Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 17/02/2024
Mυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει την περίπτωση με την «απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ» για την οποία δρομολογήθηκε προ ημερών η διακομματική ενημέρωση των μελών του Κονγκρέσου. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η απειλή αυτή αποδίδεται στη Ρωσία και η ανησυχία εντείνεται από διαρροές και δημοσιεύματα που θέλουν τη Μόσχα να έχει προχωρήσει -άγνωστο πώς- σε ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στο διάστημα, προκειμένου να πλήξει δορυφόρους εάν αυτό χρειαστεί.
Η εκλογική παράμετρος
Όπως είναι λογικό, οι συγκεκριμένες πληροφορίες και τα σενάρια που έχουν πυροδοτήσει, προκαλούν έντονη ανησυχία στο εσωτερικό των ΗΠΑ και μάλιστα εν μέσω της αναστάτωσης και του εκνευρισμού που προκαλεί στην πλευρά των Δημοκρατικών το καθαρό προβάδισμα που έχει διαμορφωθεί υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ εν όψει των ομοσπονδιακών εκλογών τον Νοέμβριο. Η προοπτική της επιστροφής του πρώην προέδρου στον Λευκό Οίκο, παρά τις δικαστικές του περιπέτειες, αλλά και οι δηλώσεις στις οποίες έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα με αφορμή την εξωτερική πολιτική, τη διπλωματία και τις παγκόσμιες ισορροπίες, έχουν προκαλέσει προβληματισμό και πυροδοτήσει αντιδράσεις ανά τον κόσμο, παρά το γεγονός ότι παρελκυστικά ο Βλάντιμιρ Πούτιν δηλώνει ότι θα προτιμούσε να έχει απέναντί του για μια ακόμη τετραετία τον Τζο Μπάιντεν, δεδομένου ότι ο Τραμπ -σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο πάντα- είναι «απρόβλεπτος».
Η απειλή εξόδου από το ΝΑΤΟ
Ο Τραμπ απείλησε συγκεκριμένα με αποχώρηση των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ -κάτι που έχει κάνει και στο παρελθόν- ωστόσο και νωρίτερα είχε προειδοποιήσει ότι οι χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ που δεν δεσμεύουν το 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες δεν θα έχουν τη βοήθεια των ΗΠΑ σε περίπτωση που τους επιτεθεί η Ρωσία, όπως ακριβώς συνέβη με την Ουκρανία. Οι χώρες αυτές είναι τουλάχιστον 19 από τις 30 συνολικά στη Συμμαχία, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι πίσω από τις δηλώσεις Τραμπ κρύβεται η ευρύτερη συζήτηση που έχει ανοίξει για το αν θα πρέπει να συνεχιστεί ή όχι η βοήθεια της Δύσης προς την Ουκρανία κι ενώ ο πόλεμος μετά τη ρωσική εισβολή κλείνει τις επόμενες ημέρες δύο χρόνια.
«Αυτά είναι ανόητα, ντροπιαστικά και επικίνδυνα. Αλλά το χειρότερο είναι ότι τα εννοεί, παρότι κανένας μας δεν υποκλίθηκε ποτέ σε έναν Ρώσο δικτάτορα», δήλωσε από την πλευρά του με δηκτικό τρόπο για τον Τραμπ ο Τζο Μπάιντεν. Και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έσπευσε από την πλευρά του να σημειώσει ότι «κάθε επίθεση σε σύμμαχο του ΝΑΤΟ θα θεωρηθεί ως επίθεση εναντίον όλων», ωστόσο η φωτιά έχει ανάψει για τα καλά και ο Τραμπ μάλλον… τρίβει τα χέρια του.