Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 09/12/2023
H εύθραυστη ούτως ή άλλως εκεχειρία στη λωρίδα της Γάζας αποδείχθηκε ένα μικρό διάλειμμα και η βίαιη πραγματικότητα του πολέμου εξακολουθεί να είναι όχι απλώς ζωντανή, αλλά να κυριαρχεί. Οι ισραηλινές δυνάμεις εντείνουν τις επιθέσεις τους τα τελευταία 24ωρα και υποστηρίζουν ότι τώρα θα μπουν στη δεύτερη, πιο ακραία φάση της επίθεσής τους, ενώ οι συμφωνίες για την ανταλλαγή των Ισραηλινών ομήρων και την απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές αποτελούν πλέον παρελθόν – ή, τουλάχιστον, είναι πάρα πολύ δύσκολο να εφαρμοστούν με τον τρόπο που είχαν ξεκινήσει πριν από μερικές ημέρες, προσφέροντας ένα διάλειμμα στις εχθροπραξίες και μια νότα αισιοδοξίας, έστω και την ελάχιστη.
Συνεχείς (άκαρπες) πιέσεις
Από τη δική της πλευρά, η Χαμάς υποστηρίζει ότι η σφαγή στη Γάζα συνεχίζεται και οι νεκροί πλέον έχουν ξεπεράσει τους 16.000, ενώ η ισραηλινή πλευρά συνεχίζει να υποστηρίζει ότι στόχος της είναι να εξοντώσει όλα τα στελέχη των τρομοκρατών, όπως αποκαλεί ιδιαίτερα μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου την Οργάνωση. Τόσο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ όσο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απηύθυναν νέες εκκλήσεις για «ανθρωπιστικές παύσεις» υπέρ των αμάχων και προειδοποιήσεις ότι το σύστημα υγείας πλησιάζει στην «πλήρη κατάρρευση», επισημαίνοντας έτσι την κρισιμότητα της κατάστασης. Την ίδια στιγμή, οι πιέσεις προς τις δύο πλευρές εντείνονται και σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, προκειμένου να εξασφαλιστούν κατά το δυνατόν οι περισσότερες «ανθρωπιστικές παύσεις» που θα βοηθήσουν τους αμάχους είτε να εγκαταλείψουν την εμπόλεμη ζώνη είτε να επιστρέψουν ασφαλείς στις εστίες τους, καθώς οποιαδήποτε συζήτηση για τερματισμό των πολεμικών επιχειρήσεων μοιάζει πολύ μακρινή αυτή τη στιγμή.
Η λύση… κείται μακράν
Ακόμη πιο μακρινή δηλαδή είναι οποιαδήποτε συζήτηση για το status της περιοχής αμέσως μόλις επιτευχθεί πράγματι το ευκταίο: η παύση των εχθροπραξιών. Η ισραηλινή πλευρά είναι γνωστό πως επιμένει ότι μόνο αν έχει τον έλεγχο των περιοχών θα μπορέσει να εξασφαλιστεί η σταθερότητα και το μίνιμουμ της ασφάλειας, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την παλαιστινιακή Αρχή και πολύ περισσότερο από τη Χαμάς. Παράλληλα, η κόντρα ανάμεσα στο Ισραήλ και την Τουρκία κορυφώνεται, καθώς οι επιθέσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά των Ισραηλινών είναι καθημερινές, ενώ και το Ισραήλ από την πλευρά του κλιμακώνει την ένταση, απαντώντας με πολύ σκληρά λόγια στον Τούρκο πρόεδρο και αποδίδοντάς του την κατηγορία ότι στηρίζει απερίφραστα τους τρομοκράτες. Στο πλαίσιο των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων εξάλλου, εντείνεται και η πίεση της αμερικανικής πλευράς προς το Ισραήλ, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να δηλώνει ότι συζητήθηκε και συμφωνήθηκε ένα χρονοδιάγραμμα των επιχειρήσεων στη Γάζα που «υπερβαίνει τα στρατιωτικά μέσα», αλλά δεν έγιναν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.