Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 22/07/2023
Προφανώς και δεν χρειάζονται οι εκτιμήσεις και οι αναλύσεις των ειδικών για να καταλάβουμε ότι διανύουμε τον πιο θερμό Ιούλιο στην ιστορία του πλανήτη – τουλάχιστον από τη στιγμή που οι επιστήμονες ξεκίνησαν να καταγράφουν αναλυτικά τα μετεωρολογικά και λοιπά δεδομένα. Το ζούμε στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Αθήνα τα τελευταία 24ωρα, ωστόσο δεν αποτελούμε κάποια εξαίρεση στον κανόνα. Τα αλλεπάλληλα ρεκόρ ζέστης για τα οποία διαβάσατε και τις προηγούμενες εβδομάδες στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ συνεχίζονται και καταρρίπτονται διαρκώς και δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία ότι ο φετινός Ιούλιος θα γραφτεί στην ιστορία. Απλώς μέχρι τον επόμενο…
Το πλέον ανησυχητικό βέβαια είναι ότι η τάση της αύξησης της θερμοκρασίας σε ολόκληρο τον πλανήτη φαίνεται να είναι και μεγαλύτερη και ταχύτερη σε σχέση με αυτό που είχε εκτιμηθεί αρχικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ολόκληρη η Μεσόγειος που πλήττεται εδώ και μέρες -συμπεριλαμβανομένης ασφαλώς της Ελλάδας- από παρατεταμένο κύμα ζέστης, βιώνει θερμοκρασίες έως και 14 βαθμούς πάνω από το κανονικό για την εποχή, με αποτέλεσμα σε χώρες που είχαν υποφέρει και πέρυσι από καύσωνες όπως η Ιταλία και κυρίως η Ισπανία, να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας.
Δεν είναι όμως μόνο η Μεσόγειος, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες έκαναν μοιραία την εμφάνισή τους και στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη, με αποτέλεσμα Βρετανία και Ελβετία να βιώνουν δασικές πυρκαγιές, ενώ πρωτοφανείς είναι οι οδηγίες που δίνουν οι Αρχές στους πολίτες στη Γερμανία προκειμένου ν’ αντέξουν τη ζέστη και μεταξύ αυτών είναι ν’ αποφεύγουν να βγαίνουν από τα σπίτια τους.
Εκρηκτικό μείγμα
Τις τραγικές αυτές συνέπειες βιώνει γενικά ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο που βρίσκεται σε θερινή περίοδο, αφού στις Ηνωμένες Πολιτείες επικρατεί ένα εκρηκτικό μείγμα υψηλών θερμοκρασιών, καπνού από πυρκαγιές και καταιγίδες που προκαλούν πλημμύρες στα βορειοανατολικά τμήματα. Την ίδια στιγμή, στον Καναδά εξακολουθούν να καίνε λόγω των υψηλών θερμοκρασιών οι λεγόμενες mega-πυρκαγιές. Στην Κίνα η θερμοκρασία σε μεγάλες πόλεις έχει κολλήσει για σχεδόν ένα μήνα ή και παραπάνω σε επίπεδα μεγαλύτερα των 37 βαθμών και στο άνυδρο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας καταγράφηκαν θερμοκρασίες – ρεκόρ άνω των 52 βαθμών Κελσίου. Θερμοκρασίες που μόνο στις ερήμους της Μέσης Ανατολής ή της Βόρειας Αφρικής μπορεί να συναντήσει κάποιος αυτή την περίοδο και πάλι με δυσκολία.
Βέβαια, αντίστοιχες είναι οι συνέπειες και στο νότιο ημισφαίριο, που βρίσκεται αντίστροφα με το βόρειο σε χειμερινή φάση. Στη Νότια Αφρική για παράδειγμα, χιόνισε ύστερα από σχεδόν μια δεκαετία, αλλά το θερμόμετρο παραμένει σε μάλλον φυσιολογικά επίπεδα, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στο βόρειο ημισφαίριο. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η εικόνα της Γροιλανδίας στον Βόρειο Πόλο από τους δορυφόρους του διαστήματος σοκάρει, καθώς οι πάγοι έχουν λιώσει σε τέτοιο βαθμό που είναι πλέον ορατή η στεριά. Και μη χειρότερα δηλαδή ή… υπάρχουν και χειρότερα που έπονται;