβα, Μολδαβία, Κιργιστάν, Τατζικιστάν. Αλλά και η Κίνα έχει το δικό της SWIFT, το CBIBPS σε γιουάν. Περιλαμβάνει προς το παρόν και 80 τράπεζες εκτός Κίνας, αλλά συνολικά περί τους 1.000 χρηματοοικονομικούς οργανισμούς από 96 χώρες, ανάμεσά τους πολλοί ρωσικοί. Οι αγκαλιές Κίνας και Ρωσίας είναι ορθάνοικτες. Στην ηλεκτρονική εποχή της ψηφιακής επανάστασης, η διασύνδεση δεδομένων είναι εύκολη υπόθεση.
Όπως προκύπτει από τα δεδομένα της Παγκόσμιας Τράπεζας, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία, η Κίνα αναδείχθηκε στον μεγαλύτερο εξαγωγικό προορισμό των ρωσικών προϊόντων. Η Ρωσία αυτή τη στιγμή είναι εκ των κορυφαίων εξαγωγέων σε πρώτες ύλες, κυρίως σε προϊόντα πετρελαίου, φυσικού αερίου, χαλκού, αλουμινίου, παλλαδίου, ξυλείας, νικελίου, λευκόχρυσου, ουρανίου, τιτανίου, άνθρακα, λιπασμάτων και τροφίμων! Από την άλλη, αν η Κίνα θέλει να διατηρήσει αυτή την ιλιγγιώδη ανάπτυξη, οφείλει να εισάγει πρώτες ύλες. Η Ολλανδία, πρώτη εισαγωγική χώρα σε ρωσικά προϊόντα, έχασε την πρωτοκαθεδρία της από την Κίνα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας. Απλώς τώρα αναμένεται ακόμη πιο δραματική αλλαγή, σε όφελος της Κίνας!
Ήδη το Πεκίνο αποφάσισε να άρει κάθε περιορισμό στην εισαγωγή σιτηρών από τη Ρωσία. Αυτό δίνει μεγάλη ανάσα στη Μόσχα, καθώς στην Κίνα αναλογεί το 19% της παγκόσμιας κατανάλωσης, ενώ κάποιες επιπρόσθετες ποσότητες που θα πάρει αναμένεται να διοχετευτούν στη Δύση -η ΕΕ καταναλώνει το 15%- μέσω Πεκίνου και των όρων που θα διαμορφώσει, καθώς οι τιμές έχουν αύξουσα πορεία! Η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία και το συνακόλουθο οικονομικό εμπάργκο της Μόσχας από τη Δύση είναι η μεγαλύτερη αναταραχή στην παγκόσμια πολιτική, τουλάχιστον από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου! Έγκυροι παρατηρητές είναι βέβαιοι ότι θα έρθει μια πλήρης μεταρρύθμιση των εξωτερικών οικονομικών σχέσεων της Ρωσίας και του οικονομικού μοντέλου της, που κανείς ακόμα δεν ξέρει πόσο τολμηρή θα είναι!
Το γιουάν πρωταγωνιστής
Ήδη η πρώιμη συσσώρευση από τη Μόσχα τεράστιων αποθεμάτων γιουάν δείχνει ότι οι ρωσικές Αρχές προετοιμάζονται για κάτι που μοιάζει με την τρέχουσα υπέρβαση των οικονομικών κυρώσεων. Με την ανάπτυξη νέων logistics, η Κίνα μπορεί τελικά να αντικαταστήσει την ευρωπαϊκή αγορά. Η σημασία του αναπροσανατολισμού των ρωσικών εξαγωγών προς την Κίνα σημαίνει ότι θα πρέπει να επιταχυνθεί η ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών στην Άπω Ανατολή, με τη συμμετοχή κινεζικών επενδύσεων και εταιρειών. Κατασκευαστικά έργα όπως αυτά, μπορούν να δώσουν σημαντική ώθηση στις ρωσικές ανατολικές περιοχές.
Ένα άλλο θετικό σημείο για τη Ρωσία είναι η αύξηση του αριθμού των κινεζικών εταιρειών που έχουν υποστεί διάφορα είδη αμερικανικών κυρώσεων, με ισχυρές θέσεις στη μηχανολογία, τις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών και την αεροδιαστημική βιομηχανία. Οι κινεζικές εταιρείες που υπόκεινται σε κυρώσεις δεν θα χρειαστεί να φοβούνται το κόστος της συνεργασίας με τη Ρωσία. Οι Κινέζοι εταίροι είναι σε θέση να καταλαμβάνουν θέσεις σε πολλά σημαντικά τμήματα της ρωσικής αγοράς που προηγουμένως κατείχαν ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρείες, όπως η παραγωγή αυτοκινήτων, ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης και βιομηχανικού εξοπλισμού.