Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 15/03/2025
Κι εκεί που όλος ο πλανήτης είχε μείνει άφωνος με την on camera διαμάχη του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η συμφωνία ΗΠΑ – Ουκρανίας κατά τις διαπραγματεύσεις στη Σαουδική Αραβία για εκεχειρία 30 ημερών φέρνει τώρα τη Ρωσία με την πλάτη στον τοίχο. Διότι η Μόσχα καλείται ν’ αποφασίσει -αν δεν το έχει κάνει ήδη- εάν θα αποδεχθεί αυτή τη συμφωνία ή θα συνεχίσει την προέλασή της στα μέτωπα του πολέμου, αποδεχόμενη σ’ αυτή την περίπτωση αυτό που ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο έσπευσε να ξεκαθαρίσει: ότι είναι εκείνη που δεν θέλει την ειρήνη.
Επιφυλάσσεται η Μόσχα
Από αυτή την απόφαση εξαρτάται λοιπόν πρακτικά εάν μπορεί ή όχι να μπει ένα τέλος στον τριετή πόλεμο, με τις πρώτες ενδείξεις από τη ρωσική πλευρά να μην είναι ενθαρρυντικές. Η Μόσχα επιμένει πως θα πρέπει «να αναγνωριστούν οι επιτυχίες της» στο πεδίο της μάχης, ήτοι να αναγνωριστεί πια και η κυριαρχία της στα εδάφη της Ουκρανίας που έχει κατακτήσει – ενδεχόμενο που δείχνει να αποδέχεται πλέον, ως ένα βαθμό, το Κίεβο ως υποχώρηση ώστε να επιτευχθεί η παύση των εχθροπραξιών. Η αλλαγή στάσης ωστόσο της Ουάσιγκτον, η οποία αποφάσισε να αρχίσει ξανά την αποστολή στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία, περιπλέκει έτι περαιτέρω την κατάσταση, με τον Βλάντιμιρ Πούτιν να έχει αποκλείσει εκ των προτέρων το ενδεχόμενο μιας βραχυπρόθεσμης εκεχειρίας δίχως εγγυήσεις για μόνιμη ειρήνευση, πόσω μάλλον από τη στιγμή που οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ανακαταλάβει στο μεγαλύτερο μέρος της την περιοχή του Κουρσκ, ένα από τα «αγκάθια» που θα ήθελε να επιλύσει οριστικά ο Ρώσος πρόεδρος, πριν υπάρξουν διπλωματικές εξελίξεις.
Οι σπάνιες γαίες
Από την άλλη πλευρά, ως εκκρεμότητα παραμένει και η υπογραφή της συμφωνίας ΗΠΑ-Ουκρανίας για τις λεγόμενες σπάνιες γαίες της Ουκρανίας και την εκμετάλλευσή τους από τις ΗΠΑ, ως αντάλλαγμα στην αμερικανική βοήθεια και όπως αξίωσε ο Τραμπ από τον Ζελένσκι. Αν και επισήμως διαψεύστηκε ότι η συμφωνία αποτέλεσε αντικείμενο των διμερών διαπραγματεύσεων στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, είναι δεδομένο ότι βρίσκεται στα τελικά στάδια της διαμόρφωσής της και ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος έχει επιβεβαιώσει ότι θα υπογραφεί. Το «ευχαριστώ» του εξάλλου στον Αμερικανό ομόλογό του δείχνει ότι έχει αφήσει πίσω του το επεισόδιο στον Λευκό Οίκο -ή και ότι υποχρεώθηκε να υποχωρήσει μετά τις πιέσεις που δέχθηκε- αλλά τώρα η μπάλα βρίσκεται ξεκάθαρα στο γήπεδο της Ρωσίας, εν αναμονή των οριστικών αποφάσεων του Πούτιν.
Ενδεχόμενη συμφωνία πάντως με το σχέδιο εκεχειρίας θα επιβεβαιώσει τη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η διοίκηση Τραμπ και τη σύμπλευση της Ρωσίας με τις ΗΠΑ, καθώς και από τον Κρεμλίνο φαίνεται να επιβεβαιώνεται η θετική προδιάθεση απέναντι στη νέα αμερικανική προεδρία.